SEĆANJE NA GORANA BUNJEVČEVIĆA: Pre tačno 4 godine srpski fudbal se rastao od Bunje, PRERANO...
Pokojni Goran Bunjevčević, Foto: News1

zvezda i fss ne zaboravljaju

SEĆANJE NA GORANA BUNJEVČEVIĆA: Pre tačno 4 godine srpski fudbal se rastao od Bunje, PRERANO...

"Bunja" je imao samo 45 godina kada je napustio ovaj svet a tragična vest je stigla 40 dana nakon što je hitno operisan

Objavljeno:

Pre tačno četiri godine na današnji dan, 28. juna 2018. na Vidovdan, u Beogradu je preminuo bivši fudbaler reprezentacije SR Jugoslavije i SCG i kapiten Crvene zvezde, Goran Bunjevčević.

Ova smrt i danas potresa fudbalsku javnost, a kako je tek bilo pre četiri godine.

"Bunja" je imao samo 45 godina kada je napustio ovaj svet a tragična vest je stigla 40 dana nakon što je hitno operisan jer mu je pukla sinusna aneurizma zbog čega je dobio izliv krvi u mozak.

Na svog bivšeg fudbalera i operativca sećanje čuvaju i u FSS-u i u Crvenoj zvezdi.

Goran Bunjevčević
foto: Printscreen/Instagram/@fss

- Pre tačno četiri godine nas je napustio naš bivši fudbaler i kapiten Goran Bunjevčević. Nastupao je na preko 150 utakmica u crveno-belom dresu i ostavio neizbrisiv trag, a 2000. godine je bio proglašen i za najboljeg sportistu SD Crvena zvezda. Neka mu je večna slava! - piše u objavi na oficijalnom Tviter nalogu Crvene zvezde.

Ko je bio Goran Bunjevčević?

Fudbalsku školu učio je u splitskom Hajduku, a po izbijanju rata u bivšoj Jugoslaviji sa roditeljima se preselio u Beograd. Nakon igranja u dresu nižerazrednih beogradskih klubova BASK i Grafičar, postao je prvotimac beogradskog Rada (1994–97) gde je na 76 prvenstvenih utakmica postiže pet golova.

Nakon toga postaje standardni prvotimac beogradske Crvene zvezde (1997–2001), s kojom je osvojio dva Kupa Jugoslavije (2000, 2001) i dva šampionata države (1999, 2000). Odigrao je ukupno 125 ligaških mečeva i postigao 16 golova.

Goran Bunjevčević
foto: Marina Lopičić

Od 2001. godine nosio je dres engleskog premijerligaša Totenhema, ali zbog učestalih povreda odigrao je ukupno svega 51 premijerligaški susret. Od leta 2006. seli se u Holandiju, gde nastupa za ekipu ADO Den Hag, u kome i završava igračku karijeru.

Kao reprezentativac odigrao je 16 mečeva. Debitovao je 1998. u prijateljskom susretu protiv Izraela (2:0), a poslednji susret za reprezentaciju odigrao je protiv Velsa (2:3) u Kardifu 2003. godine u kvallifikacijama za Evropski šampionat.

Goran Bunjevčević
foto: Marina Lopičić

Po završetku igračke karijere položio je za B UEFA licencu 2008. godine, da bi 2010. godine dobio i A licencu UEFA.

Početkom marta 2008. godine postao je sportski direktor Crvene zvezde, gde je na tom mestu zamenio Stevana Stojanovića. Ostavku je podneo 29. avgusta iste godine posle loših igara Crvene zvezde u pripremnom periodu i rane eliminacije u UEFA kupu od kiparskog APOEL-a.

Bio je zatim generalni direktor FK Zemun od 2011. do 2014. godine. Angažovan je na mestu sportskog direktora FS Srbije od 1. avgusta 2016. godine.

Goran Bunjevčević
foto: Dado Đilas

U maju 2016. godine sa dolaskom Slaviše Kokeze na mesto predsednika Bunjevčević ulazi u Fudbalski savez Srbije, gde prvo bio član Izvršnog odbora, a od 1. avgusta iste godine i sportski direktor.

Diplomirao je sportski menadžment na beogradskom Univerzitetu „Alfa“ 2012. godine. Tečno je govorio i pisao engleski. Bio je oženjen i otac jednog deteta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.