ŠPANCI BILI NA KOLENIMA, A ONDA JE SUDIJA STUPIO NA SCENU! Legendarna generacija BRUTALNO pokradena na EP
Jugoslavija - Španija, Foto: Youtube printscreen

IGRALO SE DOK NE POSUGNU GOL

ŠPANCI BILI NA KOLENIMA, A ONDA JE SUDIJA STUPIO NA SCENU! Legendarna generacija BRUTALNO pokradena na EP

Ipak, ovaj poraz nije boleo, ali Španci su morali u narednu fazu

Objavljeno:

Na današnji dan, 21. juna 2000. fudbalska reprezentacija Jugoslavije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Belgiji i Holandiji, iako je izgubila od Španije u Brižu (3:4). Našoj reprezentaciji put u četvrtfinale omogućio je nerešeni rezultat na utakmici Slovenija - Norveška (0:0).

Kako je Špance samo pobeda vodila u četvrtfinale, a "plavima" je bio dovoljan i remi, selektor Vujadin Boškov se odlučio za nešto zatvoreniju varijantu, čekajući priliku za kontranapad: Ivica Kralj, Slobodan Komljenović, Goran Đorović (od 12. Jovan Stanković), Miroslav Đukić, Siniša Mihajlović, Slaviša Jokanović, Vladimir Jugović (od 46. Dejan Govedarica), Predrag Mijatović, Savo Milošević, Dragan Stojković (od 68. Niša Saveljić), Ljubinko Drulović.

Iz jedne takve situacije, naš tim je i došao u vođstvo u 32. minutu. Ljubinko Drulović je pobegao direktnom čuvaru po levoj strani, uputio idealan centaršut u srce šesnaesterca, gde se našao najbolji strelac šampionata Savo Milošević i glavom savladao Kanjizaresa.

Samo sedam minuta kasnije usledilo je izjednačenje. Raul je dodao loptu Alfonsu između nekolicine naših odbrambenih igrača koji su, za trenutak, izgubili koncentraciju. Napadač Španaca bio je neumoljiv - 1:1.

Do kraja poluvremena naš tim imao je i sreće. Raul je tri puta bio u stopostotnoj prilici, ali jednom Ivica Kralj i dva puta sreća, spasili su naš tim od najgoreg. U poluvremenu Vujadin Boškov je u svlačionici ostavio Vladimira Jugovića, a na teren poslao Dejana Govedaricu. Odluka potpuno logična, jer su Španci do prevlasti na sredini terena došli dobrim delom što Jugović nije bio na svom uobičajenom nivou.

Ulazak u igru Dejan Govedarica je materijalizovao već u 51. minutu. Opet je Drulović bio asistent, a Govedarica je sjajnim udarcem sa 16 metara matirao Kanjizaresa drugi put na ovoj utakmici.

Na žalost, vođstvo nije trajalo ni minut. "Rezervista" Španaca Munitis je izjednačio samo što su Španci krenuli sa centra. Dobio je loptu na ivici kaznenog prostora, a onda nišanio sam ugao. Lopta se od stative odbila u mrežu i bilo je to drugo izjednačenje.

U međuvremenu, francuski arbitar Žil Vesijer delio je "žute kartone" našim reprezentativcima i šakom i kapom. Kada ni to nije pomoglo, potegao je za crvenim. Za start kakvih je bilo bezbroj na ovom meču, a koji nisu sankcionisani, kao ni na nekim drugim utakmicama, Slaviši Jokanoviću je u 63. minutu pokazao drugi žuti karton što je, automatski, značilo da Jugoslavija ostaje sa 10 igrača na terenu.

Ni ta odluka nije pokolebala "plave". Slobodan Komljenović je 14 minuta pre kraja susreta treći put doveo Jugoslaviju u vođstvo. Prethodno je centaršut izveo Mihajlović, lopta je došla do Govedarice koji je nekako prosledio Komljenoviću, a ovaj je sproveo u mrežu suparnika.

Rezultat je ostao 3:2 za "plave" i posle velike borbe i isteka regularnih 90 minuta. Ponovo je tada stupio na scenu francuski arbitar produžujući utakmicu, izgleda, dok Španci ne postignu gol. Dodatno vreme zvanično je bilo pet minuta, a trajalo je više od osam minuta.

U tom intervalu Vezijer je stigao i da dosudi nepostojeći jedanaesterac za Špance, koji je u gol pretvorio Mendieta, a samo minut kasnije Alfonso je postavio konačan rezultat susreta.

Španija je, uz nesebičnu pomoć sudije, pobedila, jer je samo tako mogla da nastavi takmičenje, a "Plavi" su zahvaljujući remiju Slovenije i Norveške (0:0).

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.