OVO JE NAVELO SUBOTIĆA DA POČNE DA PREZIRE FUDBAL: "Povraća mi se, koliko je zbog toga izgubljeno..."
Neven Subotić nakon bogate karijere promenio mišljenje o fudbalu, Foto: Nemanja Pančić

PREOKRET U 33. GODINI

OVO JE NAVELO SUBOTIĆA DA POČNE DA PREZIRE FUDBAL: "Povraća mi se, koliko je zbog toga izgubljeno..."

Bivši srpski reprezentativac nakon bogate karijere u Nemačkoj korenito promenio stav o fudbalu, gleda ga sa prezirom..

Objavljeno:

Smučio se fudbal Nevenu Subotiću. Niti ga igra, niti ga gleda. Precizno bi bilo konstatovati da ga – prezire.

Šta je tačno navelo nekadašnjeg reprezentativca Srbije da sa animozitetom posmatra najvažniju sporednu stvar na svetu nije precizirano, ali je utisak da ga u eri hiperinflacije svakojakog sadržaja nervira u šta se „teranje lopte“ pretvorilo. Daleko od onoga što je u osnovi ili što bi trebalo da bude.

Zato štoper koji je karijeru mahom gradio u Bundesligi sad mečeve posmatra ovlaš.

„Ne gledam cele utakmice, samo golove. Sam po sebi, fudbal me ne zanima, ali se radujem zbog mojih bivših kolega“, istakao je Subotić u intervjuu za Augsburger algemajne, povodom autobiografije „Dati sve od sebe“, objavljene u četvrtak u Nemačkoj.

Kako ističe, odvraća glavu od principa na kojima počiva savremeni sport, jer se pretvorio u jurnjavu, takmičenje, novac, statistiku...

VI STE IGRALI "NEED FOR SPEED" A JA SAM GA ŽIVEO: Neverovatna ispovest bivšeg reprezentativca Srbije!

„Povraća mi se od toga, jer je mnogo toga nebitno.“

Subotić primećuje kako je moderan sport u stanju da izludi ljude, što primećuje i kod svog oca.

„On samo gleda sport ili se bavi sportom. Kad ga pozovem, gleda tenis ili drugu ligu Italije. Kada vidim koliko je zbog toga izgubljeno, ne usuđujem se još da se udubim u to“.

BIVŠI SRSPKI REPREZENTATIVAC U HUMANITARNOJ AKCIJI: Do sada smo realizovali 363 projekta

Zato je posvećen humanoj misiji. Još pre deset godina osnovao je „Fondaciju Neven Subotić“, s ciljem da u Africi olakša, pre svega deci, obrazovanje tako što će graditi škole ili nabaviti udžbenike, uz rešavanje egzistencijalnog problema – snabdevanja pijaćom vodom.

„Nisam bolje mogao da uložim novac. Žene i deca su do šest sati dnevno na putu noseći prljavu vodu. Možete zamisliti šta se dešava kad svakodnevno pijete kontaminiranu vodu. Obrazovanje u Istočnoj Africi postaje luksuz, a voda obaveza“.

1 / 6 Foto: AP/Guido Kirchner

S obzirom da se povukao sa terena, Neven više ne igra fudbal i samo je pitanje kad će zvanično saopštiti da prekida karijeru, u 33. godini, posle iskustava u Majncu, Borusiji iz Dortmunda, Kelnu, Union Berlinu, Sent Etjenu, Denizliju i Altahu.

„Nisam stigao da zvanično završim karijeru“, dodao je Subotić da je samo pitanje trenutka kad će svirati kraj. „Imao sam sjajnu karijeru. Nekim timovima bih još mogao nešto da pružim, ali i za to je potrebno vreme. Ja ga nemam. Ne mogu da igram fudbal i vodim Fondaciju sa 40 godina. Volim da se obrazujem. Želim da izgradim nešto što će u budućnosti vredeti više od nečega što svake godine postaje sve manje važno“, zaključio je bivši reprezentativac Srbije.

(Espreso/Mozzart)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.