VIDIĆEVA KLETVA: Zavrnuo slavni klub, pa protiv njih NIJE MOGAO DA SE SASTAVI! Ne jednom, nego ČETIRI PUTA! (VIDEO)
Nemanja Vidić, Foto: AP

sećanja

VIDIĆEVA KLETVA: Zavrnuo slavni klub, pa protiv njih NIJE MOGAO DA SE SASTAVI! Ne jednom, nego ČETIRI PUTA! (VIDEO)

Nemanju Vidića mnogi smatraju jednim od najboljih i najpožrtvovanijih defanzivaca u istoriji. Ipak, slavni Vida je imao svoj "kripton".

Objavljeno:

Nemanja Vidić je tokom igranja za Mančester junajted, a to je bila gotovo cela dekada, pet puta bio prvak Engleske, prvak Evrope, potom osvajač Liga kupa u tri navrata. Ipak, čak četiri od ukupno šest crvenih kartona u Engleskoj, dobio je u duelima sa Liverpulom.

- Prvih godinu-dve nisam shvatao koliko je izraženo rivalstvo izmedju ova dva kluba. Znao sam da je to veliki derbi, pošto smo ga gledali i u Srbiji. Kasnije sam saznao da postoji ogromna netrpeljivost između samih gradova, koja datira još od gradnje Mančesterskog kanala krajem 19. veka - otkrio je svojevremeno u razgovoru za engleske medije Vidić.

Nemanja Vidić
Nemanja Vidićfoto: EPA/Roger Parker

- Pročitao sam o tome kako je sve počelo, kako se godinama rivalstvo gradilo između dva grada, a zatim i dva kluba. Slično je bilo i kada sam se preselio u Italiju i pridružio se Interu. Bio sam iznenađen što je meč Inter – Juventus veći derbi od utakmice između gradskih rivala iz Milana.

Iako dueli sa najvećim rivalom za njega lično nisu ostali u lepom sećanju zbog čak četiri isključenja (od toga tri u nizu), sa svojim timom ipak ima pozitivan skor. U 13 susreta protiv Liverpula u kojima je nastupao, Junajted je pobedio u sedam, dok je poražen na šest mečeva.

Na pitanje medija „Šta pamti u utakmicama protiv Liverpula?, nekadašnji srpski reprezentativac je odogovorio:

Nemanja Vidić
Nemanja Vidićfoto: Foto: Kurir/Damir Dervišagić

- Crvene kartone. Više se sećam svojih propusta u mečevima protiv Liverpula nego susreta u kojima smo slavili. Dva crvena kartona bila su u 89. i 90. minutu, a onaj sa Džerardom u 77. minutu. On mi je posebno teško pao, jer se desio na Old Trafordu.

Iako su mečevi protiv Liverpula imali posebno značenje i za menadžera Aleksa Fergusona, nekadašnji kapiten Junajteda nije iskusio čuveni tretman “fenom” zbog isključenja u derbijima.

Vidić je otkrio da je šef Aleks Ferguson znao kada treba da podrži igrače koji su imali loš dan. Rekao je: „Ponekad vidite igrača i on zna da je pogrešio, pa šta možete da kažete? Svi znaju da je pogrešio, a sutradan će sve novine napisati da je izneverio tim. Šta još menadžer može dodati?

Pa da, krenemo redom…

13. septembar 2008. | Liverpul – Mančester Junajted 2:1

Svoje prvo isključenje u “utakmici svih utakmica” engleskog fudbala upisao je na Anfieldu u septembru 2008. godine. Njegov Junajted je poražen 2:1, a Vidić je morao pre vremena u svlačionicu zbog nasrtaja laktom u vazdušnom duelu na Ćabija Alonsa, kada je zaradio drugi žuti karton i automatsko isključenje.

14. mart 2009. | Mančester Junajted – Liverpul 1:4

Fudbaleri Liverpula pobedili su Mančester Junajted te sezone i na Old Trafordu rezultatom 4:1, a tragičar tog susreta bio je srpski reprezentativac Nemanja Vidić, koji je napravio kardinalnu grešku kod izjednačujućeg gola gostiju, da bi kasnije dobio i crveni karton zbog starta nad Stivenom Džerardom u izglednoj šansi za postizanje pogotka.

25. oktobar 2009. | Liverpul – Mančester Junajted 2:0

Treći put zaredom Liverpul je pobedio Mančester junajted i treći put zaredom Nemanja Vidić nije dočekao kraj najvećeg engleskog derbija. Tačnije, ponovo je isključen…

Strelci za pobednika bili su Fernando Tores u 65. minutu i rezervista David Ngog u šestom minutu nadoknade vremena, kada su oba tima igrala sa po desetoricom. Srpski reprezentativac Nemanja Vidić je zbog drugog žutog kartona isključen u 89. minutu, nakon faula nad Dirkom Kajtom, a malo potom i Argentinac Havijer Maskerano zbog pogibeljnog starta nad golmanom Junajteda Edvinom van der Sarom.

16. mart 2014. | Mančester Junajted – Liverpul 0:3

Kapiten Junajteda je četvrti i poslednji put isključen protiv “crvenih” u martu 2014. godine. Taj meč je obeležio sudija Mark Klatenburg, koji je čak tri puta dosudio penal za goste, a nakon dosuđenog trećeg penala isključen je Nemanja Vidić, zbog prekršaja nad Danijelom Staridžom.

Malo poznata činjenica je da je Liverpul pratio Nemanju Vidića dok je srpski reprezentativac nosio dres Spartaka iz Moskve, ali na kraju Rafael Benitez nije uspeo da dođe do srpskog štopera. Razlog je jednostavan – Aleks Ferguson.

To je potvrdio i Nemanja Vidić u razgovoru za engleske medije.

“Tačno je, Rafa me je pozvao i bili smo blizu dogovora. Bio sam zainteresovan da dođem u Englesku, ali moj engleski nije bio toliko dobar i bilo bi problema sa komunikacijom.

Upravo tada me je pozvao i ser Aleks Ferguson. Rekao mi je da me je gledao u utakmici između Srbije i Francuske i da me želi u Mančesteru. Bili su daleko odlučniji od Liverpula”, rekao je Nemanja Vidić.

Espreso/Reprezentacija.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.