JETRA NIJE IZDRŽALA, PREMINUO U 59. GODINI: Žene, brza kola i alkohol! Danas bi Best napunio 76 godina!
Džordž Best, Foto: Profimedia

na današnji dan rođen džordž best

JETRA NIJE IZDRŽALA, PREMINUO U 59. GODINI: Žene, brza kola i alkohol! Danas bi Best napunio 76 godina!

Na današnji dan, 22. maja 1946. godine rođen je Džordž Best. Preminuo je sa svega 59 godina - 2005. godine.

Objavljeno:

Best je bio član čuvene generacije „Bazbijevih beba“ koja je 1968. godine Mančesteru donela prvi Kup Evropskih šampiona. Iste godine proglašen je za najboljeg fudbalera Evrope u tradicionalnoj anketi Frans fudbala.

U brojnim anketama svrstavan je među najbolje igrače sveta svih vremena, a u rodnoj Severnoj Irskoj uzdignut je u status božanstva.

- Moj otac je preminuo - rekao je Kalum, sin Džordža Besta, 25. novembra 2005. godine, u londonskoj bolnici:

- Ne samo da sam ja izgubio oca, nego je svet izgubio velikog čoveka.

Alkohol mu je došao glave. Alkohol, koji je uništio i njegovu majku. Nesrećna žena je umrla u 55. godini od zdravstvenih problema prouzrokovanim alkoholom. Zajedno su sahranjeni.

Taj porok kao da mu je bilo nasleđe... Nasleđe s kojim nije uspevao da se izbori.

- Od srede do nedelje je ubistvo! Znam da ne mogu u grad i da moram biti u krevetu do 23 časa. Izluđuje me to. Ja ne čitam. Jedina stvar koja me tada veseli je što znam da slede žurke u nedelju, ponedeljak i utorak- rekao je Best davne 1966. godine za engleske medije, kada je priznaod a probleme više voli da ''gura pod tepih.''

ON JE BIO JUGOSLOVENSKI DŽORDŽ BEST: Osvajao je misice i pevačice, tukao se, a na kraju završio u zatvoru!

Samo dve godine kasnije doneo je Mančester junajtedu prvu titulu prvaka Evrope. Te 1968. godine proglašen je za najboljeg igrača Evrope, a za Đavole je odigrao ukupno 465 utakmica za 12 godina. Dao je i 180 golova.

- Šefe, mislim da sam pronašao Genija - rekao je tadašnjem menadžeru Metu Bezbiju skaut Junajteda Bobi Bišop.

Bezbi, koji je posle Minhenske nesreće u kojoj je izgubio Dankana Edvardsa, pravio novi Junajted, nije propustio priliku da angažuje momčića iz Belfasta.

- Slavna istorija Mančester junajteda i kreirana je zbog takvih ljudi kao što je bio Best - rekao je Bobi Čarlton, njegov nekadašnji saigrač.

Ipak, život pop zvezde nije mogao dugo da nosi uporedo sa fudbalom. Od njega se nezvanično oprostio već sa 27. godina, mada je zvanično igrao još 10. Međutim, 17 promenjenih klubova posle Junajteda jasno govori da tu nije bilo fudbala.

Bili su bogovi s loptom, ali nikada nisu osetili šta znači igrati na najvećim fudbalskim svetkovinama! (FOTO)

Suspenzije i tuče u noćnim barovima sve više i više su zamenjivali treninge, te je Best 1974. godine odigrao poslednju utakmicu za Junajted.

Jedna od najpoznatijih priča koja je bila vezana za Bestov noćni život dogodila se nedugo posle osvajanja Kupa Šampiona.

Bili su ubice golmana i uvek su napadali u paru: 10 najubitačnijih tandema u istoriji fudbala! (VIDEO)

- Obećavam da ću 1969. godine da odustanem od žena i alkohola - rekao je Best svojevremeno, a kasnije priznao:

- Bilo je to mojih najgorih 20 minuta u životu.

Konobar ga je posle našao u hotelskoj sobi u zagrljaju tadašnje Mis sveta. Po krevetu su bile razbacane funte koje je nešto ranije zaradio u kockarnici.

- Gospodine Best, gde je sve ovo pošlo naopako- upitao ga je momak koji je u ruci nosio flađu šampanjca.

Nije dobio odgovor. Best ga verovatno nije ni znao.

Srbin mu je bio najbolji prijatelj i još 12 neobičnih činjenica o legendi Mančester junajteda! (FOTO) (VIDEO)

Zbog svog načina života mediji su ga proglasili ''petim Bitlsom.'' Jedini problem je bio to što su Bitlsi imali jedan drugog, dok je Džordž bio sam. Sam sa svojim demonima.

Inače je boravio u raznoraznim kafanama i zagrljajima prelepih žena koje su ga obožavale.

- Većinu novca sam potrošio na piće, žene i brza kola. Ostatak sam spiskao - je jedna od njegovih najlegendarnijih izjava.

Toliko je bio ljubitelj ženskog tela, pogotovo onog novog, da je 1971. godine propustio Junajtedovu utakmicu sa Čelsijem u Londonu kako bi proveo vreme sa Sined Kjuzak, tadašnjom glumicom u usponu.

Problemi zbog takvog načina života prvi put su zakucali na njegova vrata 2002. godine kada je je izvršena transplatacija jetre.

Džabe, samo godinu dana kasnije Best je uhvaćen zbog vožnje u pijanom stanju. Početkom oktobra 2005. godine završio je u bolnici zbog infekcije pluća, a organi su polako počeli da otkazuju.

Espreso/Novosti


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.