SAMO 5 SRBA JE PODIZALO PEHAR LIGE EVROPE: Istorijsko veče pred Filipom Kostićem! (FOTO)
Srpski fudbaleri sa peharom Lige Evrope, Foto: Profimedia

vreme je!

SAMO 5 SRBA JE PODIZALO PEHAR LIGE EVROPE: Istorijsko veče pred Filipom Kostićem! (FOTO)

Fudbaler Ajntrahta bi na ovaj način završio nestvarnu sezonu i verovatno obezbedio transfer u redove nekog od evropskih velikana

Objavljeno: 11:25h

Večeras od 21 čas gledaćemo prvo finale evropskog klupskog takmičenja u sezoni 2021/22. Drugo po snazi UEFA takmičenje, Liga Evrope, prvo će se završiti i to duelom za mnoge neočekivanih finalista - Ajntrahta i Rendžersa.

Tim iz Frankfurta je ovo takmičenje, tada pod imenom Kup UEFA, osvojio 1979/80. posle dvomeča sa zemljacima, Borusijom Menćengladbah.

Sa druge strane, slavni Rendžers je jedini evropski trofej osvojio pre ravno 50 godina, na 100. godišnjicu osnivanja kluba slavili su u Kupu Kupova.

Prethodno je tim iz Glazgova elimisao baš dva nemačka kluba, Dortmund i RB Lajpcig, ali i Crvenu zvezdu.

Oko 100.000 navijača "Džersa" i oko 50.000 najvatrenijih "Orlova" već je imalo prve sukobe u Sevilji, domaćinu finala koje će irati na stadionu "Ramon Sančes Pishuan".

Srbija će svog predstavnika u finalu imati u vidu reprezentativca Filipa Kostića. Zanimljivo, on će tako imati priliku da postane tek četvrti Srbin osvajač ovog takmičenja čije smo prvo izdanje imali pre tačno pola veka, 1971/72. je slavio Totenhem.

Filip Kostić
Filip Kostićfoto: EPA/Alejandro Garcia

Prvi reprezentativac SFR Jugoslavije koji je osvojio UEFA kup, bio je Hrvat Mladen Ramljak koji je sa Fejenordom pobedio u dvomeču upravo Totenhem 1973/74. Nažalost, već 1978. poginuo je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći.

Sledeći član selekcije Jugoslavije je bio takođe Hrvat, Luka Perezović, koji je 1982/83. savladao "ukletu" Benfiku za koju je igrao Zoran Filipović.

Bivši fudbaler Partizana i Jugoslavije, Slovenac Srećko Katanec, 1988/89. je ostao "kratkih rukava" posle dvomeča svog Štutgarta i Napolija.

Od 1997/98. igrao se samo jedan meč za trofej. Tada kao vezista Lacija, reprezentativac SR Jugoslavije, Vladimir Jugović, morao je da pruži ruku igračima Intera - 0:3.

Više sreće nije imao ni Miroslav Stević 2001/02. Bivši vezista Partizana je poražen sa Borusijom Dortmund od Fejenorda.

Prvi Srbin koji je podigao pehar Kupa UEFA je bio Miloš Krasić, tada još uvek ne i naš reprezentativac. On je sa CSKA iz Moskve 2005. slavio protiv Sportinga 3-1, i to na stadionu lisabonskog velikana. Krasić je ušao u igru u 67. minutu.

Miloš Krasić
Miloš Krasićfoto: Starsport©

Sledeće dve sezone njegov uspeh je ponovio Ivica Dragutinović koji je sa Seviljom osvojio prve dve od rekordnih šest titula Andalužana. U drugom finalu je i učestvovao i bio strelac u penal seriji i pobedi nad zemljacima, Espanjolom.

Igor Duljaj je nastavio niz 2009. kada je ušao u igru u 112. minutu i pomogao Šahtjoru da donese jedinu titulu Ukrajini i to protiv Verder Bremena za koji je ceo meč odigrao Duško Tošić.

Još bajkovitiji je bio trijumf Branislava Ivanovića 2013. On je u 93. minutu golom posle kornera doneo titulu Čelsiju protiv Benfike za koju je ceo meč odigrao Nemanja Matić.

Branislav Ivanović
Branislav Ivanovićfoto: Starsport©

Filip Đuričić i Miralem Sulejmani su kletvu Bele Gutmana osetili kao prvotimci Benfike sledeće sezone kada je od najvećeg portugalskog kluba bila bolja Sevilja, posle penala.

Poslednju, šestu titulu, Sevilja je osvojila 2019. pred praznim tribinama zbog pandemije koronavirusa, a u završnici meča sa Interom (3:2) igrao je Nemanja Gudelj.

Da li je vreme da se Kostić pridruži Krasiću, Dragutinoviću, Duljaju, Ivanoviću i Gudelju? Saznaćemo večeras.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.