KRVAVE TUČE SA MAKSIMIRA! Kamenice, stolice, policajac koji je bio spreman da UBIJE! (VIDEO)
Maksimir, Foto: youtube/ Večernji list

sećanje na maksimir

KRVAVE TUČE SA MAKSIMIRA! Kamenice, stolice, policajac koji je bio spreman da UBIJE! (VIDEO)

Na današnji dan pre 32 godine desio se možda i najveći skandal jugoslovenskog fudbala koji je mnogo puta ispričan, a toliko toga je ostalo nejasno. Taj 13. maj 1990. godine će se pamtiti. Zauvek.

Objavljeno: 11:00h
  • 22

Neki će večno govoriti da je prekinuta utakmica u Zagrebu, između Dinama i Crvene zvezde, usled ogromnih incidenata na tribinama i na terenu, bila neposredni povod za krvavi rat kojim je rasparčana bivša Jugoslavija.

Neki će, međutim, razumnije govoriti da je rat počeo iz sasvim drugačijih razloga, a da su neredi bili samo odraz tadašnje situacije u društvu, nabijene nabujalim emocijama, orkestriranim ili ne. Međutim, svi su upamtili taj kobni dan na Maksimiru...

Taj derbi između Dinama i Zvezde nikada nije ni odigran. Trebalo je da se igra na, gle apsurda, Dan bezbednosti. Ali, bezbednosti nije bilo. Tuča hrvatskih i srpskih navijača, pa onda i intervencija milicije, doveli su do toga da se atmosfera u državi dovede do usijanja. Mada, i nije bila daleko od toga.

Bilo je na tribinama svega i svačega. I pesama koje se ranije nisu pevale, i čupanja stolica, i krvavih tuča. Nije bilo mirnije ni na terenu, kada su domaći "Bed blu bojsi" provalili ogradu, za koju se potom dugo pričalo da je, noć pre 13. maja, prelivena kiselinom, kako bi se "planirani incidenti" i dogodili.

Bilo je tu i jednog do tada nezabeleženog nasrtaja, kada je zvezda tadašnjeg jugoslovenskog, potom hrvatskog fudbala, Zvonimir Boban, udario jednog policajca. Mnogi Hrvati su to veličali kao "odgovor na velikosrpsku agresiju", ne shvatajući baš da je Boban udario Refika Ahmetovića, iz Bosne. Srbi su mahom smatrali da je "Tuđman sve to organizovao, kako bi državu rasparčao uz krvavi pir".

Od tada je prošla 31 godina, ali se neke stvari se i danas pamte. A neke, opet, ne znaju mnogi.

- Doputovali smo u noći na nedelju. Voz smo zaustavili kod Ciboninog tornja te išli peške kroz grad, kako bismo ostalima koji su dolazili javili kakva je situacija u gradu - govorio je u dokumentarcu "Nedelja, 13." (koji je emitovan pre pet godina) nekada čuveni član "delija" Saša Ašćerić "Asteriks - a BBB Zujo objašnjavao:

- Već u osam ujutro počele su tuče oko Maksimirske šume. Delija je tada bilo oko 200, a nas tridesetak.

Posebno je zanimljivo da akteri pomenutog filma, navijači iz Zagreba i Beograda, ali i tadašnji pripadnici milicije i Službe državne sigurnosti redom kažu da krvavi sukob u Maksimiru nije bio planiran, već spontan.

Bio je to, rekosmo, "Dan bezbednosti".

- Koliko je toga dana bilo bezbedno, u filmu govore i čovek koji je četiri puta uboden nožem i izgubio je dve litre krvi, te BBB koji je upucan - komentarisali su te tvrdnje u "Večernjem listu".

- U Zagrebu smo prvi put pevali četničke pesme, ali i prvi put pesme protiv Slobodana Miloševića, za šta se u ono vreme završavalo u zatvoru - ističe u filmu Zoran Timić "Tima", jedan od vođa "delija", koje su u Maksimir su došle s transparentom "Delije Knin", a potom su skinuli sa južne tribine i hrvatsku zastavu te je zapalili.

Refik Ahmetović, bosanski milicajac kojeg je Zvonimir Boban napao, u dokumentarcu tvrdi:

- Da me je Boban i treći put udario, izvadio bih pištolj i pucao - kazao je Ahmetović, policajac koji je kasnije dobio nadimak Boban. Oni koji su u tom trenutku bili na maksimirskom igralištu navode kako su čuli milicajce da viču "Pucaj mu u leđa!".

Espreso/sportal.blic.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media