MOŽDA LUKA JOVIĆ NIJE KRIV! Real je "UKLET" za Srbe, ali postoji jedna svetla tačka! (FOTO/VIDEO)
Luka Jović, Foto: Starsport©, Profimedia

nije sve tako crno!

MOŽDA LUKA JOVIĆ NIJE KRIV! Real je "UKLET" za Srbe, ali postoji jedna svetla tačka! (FOTO/VIDEO)

Petorica Srba se nisu snašla u Realu, a Luka Jović je po svemu sudeći prokockao sve šanse

Objavljeno: 18:40h

Srpski napadač Luka Jović je konačno dobio priliku da zaigra kao starter u dresu Reala protiv Atletika u velikom derbiju, ali izgleda da ga je stiglo "srpsko prokletstvo".

Nije fudbalska javnost bila blagonaklona prema reprezentativcu Srbije od samog dolaska na "Sanjago Bernebeu", ali je činjenica da Jović nije iskoristio ukazane šanse. Prvo je bio u nemilosti Zinedina Zidana, ništa bolje se nije proveo ni kod Karla Anćelotija, ali izgleda da mu je u Realu "došla glave" neverovatna forma Karima Benzeme.

Izvesno je da će Jović napustiti Madrid ovog leta, a verovatno jednu od poslednjih većih šansi je dobio u velikom derbiju protiv Atletiko Madrida. Za 60 minuta u igri nije uspeo da se nametne, a čak je uspeo da promaši zicer, pa će po svemu sudeći ostati na skromnom učinku od četiri gola u dresu "kraljevskog" kluba.

Nakon toga mu je Anćeloti "udelio" još 15 minuta protiv Levantea, kada je bar uspeo da zabeleži jednu asistenciju, za gol Vinisijušu Žunioru.

Međutim, u daljim planovima "kraljevića" ga prema navodima španskih medija, nema.

Ako mu je za utehu, nisu se ni drugi Srbi proslavili...

Čast da igraju za slavni španski klub pre Jovića su imali četvorica fudbalera, a čak trojica su sedela na klupi Reala.

Španski mediji se često bave analizama i izborima za najgore timove tamošnjeg prvenstva, a u Realovim se gotovo provereno nađe po jedan Srbin.

Prvi koji je "probio led" je bio vezni igrač Milan Janković koji je iz Crvene zvezde prešao u Real 1987. godine.

Sjajnim partijama u crveno-belom dresu se preporučio španskom velikanu, a upravo u dvomeču četvrtfinala Kupa evropskih šampiona je zaslužio poziv. Odmah nakon dvomeča, Janković se preselio u madridski klub, za koji je u 38 utakmica postigao četiri gola.

Ni defanzivac Partizana Predrag Spasić nije imao sreće. Za njega se čak može reći da je naveći tragičar, pošto je u dresu “kraljevića” postigao jedan gol, i na njegovu nesreću, to je bio autogol u najgorem mogućem trenutku. Tim pogotkom je Barselona pobedila Real u "El klasiku" 19. januara 1991. godine.

Naredni Srbin u Realu je bio Dejan Rambo Petković. Čovek koji se proslavio u Brazilu, ušao u tamošnju Kuću slavnik nije mogao da se nametne u Realu, odigrao je samo osam utakmica i postigao jedan gol. Posle kraćih avantura u Sevilji i Rasingu, Petković se preselio u Brazil gde je nosi dreosve Flamenga, Vasko de Game, Fluminensea i Santosa.

Još jedan prelazak iz Zvezde u Real desio se 1999. godine kada je Perica Ognjenović pojačao redove "kraljevskog" kluba, ali ga je povreda sprečila da pokaže nešto više.

Perica Ognjenović
Perica Ognjenovićfoto: Starsport

Za dve i po sezone odigrao je samo 12 utakmica i postigao jedan gol.

- Mnogo ljudi me pita da li se kajem što sam potpisao za Real, jer bih možga imao drugačiju karijeru da sam otišao drugim putem. Ali, uvek sam pratio svoje snove. Iz malog grada u Srbiji sam došao u Crvenu zvezdu. Već to je bio uspeh za mene. A, onda sam dobio ponudu najvećeg kluba u Evropi. Želeo sam da nešto uradim u Madridu. Sve bi bilo bolje da nije bilo povreda. A, to je moglo da mi se desi i u nekom drugom klubu, u Fjorentini, Barseloni, bilo gde na svetu. To ne možeš da predvidiš - rekao je Ognjenović jednom prilikom.

Treneri ostavili mnogo bolji utisak

Miljan Miljanić je posle osvojenih sedam titula sa Crvenom zvezdom i jednim evropskim - Mitropa kup “sazreo” sa veliki Real. Iako su mnogi bili skeptični, ubrzo je stigao odgovor u vidu osvajanja duple krune.

Osvojio je još jednu titulu prvaka Španije 1976. godine, a dogurao je i do polufinala Kupa šampiona gde je ispao od Bajerna. Treću sezonu je završio kao deveti i to je uzdrmalo njegov status, a nakon poraza na početku sezone 1977-78 od Salamanke usledio je rastanak sa Realom.

Miljan Miljanić
Miljan Miljanićfoto: Youtube / Printscreen

Podjednako je uspešan bio i Vujadin Boškov koji je u Real stigao nakon što se trenerski već afirmisao u španskom fudbalu vodeći Saragosu. Svoju madridsku misiju započeo je 1979. godine i već u prvoj sezoni osvojio duplu krunu, a malo je falilo da se u drugoj sezoni okiti i zvanjem evropskog prvaka pošto je u Kupu evropskih šampiona minimalnim rezultatom poražen od Liverpula. U trećoj godini svog mandata, Boškov je sa Realom podigao Kup kralja, da bi na kraju sezone 1981-82 napustio Real.

Poslednji u nizu je bio Radomir Antić koji je jedan od retkih trenera koji je vodio i Real i Barselonu, a njegov boravak u Madridu je obeležila kontroverza.

Radomir Antić
Radomir Antićfoto: Starsport©

Preuzeo je madridskog velikana krajem marta 1991. godine i uspeo da od 10. mesta u Primeri stigne do trećeg i tako plasira Real u Kup UEFA. Smenjen je potpuno neočekivano uz obrazloženje da Real ne igra dovoljno atraktivno, a sve je bilo maslo sportskog direktora Benhakera u trenutku kada nakon 19 odigranih kola tim ima sedam poena prednosti na čelu tabele. Da stvar bude još apsurdnija, na klupu je seo upravo Benhaker koji je uspeo da izgubi praktično dobijenu titulu u poslednjem kolu u sezoni.

Fudbaleri iz regiona koju su igrali za Real

Član zagrebačkog Dinama Igor Jovičević. Ugovor je zaključen u leto 1991. godine i bio je “težak” milion američkih dolara. Igor je bio standardni kadetski i omladinski reprezentativac Jugoslavije i važio za jednog od najtalentovanijih fudbalera sa ovih prostora.

Odigrao je 79 utakmica, ali samo za B ekipu Reala. Saigrači su mu tamo bili jedan Raul, Guti, Huan Esnaider, Urzaiz, Dani, i svi su oni napravili značajne karijere u “kraljevskom” klubu. Jovičević nije bio te sreće, u čemu ga je omela teška povreda ukrštenih ligamenata.

Sredinom 1999. godine za 26 miliona evra iz turskog Fenerbahčea u Real prelazi bosanskohercegovački reprezentativac Elvir Baljić. Odigrao je samo 11 utakmica i postigao jedan gol. U tom periodu uglavnom je bio na pozajmici u Fenerbahčeu i Raju Valjekanu.

Robert Prosinečki je prešao 1991. godine iz Zvezde u Real i u 55 utakmica postigao 10 golova., ali zbog povrede nije uspeo ono što se od njega očekivalo.

Robert Prosinečki
Robert Prosinečkifoto: EPA/Vassil Donev

Robert Jarni odigrao je jednu sezonu (1998/99) u dresu Reala kada je na 27 ligaških mečeva postigao jedan gol. Već sledeće sezone obukao je dres drugoligaša Las Palmasa.

Dvojica fudbalera koji su ostavili najviše traga su Davor Šuker i Predrag Mijatović, a naravno kasnije ip se prisružuje Luka Modrić.

Šuker je u periodu između 1996. i 1999. godine, na 86 nastupa postigao je 40 golova.

Ipak, najbolja investicija Reala bio je Predrag Mijatović, koji je za “kraljevski” klub nastupao od 1996. do 1999. godine i u 90 utakmica 30 puta zatresao protivničku mrežu. Madriđani su 1998. godine upravo golom Mijatovića pobedili Juventus u finalu Lige šampiona i posle 32 godine ponovo postali prvaci Starog kontinenta.

Luka Modrić je godinama jedan od ključnih igrača Real Madrida. U leto 2012. Modrić se pridružio Real Madridu u transferu vrednom 30 miliona. Osvojio je osamnaest velikih trofeja sa "kraljevskim" klubom uključujući četiri titule UEFA Lige šampiona, tri titule La Lige, jednu Kup kralja i tri FIFA klupskog Svetskog prvenstva, četiri Super kupa Španije, kao i tri UEFA Super kupa. Takođe stigao je i do najprestižnijeg individualno priznanja - "Zlatne lopte" 2018.

Luka Modrić i Florentino Perez
Luka Modrić i Florentino Perezfoto: EPA/Yoan Valat

Imaće priliku da osvoji i peti "ušati" pehar ove sezone, pošto je ekipa Karla Anćelotija posle nestvarne sezone uspela da se plasira u finale Lige šampiona gde ih čeka Liverpul.

Naš Luka Jović bi mogao "pravo niotkuda" da podigne najvredniji pehar, a da u tome nije učestvovao.

Međutim, ono što je izvesno je da za njega u finalu neće biti mesta, a Španci danima bruje o njegovim propuštenim prilikama i potpisuju mu "ispisnicu".

- I pored toga što je imao zlatnu priliku, Luka Jović je u derbiju propustio još jednu šansu da se izbori za mesto u špicu Real Madrida. Napadač je bio možda i najgori igrač od 22 koji su bili na terenu. Jović je potvrdio imidž najpasivnijeg igrača Reala, bez drskosti u igri i sa mnogo grešaka. U prilikama koje je morao da pretvori u gol, a kojih je inače bilo malo, nije bio ni blizu da to uradi - piše "Mundo deportivo".

Takođe, navijači na društvenim mrežama tvrde da je Jović najveći promašaj u novijoj istoriji kluba i da bi morao na leto da bude prodat. Oni koji su nešto blaži prema našem reprezentativcu objašnjavaju da Joviću ne odgovara Realov sistem i smatraju da će u drugom klubu potvrditi kvalitet. Ipak, svi su saglasni u oceni da za njega više nema mesta na "Bernabeuu" bez obzira na tošto ima ugovor do leta 2025. A posle ove liste srpskih promašaja, konkurencija je poprilično žestoka!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.