OGLASIO SE SUDIJA NAJVEĆE KRAĐE U LŠ - Balak i Drogba ga umalo pojeli! MORAO SAM BAR JEDAN PENAL DA SVIRAM!
Tom Hening Ovrebo, Foto: Epa/DANIEL HAMBURY

posle 13 godina

OGLASIO SE SUDIJA NAJVEĆE KRAĐE U LŠ - Balak i Drogba ga umalo pojeli! MORAO SAM BAR JEDAN PENAL DA SVIRAM!

Na današnji dan pre 13 godina odigran je možda i najkontroverzniji meč u istoriji Lige šampiona.

Objavljeno: 14:05h

Ime arbitra Tom Hening Ovrebo zauvek je upisano sa negativne stranice Lige šampiona, a bivši norveški sudija smatra se glavnim krivcem za, po mnogima, najveću krađu u istoriji elitnog takmičenja.

U revanšu polufinala Lige šampiona Čelsi je ugostio Barselonu i posle 0:0 u prvom meču Plavi su vodili sa 1:0 golom Mihaela Esijena.

U to vreme važilo je pravilo gola u gostima i Barseloni je bio potreban pogodak da bi stigla do finala, dok je Čelsi tražio drugo uzastopno finale.

Na nesreću tadašnjeg izabranika Gusa Hidinga, drugi pogodak nikada nije stigao, a Ovrebo nije dosudio tri penala za domaće i tako izazvao gnev domaće publike. Da stvar bude gora po pristalice londonskog tima u poslednjim minutima, Andresa Inijesta je postigao gol i slomio srca navijača Čelsija, a Barselonu doveo u ekstazu.

Posle 13 godina Ovrebo je odlučio da priča o svemu. Konačno je priznao da je oštetio Čelsi i da je na neki način, uz pomoć sudija, Barselona te godine postala najbolji tim na svetu.

„Siguran sam da bi kraj meča bio mnogo lakši za nas kao sudijsku ekipu, da taj gol nije postignut. Čelsi bi otišao u finale, a njihovi navijači u pab i rekli bi to. Nije važno što nisu odigrali dva, tri, četiri ili pet penala jer su u finalu - rekao je Ovrebo.

Dani Alveš je srušio Florana Maloudu u kaznenom prostoru, Erik Abidal je isto uradio Dideu Drogbi, a deset minuta pre kraja Đerara Pikea je igrao lopta pogodila u ruku.

Ali Ovrebo tada nije dosudio nijedan penal. Poslednji sporan detalj dogodio se posle gola Initestea. Balak je šutirao i pogodio Semjuela Etoa u ruku, ali opet nije bilo penala.

- Mislim da navijači Čelsija nisu u pravu kada traže četiri-pet penala, ali svi znaju da je po pravilima fudbala morao biti dosuđen bar jedan penal - rekao je Ovrebo.

- Da sam imao VAR u tom meču, siguran sam da bi neke odluke bile drugačije, ali ne mogu da razmišljam o svom učinku kada sam dao sve od sebe.

Ovrebo je prekinulo suđenje 2013. godine. Trenutno živi u Oslu i zaposlen je kao psiholog u lokalnoj školi za sportske nauke.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.