OTKRIVENO ZAŠTO JE NOVI PAZAR DRAKONSKI KAŽNJEN! Još klubova bilo pod lupom - Fudbaleri učestvovali u nameštanju?
FK Novi Pazar, Foto: Starsport©

uvid u dokumenta

OTKRIVENO ZAŠTO JE NOVI PAZAR DRAKONSKI KAŽNJEN! Još klubova bilo pod lupom - Fudbaleri učestvovali u nameštanju?

Srpska Superliga, koju odavno bije glas i van granica naše države, da je sve samo nije regularno takmičenje, nedavno je za tu "etiketu" dobila i novu potvrdu od strane Evropske fudbalske unije (UEFA) čiji je monitoring locirao, obavestio, a FSS kaznio počinioce nedela.

Objavljeno: 12:07h

Podsetimo, Fudbalski klub Novi Pazar kažnjen je sa 10.000.000 dinara i šest bodova na dve godine uslovno, zbog sumnje da je narušio integritet takmičenja partijom protiv Radnika 11. aprila u Surdulici. Taj meč je završen pobedom domaćih 2:0 uz, kako je objašnjeno, sumnjivo ponašanje i reakcije čak petorice igrača kluba sa Jošanice.

FSS je potvrdio da je dobio dokument UEFA o predlogu za kaznu Pazarcima, u koji je Sportklub imao uvid.

FK Novi Pazar
FK Novi Pazarfoto: Starsport©

U tom dokumentu Fudbalski klub Novi Pazar je najčešće pominjan kao akter sumnjivih utakmica!

U izveštaju UEFA Novi Pazar se pominje kao klub posmatran u sedam sumnjivih utakmica. Poslednji put "bio" je uključen 3. oktobra 2021, sa sumnjivim klađenjima da će izgubiti prvo poluvreme i utakmicu sa najmanje dva gola, uz postignuta tri, što se i dogodilo - 3:0 (1:0). U pitanju je meč sa ekipom Mladosti odigran u Lučanima.

Zanimljivo, pominjani Radnik se čak 14 puta našao na "radarima" evropske kuće fudbala, ali poslednji put maja 2018, protiv lučanske Mladosti i čačanskog Borca. Podsetimo, u to vreme igrala se jedna od najneregularnijih sezona u Srbiji! Inače, Novi Pazar i Radnik će odigrati još jedan međusobni meč do kraja sezone, i to u pretposlednjem kolu, i nema sumnje da će i taj duel biti pod lupom javnosti posle svih priča, potvrđenih i nepotvrđenih, koje prate oba kluba poslednjih sezona.

Najnoviji dokument poslat iz UEFA, dostavljen Fudbalskom savez Srbije, sadrži i konkretna imena petorice prvotimaca Novog Pazara.

FK Novi Pazar
FK Novi Pazarfoto: Irfan Licina/Starsportphoto ©

Svih pet obeleženo je i za vreme meča sa Radnikom, u Surdulici.

- Sumnjivo klađenje, zabeleženo kod bukmejkera sa praćenim nalozima, podrazumevalo je da će Novi Pazar izgubiti u prvom poluvremenu. Sve uplate u igri „prvo poluvreme“ kretali su se u osnovi da će gosti izgubiti. Mnogo više uplata pratilo je ovu igru od popularnije "cela utakmica", što je uticalo na zabrinutost - stoji u izveštajima specijalizovanih UEFA službi, u koje je Sport klub imao uvid.

Kvote na dan pomenutog meča zbog kojeg je Pazar sankcionisan, odigran 11. aprila, padale su sa 2,48 (u 9.34) na 1,57 (14.09).

- Poznati azijski bukmejkeri "Nova88" i "188bet" su pre vremena uklonili utakmicu iz ponude, navodeći da su bili i sami zabrinuti - navedeno je u rubrici "kretanje kvota".

Uz jasnu analizu sastava ekipa postojao je i zaključak:

- Vesti i sastavi timova ne mogu se smatrati adekvatnom olakšicom za pojačano klađenje, pogotovo na igru "prvo poluvreme". Sve to povećava zabrinutost oko integriteta pomenute utakmice.

Specijalizovane službe bavile su se i pojedinačnim učinkom fudbalera. Poštujući integritet sumnjivih prvotimaca Novog Pazara, istovremeno i podatak da se FSS nije bavio subjektivnom odgovornošću, Sport klub nije objavio ko se od igrača našao na listi obeleženih.

- Postupak dokazivanja, u ovom slučaju, seže mnogo dalje od disciplinskog organa saveza… Jedan od fudbalera, zanimljivo, analiziran je u svih sedam utakmica, drugi četiri, treći tri, četvrti i peti dva puta - piše Sport klub.

UEFA u izveštaju nedvosmisleno podupire stav nadležnog "radara" da su "kladioci imali prethodna saznanja da će Novi Pazar izgubiti u prvom poluvremenu".

iz Pazara smo na sankciju dobili samo nevešto skucano saopštenje upakovano u floskulu "niko nas ne voli, ne žele nas u Superligi", a nikako objašnjenje kako je baš klub sa Jošanice toliko puta završio na radaru UEFA zbog sumnjivih radnji.

Podsetimo, Pazar je nedavno, mimo svih očekivanja, za pola sata demolirao "bezbednu" i daleko bolje plasiranu Kolubaru rezultatom 3:0 i upravo tom pobedom sebi obezbedio kakvu-takvu nadu da se može spasiti najgoreg scenarija. Ali, za Pazar, najgori scenario je upravo ovaj koji im se stavlja na teret - sumnje o utakmicama tog kluba koje dolaze direktno iz UEFA

Espreso/Telegraf


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.