NAGRADA ZA NAJLEPŠI GOL GODINE NOSI NJEGOVO IME: Prvi penal mu odbranjen protiv Juge u finalu OI -Noge mu se tresle
Vladimir Beara, Foto: youtube/ Harms

sećanje

NAGRADA ZA NAJLEPŠI GOL GODINE NOSI NJEGOVO IME: Prvi penal mu odbranjen protiv Juge u finalu OI -Noge mu se tresle

Nagrada Ferenc Puškaš ustanovljena je 2009. godine od strane FIFA. Nosi ime po legendarnom napadaču Real Madrida, Mađaru Ferencu Puškašu, jednom od najboljih evropskih golgetera svih vremena. Njegov prvi promašeni penal desio se protiv Jugoslavije.

Objavljeno:

Sjajan nastup imala je fudbalska reprezentacija Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju, a posebno je ostao upamćen njen duel sa selekcijom SSSR-a.

U prvom meču, odigranom 20. jula, plavi su vodili čak sa 5:1, ali su Sovjeti, predvođeni Vsevolodom Bobrovim, inače jednim od najboljih hokejaša SSSR-a svih vremena, u poslednjih 15 minuta uspeli da izjednače rezultat, u možda i najdramatičnijem fudbalskom meču u istoriji olimpizma.

Dva dana kasnije, u ponovljenom meču Jugoslavija je sa 3:1 savladala velikog rivala i plasirala se u četvrtfinale.

Na putu do finala Jugoslavija je pobedila Dansku (5:3) i Nemačku (3:1), a u odlučujućem meču za zlatnu medalju protivnik nam je bila lepršava i ubojita reprezentacija Mađarske.

Čuvena mađarska konjica, kojom je komandovao legendarni as Ferenc Puškaš, redom je rušila sve protivnike i na putu do zlatne medalje pobedila svih pet protivnika sa ukupnom gol razlikom 20:2. Najtvrđi otpor sjajnom mađarskom timu pružila je u finalnom meču reprezentacija Jugoslavije.

Mađari su ipak dobili odlučujući meč, a ostalo je u analima da je Beara odbranio penal koji je izveo Ferenc Puškaš.

Evo kako je jugoslovenski golman Vladimir Beara opisao situaciju kada se našao oči u oči sa Puškašom, koji gotovo nikada nije promašio sa bele tačke.

- Kada je Puškaš namestio loptu i uzeo zalet, ja sam sa sredine gola krenuo malo levo, znajući da on, obično, šutira na tu stranu. On je i hteo da puca levo, ali se predomislio i plasirao loptu u desnu stranu. Očekivao sam takvu reakciju, bacio se na desno, odbio loptu i ponovo pao na nju.

Vladimir Beara
Vladimir Bearafoto: Reprezentacija.rs

Najboljem mađarskom fudbaleru svih vremena je pobeda u finalu i zlatna medalja oko vrata pomogla da lakše preboli promašaj sa bele tačke, po sopstvenom priznanju – prvi u karijeri!

- Noge su mi bile olovne i dok sam uzimao zalet molio sam se Bogu da ne promašim. Nikad u životu nisam promašio ni jedan kazneni udarac. I baš u finalu olimpijskog prvenstva nisam mogao pogoditi mrežu! Osećao sam da će svi mene okriviti ako ne pobedimo u finalu. Nije prijatno promašiti jedanaeterac, pogotovo ne kod rezultata 0:0.

Naravno, promašiti može samo onaj koji puca. Onaj koji ne puca, ne može ni promašiti. Srećom, u drugom poluvremenu je kvalitet došao do izražaja i dobili smo utakmicu 2:0 protiv sjajne ekipe Jugoslavije. - izjavio je nakon susreta Puškaš.

Sastav čuvenog tima iz HelsinkijaVladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek i Branko Zebec i danas znaju gotovo svi stariji ljubitelji fudbala na prostorima bivše zemlje.

Espreso/reprezentacija.rs/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.