ŠVABO JE SUZNIH OČIJU SAOPŠTIO BOLNU ODLUKU: Ostavka na mestu selektora Jugoslavije NAJTEŽE mu je pala! (VIDEO)
Ivica Osim dok je bio trener Jugoslavije, Foto: Printscreen/youtube/Жељко

legenda

ŠVABO JE SUZNIH OČIJU SAOPŠTIO BOLNU ODLUKU: Ostavka na mestu selektora Jugoslavije NAJTEŽE mu je pala! (VIDEO)

Bio je trener Željezničara u polufinalnom meču utakmice Kupa UEFA protiv Videotona

Objavljeno: 22:35h

Ceo fudbaski svet žali za Ivicom Osimom koji je preminuo u 81. godini života.

Fudbalom je počeo da se bavi u Željezničaru iz Sarajeva. Po izlasku iz juniora, počeo je da igra za prvi tim u sezoni 1959/1960, a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vreme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Osim je nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega je vrlo uspešno počeo da se bavi trenerskim poslom. S uspehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Šturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

Ivica Osim
foto: EPA/YAHYA ARHAB

Bio je trener Željezničara u polufinalnom meču utakmice Kupa UEFA protiv Videotona. Nakon poraza u Mađarskoj rezultatom 3:1 Plavi su imali priliku da na Grbavici izbore finale. Željezničar je pred 25.000 navijača vodio 2:0 do 87. minute i gotovo bio u finalu s Real Madridom, ali je u tom minutu primio gol i okončao snove Plavih.

Veoma težak trenutak za njega se desio 23. maja 1992. godine, kada je dao ostavku na mesto selektora Jugoslavije, zemlje u kojoj je besno rat.

- Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar kad čovek kaže: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne verujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hočete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi setite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava - reako je tada Osim sa suzama u očima.

Ovako je godinama kasnije govorio o toj izjavi.

- Na ostavku gledam isto, bio je to spontan gest s moje strane, koji mi je tada izgledao ispravan, ali bih ga ponovio i danas. Ne daj Bože samo da se ponovi slično, valjda smo sada pametniji - izjavio je Osim u pomenutom intervjuu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.