KAKO SU ZEČEVIĆ I BJEKOVIĆ UBEDILI OSIMA DA 1991. DOĐE U PARTIZAN: "Kupićemo vam kuću... I Mazdu!"
Ivica Osim, Foto: Profimedia

na kraju su uspeli

KAKO SU ZEČEVIĆ I BJEKOVIĆ UBEDILI OSIMA DA 1991. DOĐE U PARTIZAN: "Kupićemo vam kuću... I Mazdu!"

U toj sezoni 1991-92 Ivica Osim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije, a u prventsvu su bili drugi, iza Zvezde, od koje pak nijednom u četiri susreta nisu poraženi

Objavljeno:

Legenda jugolsovenskog fudbala, Ivica Osim, preminuo je u 81. godini života.

Tužna vest momentalno podstiče na sećanje na najčuvenije momente slavnog fudbalera, trenera i selektora.

Osim je najpre vodio FK Željezničar od 1978. do 1986. godine, zatim je bio selektor Jugoslavije od 1986. do 1992, a za njegov drugi klupski angažman, u Partizanu, pobrinuli su se Nenad Bjeković i Žarko Zečević.

Žarko Zečević
foto: Dado Đilas

Čuveni tandem svakako je poznat po svojoj moći ubeđivanja, ali im je Ivica Osim napravio težak u predratno doba.

Sve to detaljno je opisao Marko Tomaš u biografiji trenera pod imenom "Ivica Osim - utakmice života".

Naime, Bjeković i Zečević su opsedali Osima svaki put kada bi dolazio u Beograd, često su ga čak i zvali svakodnevno dok je bio kod kuće u Sarajevu.

Nenad Bjeković
foto: @Starsport/Srđan Stevanović

- Hajde, samo si selektor, dugo nisi radio u klubu, nama treba jak Partizan, Zvezda je prvak Evrope, treba im pandan, želimo na viši nivo - preneo je Tomaš reči Bjekovića i Zečevića u knjizi.

- Neću, nemojte da me zaj***vate - odgovarao im je jugoslovenski stručnjak

Osim je bio oduvek bio oštar u odgovorima, pa je ubeđivanje trajalo puna dva meseca, a jednom je prisustvovao i sin Amar. Kada je čuveni trener rekao da ga ništa ne interesuje, dao je slušalicu supruzi Asimi.

Sve je postalo totalno komično.

- Kupićemo vam kuću! Ajde bre, reci mu, kupićemo tebi mazdu - govorio je Partizanov tandem, a na kraju nije razjašnjeno ni u knjizi čime su zapravo privoleli Osima da dođe.

Ivica Osim
foto: Printscreen/youtube/Жељко

Jedan njegov uslov bile su garancije da nesmetano vodi reprezentaciju Jugoslavije, a zanimljivo je da se nikada nije preselio u Beograd. Na posao je svakog dana putovao avionom, čak se nije bavio formalnostima niti je kupovao kartu.

Samo je prolazio kroz aerodromske kontrole, čak se dešavalo da sedi u pilotskoj kabini ako u avionu nema mesta.

Imao je "Štraus sa Grbavice" strašan tim, igrali su Predrag Mijatović, Slaviša Jokanović, Darko Milanič, Zlatko Zahović, Brankko Brnović, Gordan Petrić i mnogi drugi.

Zato je Osim 2016. godine na komemoraciji Slobodanu Santraču evocirao uspomene.

- Generacija je bila takva da nije mogla loše da radi. Sve su to bili najtraženji igrači tadašnje Jugoslavije. Dovoljno je bilo videti, na primer, Jokanovića i Mijatovića, da shvatite da je Partizan mogao štošta. Da se saradnja između nas nastavila verovatno bismo dogurali dotle da napravimo tim koji bi bio sastavljen "ala Barselona" - rekao je Osim tada.

U toj sezoni 1991-92 Ivica Osim je sa Partizanom osvojio Kup Jugoslavije, a u prventsvu su bili drugi, iza Zvezde, od koje pak nijednom u četiri susreta nisu poraženi. U prvenstvu je oba puta bilo nerešeno, a u finalu Kupa su crno-beli slavili 1:0 u gostima i igrali 2:2 u Humskoj.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.