ŠTRAUS SA GRBAVICE JE UVEK POGAĐAO U METU: "Da sam danas trener mnogima bih rekao: IMA JOŠ SPORTOVA sem fudbala..."
Ivica Osim, Foto: EPA/Yahya Arhab

jedinstveni švabo

ŠTRAUS SA GRBAVICE JE UVEK POGAĐAO U METU: "Da sam danas trener mnogima bih rekao: IMA JOŠ SPORTOVA sem fudbala..."

Bez sumnje je najviše ostao vezan za "Plave" iz svog Sarajeva

Objavljeno: 16:23h

Fudbalsku javnost danas je pogodila vest o smrti legendarnog Ivice Osima, samo pet dana pre njegovog 81. rođendana.

Osim je ostavio velikog traga kao igrač u Željezničaru i u Francuskoj, pa kao trener u Želji, Partizanu, kao selektor Jugoslavije... Prava je ikona Šturma iz Graca koji ga je proglasio za najboljeg trenera u istoriji kluba jer je od 1994. do 2002. dva prvenstva Austrije, kup i dva superkupa.

Ali, bez sumnje je najviše ostao vezan za "Plave" iz svog Sarajeva.

Sredina septembra meseca svake godine rezervisana je za obeležavanje godišnjice postojanja GK Željezničar. Međutim, 2021. situacija je bila specifična pošto se slavio 100. rođendan. Značajan i veliki jubilej za jedan od najvećih klubova bivše Jugoslavije.

Manijaci, FK Željezničar
foto: Profimedia

Prošlo je kroz istoriju Želje mnogo velikih igrača, trenera, ličnosti. I dan danas se do tančina prepričavaju majstorije Smajlovića, Baždarevića, Janjuša, Nikića, Odovića i ko zna još koliko velikih igrača. A ko će to bolje znati od Ivice Osima. Prve asocijacije na sarajevskog velikana. Alfe i omege Želje. Legende i ikone Grbavice, Željezničara, Sarajeva.

- Kada neko živi 100 godina zaslužio je da ga se spomene i da ga se seti neko. Puno je to godina. U vremenu kada svet ratuje, kada je epidemija. Sve to treba preživeti i ostati zajedno. Kao što kažu, biti 'Luča Mikrokozma'. Kad neko ima 100 godina i živi u jednom gradu i prođe kroz sve što je grad prošao, stekao sam utisak da je u tom Hrasnom, na Grbavici, na tom stadionu, odrasla i Bosna. Nema tu nekih razlika. Približili smo se jedni drugima i teško je to sada zaboraviti. Sve to podseća na Želju. Uvek je to bio multikulturalan klub, gde su svi ravnopravno igrali, živeli, doprinosili i odnosili - pričao je u septembru prošle godine legendarni Švabo za "Mocartsport" priču o voljenom Želji dotakavši se neizostavne teme.

Možda i najupečatljivijeg detalja iz vremena u kom je upravo on predvodio "Plavu lokomotivu" na evropskoj sceni. Polufinala Kupa šampiona protiv Videotona i šokantne eliminacije.

Ivica Osim
foto: Printscreen/youtube/Жељко

- To je bio šok isto kao da ti, ne daj Bože, neko umre u porodici. To je bio neočekivan udarac, ali eto i to se preživelo. Klub je bio prvak i u bivšoj i u novoj državi. Zadržao je publiku koja voli klub.

Nastavio je do današnjeg tužnog dana da prati voljeni klub i emotivno proživljava svaki trenutak. Pa i kada Željezničaru baš ne cvetaju ruže.

- Pratim Želju danas. I da ti kažem, ovo što sam ja video na televiziji, ne daj Bože da sam ja trener. Ja bih mnogima rek'o: 'Ima i drugih sportova osim fudbala' - uvek je direktan bio "Štraus sa Grbavice".

Ali, Željo je prolazio i kroz gore stvari.

- Željo je insititucija i gigant, naravno da će se vratiti. U životu se sve vrati, kao i u fudbalu. Fudbal daje šansu svima, i da se vrate i da se uzdignu. Zato i jeste interesantan. Prošao je Željo kroz mnoge stvari, tako će i kroz ovo - završio je Švabo priču o voljenom klubu.

(Espreso/Mocartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.