OD SIROMAHA, STIPSE I SAMOUBICE - Do spasitelja Afrike! Dok je on igrao Benzema je grejao klupu!
Emanuel Adebajor, Foto: Profimedia

životna priča

OD SIROMAHA, STIPSE I SAMOUBICE - Do spasitelja Afrike! Dok je on igrao Benzema je grejao klupu!

Zvanično nije okačio kopačke o klin, ali od marta 2020. ne igra fudbal. Div od 192 centimetra ostavio je trag u Londonu, Mančesteru, Madridu, Kajseriju, pa čak i Asunsionu.

Objavljeno:

Igrao je za Arsenal, Real Madrid, Mančester siti, Monako, Totenhem, Kristal Palas, Bašakšehir, Kajzerispor i na kraju za paragvajsku Olimpiju. Reč je o Šeji Emanuelu Adebajoru, koji danas ima 38 godina.

Nekadašnji reprezentativac Toga (85 nastupa, 32 gola) uživa u milionima koje je zaradio, a nedavno je priznao da svoj novac nikome ne daje.

- Za one koji kažu da ne doniram novac, biću vrlo jasan. Jednostavno je, ja ne dajem novac - rekao je Adebajor i dodao:

- Radim šta hoću, jedem šta hoću,a sigurno će biti onih koji će reći da nisam ništa donirao. Nažalost neki misle da sam ja doneo virus. Tako je ovde. Upoređuju me sa Drogbom i Etoom, ali ja nisam kao oni. Ja sam Emanuel Adebajor i uvek ću raditi šta hoću - izjavio je.

Nekada je želeo da se ubije, danas je vlasnik nevladine organizacije "za nezavisnost Afrike" u Mecu.

Fudbalsku karijeru je počeo da gradi sa 16 godina u Mecu.

- Sve što sam želeo je da pomognem svojoj porodici, koja je bila siromašna, ali je vršila veliki pritisak na mene. Nisam to mogao da podnesem. U Mecu su mi plaćali oko 3.000 funti mesečno i moja porodica je tražila kuću koja me je koštala pola milion.

Klub je bio umoran od mene zbog mog ponašanja. Jedne noći sam seo na krevet i pomislio: 'Šta ja radim ovde? Niko nije zadovoljan sa mnom, pa zašto da nastavim da živim - rekao je Adebajor.

Sišao je u obližnju apoteku da kupi tablete i predozirao se.

- Ispod mog stana bila je apoteka. Naručio sam dosta pakovanja tableta. Toliko da nisu hteli da mi ih prodaju, ali sam im rekao da je to u dobrotvorne svrhe u Togu. Sve sam pripremio, spreman da se ubijem, ali... Zvao sam njegovog najboljeg prijatelja u ponoć. I on me je ubedio. Rekao mi je da imam za šta da živim.

- Imaš potencijal da promeniš Afriku. -

U tom trenutku je uspeo da mi izbije ideju iz glave - priznao je u intervjuu za Dejli mejl.

Taj poziv i te reči njegovog prijatelja su ga zaustavile, pa je sada posvećen pomaganju ljudima u Africi. Između ostalog, imao je čast da igra sa velikim zvezdama Real Madrida i pod vođstvom Žozea Murinja, koji ga je često koristio u važnim mečevima ispred Karima Benzeme.

Manolito, kako su ga zvali u Madridu, ubrzo je postao idol navijača. Bio je potpuno nov čovek u poređenju sa tim mladim momkom koji je bio spreman da sebi oduzme život.

Uživa u novcu koji je zaradio, a posle karantina više nije igrao fudbal. Poslednji put je bio član paragvajske Olimpije u Asunsionu. Tamo ga je, kažu, oduševila kultura, pa je viđen kako šeta sa terarijumom u ruci, tradicionalnim pićem u Paragvaju.

Oni koji ga poznaju kažu da je postao pravi „zavisnik“ od popularnog paragvajskog pića. Adebaior je osnovao SEA, sopstvenu nevladinu organizaciju, koja obavlja obiman posao širom afričkog kontinenta.

U stvari, glavna misija SEA je da podrži poljoprivredu tako da Afrika više ne mora da zavisi od drugih kontinenata. U tom smislu, Adebajor je veoma aktivna osoba na društvenim mrežama da pokaže sav napredak koji ostvaruje.

Na primer, on sarađuje sa Jeuf Zone Farmom, još jednom nevladinom organizacijom koja se bavi hranom, sa kojom je povremeno delio hranu koju je sam uzgajao na farmi koju je postavio u svom domu.

Emanuel je u velikoj meri usvojio reči svog prijatelja dok je igrao u Francuskoj, kada mu je rekao da ima potencijal da promeni Afriku i to mu sada odlično ide.

Espreso


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.