CRVENA ZVEZDA I PARTIZAN U KLINČU! Ko je više oštećen, a ko je više kukao?!
Crvena zvezda - Partizan, Foto: Starsport©/Predrag Milosavljević

sprema se pakao u subotu!

CRVENA ZVEZDA I PARTIZAN U KLINČU! Ko je više oštećen, a ko je više kukao?!

"Rat" Crvene zvezde i Partizana van terena obeležio prvenstvo, a ovo su sporne situacije o kojima se danima brujalo

Objavljeno:

Crvena zvezda i Partizan će u subotu od 18 sati odmeriti snage u 167. večitom derbiju, a sve će se desiti usred "prljavih igara" koje umnogome mogu uticati na atmosferu i dešavanja na najvećoj svetkovini srpskog fudbala.

Ulog jeste veliki, borba za titulu je nikad neizvesnija, ali druge stvari su odvukle pažnju sa onih fudbalskih...

Umesto analiza, statističkih parametara koji mogu odlučiti pobednika, u prvi plan su iskočile sudije, njihove“ greške“, manipulacije, teške reči i besomučna saopštenja koja itekako štete srpskom fudbalu...

Da li će Zvezda potvrditi titulu ili će se Partizan vratiti u igru? Prognozirajte rezultat derbija (ANKETA)

Crvena zvezda - Partizan
Crvena zvezda - Partizanfoto: Starsport©/Predrag Milosavljević

Crveno-beli su uspeli da stignu do preokreta u šampionskoj trci i sa dva boda prednosti ispred Partizana dočekaju plej-of...

Kada je sve počelo?

Dva kola pre 166. "večitog derbija" su se "sile" urotile protiv Partizana, tako makar tvrde iz Humske. Ništa manje nisu kukali ni crveno-beli koji su prepreku u odbrani titule videli u sudijama, FSS-u, pa čak i legendi svog kluba Draganu Stojkoviću Piksiju.

U 26. kolu Superlige Srbije se digla ogromna prašina kada je Partizan slavio posle "spornog" penala protiv Spartaka u Subotici. Đurasović je oborio Jovića u kaznenom prostoru, sudija Lazar Lukić najpre nije smatrao da ima osnova za penal, ali onda je dobio signal iz VAR sobe da pogleda snimak. Posle pregladanja snimka koje je trajalo nekoliko minuta, pokazao je na belu tačku, a Natho je bio neumoljiv.

Odmah je usledila reakcija iz Zvezde.

Danas se desila pljačka u Subotici. Partizan je iz nepostojećeg penala posle poziva iz VAR sobe pobedio i nezasluženo uzeo tri boda. Sve podseća na 2017. kada nam je u režiji istog sudije Lazara Lukića oteta titula na Voždovcu. Samo je tada režiser bio tadašnji predsednik Slaviša Kokeza, a danas je to neformalni predsednik saveza Dragan Stojković - saopštili su iz Zvezde.

Odmah u narednom kolu, nova bura! Partizan je remizirao sa Napretkom bez golova 0:0 i tako dozvolio Crvenoj zvezdi da preuzme čelnu poziciju.

Na zvaničnom profilu kluba se pojavio snimak "krađe" i poslata je jasna poruka sudijama. Fudbaler Napretka je vukao Jovića za dres u kaznenom prostoru, ali sudija je ovog puta ostao nem.

Crvena zvezda je slavila u derbiju dominantnom partijom 2:0, dosta trzavica je bilo tokom 166. okršaja večitih, međutim pritužbe, žalbe i saopštenja su izostala. Da li je bio penal za Partizan kada je Eraković igrao rukom, da li je Zdjelar zaslužio crveni karton su pitanja koja su ostavljena navijačima, ali mesta za osnovanu analizu "ko je oštećen?" nije bilo...

VAR je pravio dosta problema Zvezdi i Partizanu ove sezone, a kao da ostalim superligašima nije... Aleksandar Stanojević je bio najglasniji i čak najavio bojkot utakmica ukoliko sve tehničke predizpozicije ne budu ispunjene za meč.

Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević
Dejan Stanković i Aleksandar Stanojevićfoto: Starsport©/Predrag Milosavljević

Na mečevima Partizan – TSC, Partizan – Radnički Niš, Zvezda – Čukarički, Zvezda – Radnički VAR nije radio, a najveća buka se digla oko penala koji nije dosuđen TSC-u protiv Partizana.

Delije su tokom Kup susreta sa TSC-om, preko severne tribine, razvile transparent "Stanoje – Za jaku ligu bez VAR-a" – kao aluziju na izlazak Partizana na prvenstveni meč sa TSC-om u prošlom kolu iako VAR sistem nije bio u funkciji,

Dan kasnije sa "Rajka Mitića" u etar je otišlo zvanično Zvezdino saopštenje.

- Da li je VAR sistem bio u funkciji na utakmici između FK Partizan i FK TSC odigranoj 02.04.2022. godine? Ukoliko VAR sistem nije bio u funkciji na navedenoj utakmici, molimo vas da obrazložite razloge, kao i kako se to odražava na regularnost takmičenja?

VAR, ilustracija
VAR, ilustracijafoto: Profimedia

Molimo da nam dostavite zvaničan stav Sudijske komisije o tome da li je trebao da bude dosuđen penal za FK TSC u 42. minutu utakmice između FK Partizan i FK TSC posle igranja rukom igrača FK Partizan Marka Jevtovića? - glase pitanja za FSS potpisana od strane predsednika branioca titule Svetozara Mijailovića.

Nakon Zvezdine ubedljive eliminacije TSC-a u četvrtfinalu Kupa Srbije 4:0, sa dva penala i jednim isključenjem na štetu gostiju, trener Žarko Lazetić nije hteo da komentariše poraz, uz kratku poruku medijima: "Uvek dajem izjave ali ovog puta ja se izvinjavam svima, ne bih da odem predaleko. Teško je bilo igrati ovde".

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković je tokom tog meča pobesneo posle oštrog starta Nemanje Petrovića nad Aleksandrom Kataijem. Fudbaler gostujuće ekipe ušao je i u svađu sa igračima crveno-belih. Stanković je zatim vikao na bivšeg fudbalera Partizana i Rada, što mu svakako nije trebalo.

Nije bilo mirnije ni u Loznici gde je Aleksandar Stanojević potpuno pogubio konce i vikao na sudiju

Detalj sa 166. večitog derbija
Detalj sa 166. večitog derbijafoto: Starsport©/Predrag Milosavljević

On je burno reagovao nakon što njegovoj ekipi nije dosuđen penal.

Sredinom prvog dela igre Rikardo Gomeš se našao na travi u kaznenom prostoru gostujućeg tima, a trener Partizana smatrao je da to treba da bude kazneni udarac za njegov tim. Glavni arbitar meča Nenad Minaković pokazao je na korner za crno-bele, što je izbacilo iz takta Stanojevića.

Oba trenera su bila predmet Disciplinske komisije, ali je Stanojević izvukao deblji kraj.

Trener crno-belih kažnjen je sa rekordnih 500 hiljada dinara zbog komentarisanja suđenja u meču njegove ekipe sa Napretkom, a postupak protiv prvog stručnjaka crveno-belih Dejana Stankovića zbog istog prekršaja vezanog za drugu utakmicu je još uvek u toku.

Na kraju dolazimo do famoznog meča Čukaričkog i Partizana posle kog je Saša Ilić dobio otkaz, a crno-beli još jednom prosuli bodove.

Novak Simović i Aleksandar Stanojević
Novak Simović i Aleksandar Stanojevićfoto: Starsport

Sudija Novak Simović nije dosudio crveni karton u ranoj fazi mečana Banovom Brdu, posle čega je usledio pravi haos. Legenda Partizana na klupi Čukaričkog je priznao da je njegov igrač trebalo da bude kažnjene najstrožom kaznom, da bi potom bio pozvan na razgovor gde su mu se zahvalili na saradnji.

Večiti imaju želje pred 167. večiti derbi, a videćemo da li će im biti ispunjene.

Partizan je sudiju Novaka Simovića targetirao kao nepoželjnog u derbiju, da bi Zvezda najboljeg srpskog sudiju označila kao "osvedočenog Partizanovca".

Crveno-beli su podsetili na njegove "grehove".

▪ 22.09.2019. godine: poništen regularan gol Nemanje Milunovića na derbi utakmici FK Crvena zvezda – FK Partizan pri rezultatu 0:0, u 76. minutu utakmice, zbog navodnog prethodnog faula nad golmanom koji nije postojao;

Srđan Jovanović
Srđan Jovanovićfoto: EPA/Facundo Arrizabalaga

▪ 06.03.2022. godine: dosuđen nepostojeći penal za Partizan na utakmici FK Spartak – FK Partizan pri rezultatu 0:0, u 84. minutu utakmice, nakon zakasnele reakcije sudije Srđana Jovanovića iz "VAR sobe" i ubeđivanja glavnog sudije da mora da svira penal.

Bez ikakvog ustručavanja crveno-beli ponovo poimence targetirali svoje "neprijatelje" u liku vršioca dužnosti predsednika FSS i bivšeg Partizanovog sportskog direktora Nenada Bjekovića, generalnog sekretara nacionalnog Saveza i nekadašnjeg vođu Zvezdinih navijača Jovana Šurbatovića, kao i selektora A reprezentacije, igračku legendu crveno-belih i njihovog nekadašnjeg prvog čoveka kluba Dragana Stojkovića.

U subotu će gotovo sigurno biti pakleno na "Rajku Mitiću", a videćemo da li će sukob "večitih" posle svih ovih dešavanja proći bez većih incidenata i pritužbi na stranu onog drugog.

Sve u svemu očekuje nas buran nastavak prvenstvo u kome se izgleda neće birati sredstva.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.