ŠVAJCARCI I DALJE NA POGON "ALBANSKIH ORLOVA": Evropskog prvaka su poslali u baraž, može li Srbija do REVANŠA?
Fudbaleri Švajcarske, Foto: EPA/Anatoly Maltsev

vreme za naplatu duga?

ŠVAJCARCI I DALJE NA POGON "ALBANSKIH ORLOVA": Evropskog prvaka su poslali u baraž, može li Srbija do REVANŠA?

Srbija/Jugoslavija ima negativan međusobni skor sa Švajcarskom

Objavljeno: 20:26h

Fudbalska reprezentacija Srbije je opet dobila "grupu smrti" na žrebu za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. I to, vrlo dobro poznate rivale.

Sa "Orlovima" su u G grupi selekcije Brazila i Švajcarske, kao pre četiri godine u Rusiji, a poslednji je tu "upao" Kamerun.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Brazila, Fudbalska reprezentacija Kameruna, Fudbalska reprezentacija Švajcarske
foto: EPA/STR, EPA/Laurent Gullieron, Starsport©, EPA/Facundo Arrizabalaga

Već smo i pre žreba pisali kako nam uz Holanđane, Brazilci nikako ne leže.

Sa Kamerunom smo igrali samo jednom i pobedili 4:3, a sada ćemo da se pozabavimo Švajcarskom.

Fudbalska reprezentacija Švajcarske
foto: EPA/Jean Crhistophe Bott

Srbija, odnosno pre toga Jugoslavija, ima negativan međusobni skor sa alpskom zemljom - tri pobede, pet remija i šest poraza. Prvi je doživljen u prvom, prijateljskom duelu, daleke 1933. kada je bilo 1:4 u Cirihu.

Najubedljiviju pobedu nad Švajcarskom smo ostvarili takođe u prijateljskom meču, na stadionu JNA 1951. kada je bilo 7:3 za Jugoslaviju. U takmičarskim duelima imamo po tri trijumfa i remija, a jedini poraz pao je u Rusiji 2018. kada je protivnik preokrenuo i slavio 2:1.

Pre toga je bilo nerešeno u kvalifikacijama za SP 1933. (2:2), a pobedili smo 3:0 na Mundijalu 1950. U Centralnoevropskom kupu 1955. je u Beogradu bilo 0:0, da bi u revanšu Jugoslavija pregazila Švajcarsku 5:1. U kvalifikacijama za SP 2002. SR Jugoslavija je takođe igrala nerešeno u Beogradu (1:1), a slavila u Bazelu 2:1.

Aktuelni tim Švajcarske predvodi Murat Jakin, koji je nasledio Vladimira Petkovića, ali nije mnogo menjao stil igre koji imn je doneo prvo mesto u grupi C sa 18 bodova ispred Italije (16) i direktan plasman u Katar.

Murat Jakin
foto: Profimedia

- Brazil, Srbija i Kamerun su veliki izazovi, sjajni timovi, sjajne nacije, sjajni igrači. Pripremićemo se dobro kako bismo prošli u narednu rundu. Brazil i Srbiju znamo sa Svetskog prvenstva 2018. i nećemo im olakšati. Kamerun je prošao kroz plej-of i imaju interesantan tim. Srećan sam zbog žreba, jedva čekamo duele sa našim rivalima - izjavio je Jakin posle žreba.

I on se oslanja na proverena imena. Kapiten je vezista Arsenala Granit Džaka koji je dao gol za izjednačenje u Kalinjingradu tog juna 2018.

Granit Džaka, Džerdan Šaćiri
foto: EPA/Laurent Gillieron

Tu je i njegov zamenik Džerdan Šaćiri koji je takođe gol proslavio znakom albanskog orla posle pobedonosnog gola u 90. minutu.

Na golu je pouzdani Jonas Omlin, odbrana sa Vidmerom, Akanđijem, Elvedijem i Rodrigesom je vrlo uigrana.

U veznom redu je još više iskustva u vidu Rema Frojlera, Fabijana Fraja, Stivena Cubera i Renata Štefena.

Najčešće je sam u napadu mladi Noa Okafor, dok Ruben Vargas ponekad igra na krilu. Očekuje se i povratak iskusnog Harisa Seferovića.

Fudbalska reprezentacija Srbije, Fudbalska reprezentacija Švajcarske, Aleksandar Mitrović, Feliks Brih, Džerdan Šaćiri
foto: Starsport©

Bez obzira na snagu ovog i ostalih rivala, nadajmo se da je došlo vreme za revanš.

(Espreso/N.Đ.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.