SAMO OVE 2 SELEKCIJE DA IZBEGNEMO NA ŽREBU: Prvu nismo dobili 88 GODINA, druga nam je TROSTRUKI dužnik! (VIDEO)
Detalji sa Svetskih prvenstava 1998, 2006. i 2018., Foto: EPA/Abedin Taherkenareh, EPA/Srđan Šuki, Profimedia

nikako nam ne leže

SAMO OVE 2 SELEKCIJE DA IZBEGNEMO NA ŽREBU: Prvu nismo dobili 88 GODINA, druga nam je TROSTRUKI dužnik! (VIDEO)

Ne zna se koji je od tri vezana poraza bolniji

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Fudbalska reprezentacija Srbije je na impresivan način izborila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru, pa svi sa velikim optimizmom čekamo novembar i najveće fudbalsko takmičenje na svetu.

Pre svega toga, s nestrpljenjem iščekujemo petak i žreb u Dohi, s početkom u 18.00.

Iako je jasno da su upravo "Orlovi" tim koji će druge selekcije želeti da izbegnu i da ne treba da se plašimo drugih već oni nas (rečima selektora Dragana Stojkovića Piksija), ima i reprezentacija koje bi bilo dobro izbeći, ne toliko zbog njihove snage, koliko zbog toga što nam već tradicionalno ne leže.

1 / 5 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Ako već treba da razbijamo tu lošu tradiciju, ne moramo u grupi - bolje u nokaut fazi...

NE UŽIVAMO U SAMBI

U prvom šeširu se bez sumnje izdvaja petostruki svetski prvak Brazil, koji je izdominirao u južnoameričkim kvalifikacijama, ali Srbija ima i vrlo loš skor sa čuvenim "Selesaom".

Nekadašnja Jugoslavija pobedila je Brazil u prve dve međusobne utakmice, na prvom SP u Urugvaju 1930. bilo je 2:1 u grupi, pa četiri godine kasnije u prijateljskoj čak 8:4.

Ali, nakon toga smo doživeli 10 poraza u 17 utakmica, doduše, uglavnom prijateljskih, pa nemamo pobedu nad Brazilom skoro 88 godina!

Na Mundijalima smo izgubili 0:2 u Riju 1950, zatim igrali nerešeno 1:1 1954. (odgovaralo obema selekcijama), pa 0:0 1974. u Nemačkoj i takođe prošli dalje. A najsvežiji je poraz 0:2 u grupnoj fazi SP u Rusiji 2018. golovima Paulinja i Silve. I to kad nam je bila neophodna pobeda za prolaz dalje...

Fudbalska reprezentacija Brazila
foto: Starsport©

PREČKA NABACILA KLETVU

Pogađate da je drugi nacionalni tim koji ne leži "Orlovima" Holandija, a koja sada vreba iz drugog šešira. Igrali smo ukupno 10 puta sa "Oranjem" i priča je slična onoj sa Brazilcima.

Pobedili smo u 2:1 prvom meču, prijateljskom, u Roterdamu 1967. Zatim je Jugoslavija igrala 1:1 na de Kajpu, a slavila 2:0 u Splitu u kvalifikacoijama za EURO 1972. Nova pobeda, i to najubedljivija (3:0), ali i poslednja nad Holandijom, viđena je 1975. na stadionu JNA u prijateljskoj utakmici.

"Narandžasti" su probili led sledeće godine na Maksimiru (3:2), pa na istom stadionu slavili 2:0 1990. godine. I u Amsterdamu 1992. je bilo 2:0 u poslednjem prijateljskom meču dve selekcije.

Onda su usledila tri vrlo bolna poraza, ne zna se koji bolniji. U osmini finala SP-a u Francuskoj 1998. Davids je u finišu kaznio neiskorišćen penal Mijatovića (i sad vidim kako se umesto mreže trese prečka) - 2:1.

Predrag Mijatović
foto: Printscreen

Na EURO-u 2000. domaćin nas je uništio 6:1 u četvrtfinalu.

Poslednji duel je sa Mundijala 2006. kada smo nastupili pod imenom Srbija i Crna Gora. Holandija je slavila golom Robena (1:0), a SCG vođena Ilijom Petkovićem završila "grupu smrti" sa Argentinom (0:6) i Obalom Slonovače (2:3) bez ijednog boda.

Goran Gavrančić, Arjen Roben
foto: Profimedia

Najviše utakmica protiv Holanđana je odigrao upravo Piksi, pa se nadamo da bi našao leka i za njih. Ali, nije neophodno da ih sretnemo već u grupnoj fazi u Kataru...

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.