ONA JE ODVELA DRAŽENA U SMRT: Vozila je 160 na sat i ugasila njegov život, a NIKAD NIJE ODGOVARALA!
Foto: Printscreen/youtube/ Paolo Lorenzi

strašno

ONA JE ODVELA DRAŽENA U SMRT: Vozila je 160 na sat i ugasila njegov život, a NIKAD NIJE ODGOVARALA!

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule

Objavljeno: 12:02h

Prošlo je tačno 28 godina od tragične smrti Dražena Petrovića, proslavljenog hrvatskog košarkaša. Tog 7. juna u Denkendorfu svetska je košarka doživela strašan udarac od koga se do danas nije oporavila.

Dražena je u smrt odvela tadašnja devojka Klara Šalantzi koja je upravljala tamnocrvenim Golfom na nemačkom autoputu A9 kod Ingolštada te kobne 1993. godine. Klara za Draženovu smrt nikad nije odgovarala, a s njima u autu bila je i turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal koju su usput povezli. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

Iz suprotnog je smera dolazio kamion, koji je, pokušavajući zaobići jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i isprečio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, tačnije šleper-cisternu, tako da je Dražen poginuo na licu mesta.

- Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, sa malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper sa brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspela ni reagovati, kočiti. I da je uspela pokušati zaustaviti svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se kamion ispred njih pojavio iznenada. A onda je usledio strahoviti udarac od kog je Dražen, koji je u automobilu sedeo na suvozačevom mestu, poginuo - kazao je za Slobodnu Dalmaciju policajac Binder koji je došao na mesto nesreće.

Klara nije prošla s težim povredama. Imala je tek mali ožiljak ispod levog kapka. O nesreći nikad nije razgovarala, pokušala je to potisnuti. Nekoliko godina nakon Draženove smrti smuvala se sa fudbalerom Oliverom Birofom. Udala se za njega 2001., dobila dvoje dece, a onda ga je 2010. izgubila. Potom joj je preminuo i brat.

Turkinja Hilal imala je nakon nesreće velike rupe u sećanju.

Ta je vest u crno zavila hrvatski, ali i svetski sport. Nije trebao biti tamo, ali hteo igrati za reprezentaciju na prijateljskom meču. Evropsko prvenstvo nekoliko nedelja kasnije nije dočekao. U Frankfurtu je dugo razmišljao hoće li sa ostatkom ekipe sesti na avion ili ipak krenuti automobilom. Odlučio se na drugu varijantu, nažalost, to je za njega bila kobna odluka.

Petrović je igrao za Šibenku, Cibonu, Real, Portland i Nju Džersi. Sa Cibonom je osvojio dve evropske titule.

Sa reprezentacijom bivše Jugoslavije osvojio je zlato na SP 1990. i bronzu na SP 1986. Sa Jugoslavijom je osvojio zlato i bronzu na EP, kao i srebro i bronzu na OI. Sa Hrvatskom je osvojio srebro na OI 1992. u Barseloni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.