ZGODNA ŠVEĐANKA SE UDALA ZA CRNOGORCA: Posle porođaja dobila SINDROM MRTVE ZADNJICE koji pogađa mnoge PORODILJE!
Kenza Zuiten, Foto: Instagram printscreen/kenzas

OGLASILA SE

ZGODNA ŠVEĐANKA SE UDALA ZA CRNOGORCA: Posle porođaja dobila SINDROM MRTVE ZADNJICE koji pogađa mnoge PORODILJE!

Sindrom mrtve zadnjice je sve češća pojava kod savremenih ljudi. Uzrok je manjak fizičke aktivnosti i sedelački način života, a neretko se pojavljuje i nakon trudnoće i porođaja

Objavljeno:

Švedska blogerka Kenza Zuiten, inače udata za crnogorskog karatistu Aleksandra Subosića sa kojim ima dva sina, na Instagramu deli i lepe i one "manje lepe" detalje iz svog života.

1 / 3 Foto: Instagram printscreen/kenzas

Iako važi za jednu od najlepših žena u svojoj zemlji, ona nema problem da pokaže da ni njeno telo nije savršeno, a kako je sama izjavila "zadnjicu je zaboravila negde davno u 2018. godini".

- Ja i moje "mrtvo d*pe. Da li ste znali da postoji nešto što se zove sindrom mrtve zadnjice. Izgleda da ja to imam - napisala je Kenza koja iza sebe ima dva porođaja.

Kenza Zuiten
foto: Instagram printscreen/kenzas

ŠTA JE UOPŠTE SINDROM MRTVE ZADNJICE?

Medicinski termin je glutealna amnezija, zbog koje mišići gluteteusa mediusa ne mogu da funkcionišu normalno. Ovi mišići obezbeđuju podršku i stabilnost kuka, a sindrom mrtve zadnjice ne izaziva samo dugotrajno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti, već i nepravilno izvođenje vežbi kao i trenje mekog tkiva, a može se javiti i nakon trudnoće i porođaja.

Naime, kako dobijate na težini u trudnoći, ta dodatna težina se neravnomerno raspoređuje u vašem telu. Najveći deo težine dobijate na prednjoj strani tela. Kao rezultat, ovaj dodatni pritisak pomera vaš centar gravitacije napred. Da biste to nadoknadili, vaša kičma i karlica moraju da se nagnu napred da bi vas držali uspravno. Ovo je u nauci poznato kao prednji nagib karlice.

Kao što već pogađate, ova promena u držanju će preterano aktivirati neke mišiće (vaše fleksore kuka), dok će druge (vaše gluteuse) nedovoljno aktivirati.

Nagnuta karlica se proteže i slabi mišiće zadnjice. Ovo je pogoršano činjenicom da ćete verovatno biti manje aktivni u daljim stadijumima trudnoće. Postporođajni period nije ništa bolji. Verovatno nećete ni vežbati niti aktivirati mišiće gluteusa nakon porođaja. Ovo je sasvim razumljivo jer sada imate prelepu bebu!

Bonus video:

12:00

ESPRESO MODNA POLICIJA: Milica Pavlović

(Espreso/NajŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.