U POSLEDNJEM INTERVJUU MINJA SUBOTA JE REKAO JAKO BITNU STVAR ZA NAŠU DECU, MORATE OVO DA ZAPAMTITE!
Foto: Print Screen Youtube

AU!

U POSLEDNJEM INTERVJUU MINJA SUBOTA JE REKAO JAKO BITNU STVAR ZA NAŠU DECU, MORATE OVO DA ZAPAMTITE!

Govorio o današnjoj omladini

Objavljeno: 10:24h
  • 16

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je danas u 84. godini, nakon što je u subotu prevezen u bolnicu na odeljenje pulmologije. Subota je u jednom od poslednjih intervjua govorio o deci , ali i o današnjoj omladini.

Minja Subota
foto: Youtube Printscreen/Minja Subota

Veliki deo svog života proveli ste radeći sa decom i za decu… Današnja omladina je kod kuće i prati nastavu na TV. Kako gledate na to rešenje?

Ima jedna šala: „Deci su govorili – ugasi televizor i sedi uči. Sad im govore – upali televizor i sedi uči.“ Situacija je vrlo teška u ovom trenutku. Deca su, na našu žalost, dolazila kući i uključivala svoje telefone, internet, fejsbuk i nisu imala društveni život. On se toliko izgubio, da je to zabrinjavajuće. Sad tek nisu u situaciji da imaju normalan život i mislim da roditelji moraju da se, na neki način, potrude da deci ovaj period ne padne toliko teško. Onda su se osećali slobodnim, a sad ih i za školski program vezuje televizija.

Bilo bi dobro da roditelji sa njima pretresaju to gradivo, da se potpomognu udžbenicima. Kako će to da prođe, pravo da vam kažem, ne znam. Voleo bih da čitava stvar uspe. A i ako ne uspe u potpunosti, imaće značaja, jer će deo toga deca svakako da usvoje. A pokazaće se jedna nova dimenzija u prosveti, koliko se tih nastavnih jedinica može preneti na televizijske programe u budućnosti. Sve to, po meni, nije baš dobro. Kada se završi čitava ova ružna epizoda, moramo da razmišljamo o njihovom društvenom životu.

Minja Subota
foto: Print Screen Youtube

Stiče se utisak da poslednjih godina na televiziji i nema mnogo kulturnog sadržaja za decu.

To stoji već dugi niz godina. Zapravo nema sadržaja koji bi mogli da animiraju decu. Najbolji programi za decu su takozvani zabavno-edukativno programi. Da bi napravili takve programe, a da budu gledani i dobri, njihovi autori moraju da žive uz decu. Oni moraju da prate ritam ineteresa dece i njihovo znanje, jer su deca nama pobegla što se znanja tiče.

Ali nije važno da program bude samo za decu. Mi smo pravili programe koji su bili porodični. To treba da shvate. Oko „Tobogana“ se okupljala cela porodica. Imali smo veliko poverenje kod dece, jer vide da im roditelji gledaju. E, to nam nedostaje i to nije lako napraviti.

Bonus video:

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!
10:32

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media