OSTAO NEPOKRETAN NAKON SAOBRAĆAJKE! HURIKEJN GA UMALO KOŠTALE ŽIVOTA: Trenuci ga delili od smrti!
Ilustracija, Foto: Damir Dervišagić

užas

OSTAO NEPOKRETAN NAKON SAOBRAĆAJKE! HURIKEJN GA UMALO KOŠTALE ŽIVOTA: Trenuci ga delili od smrti!

Ostao nepokretan nakon saobraćajke

Objavljeno: 10:34h

U nesreći je slomio osam rebara, karlicu na četiri mesta i tri pršljena. Kako bi mu se utvrdile sve povrede morao je da promeni tri bolnice u kojima je ukupno zadržan gotovo četiri nedelje.

Alen Sesartić (39), splitski koreograf s preko 20 godina iskustva u plesnoj industriji. Hrvatskoj javnosti postao je poznat 2016. godine kada je bio jedini Hrvat koji je prošao plesnu audiciju Lady GaGe (34) te je nastupao na njenom koncertu u Parizu.

U svojoj karijeri sarađivao je s brojnim zvezdama s hrvatske i regionalne estrade. Samo deo popisa čine Maja Šuput, Jelena Rozga, Doris Dragović, Nina Badrić i Lana Jurčević, a aktivan je i na srpskoj estradi.

Jedini je Hrvat koji je ikada pravio koreografiju za srpske pevačice Beovizije 2020. godine. Tada je upoznao i grupu Hurricane, ovogodišnje predstavnice Srbije na Eurosongu. Upravo taj događaj, promenio mu je život. Alen je, naime, u januaru doživeo tešku prometnu nesreću na putu iz Splita za Beograd na pregovore za koreografiju nastupa grupe Hurricane na ovogodišnjem Eurosongu.

Samo sekunde su ga delile od smrti.

- Bilo je stvarno strašno. Svaki dan ustanem i zahvalim Bogu što sam još tu, a slike nesreće često mi prođu kroz glavu. Nije lako - kaže, nerado se prisećajući nesreće koja se dogodila 5. januara ove godine.

Vozač automobila, Alenov poznanik, u jednom je trenutku izgubio kontrolu nad vozilom i sleteli su s puta. Policiju i Hitnu pomoć nazvao je prolaznik koji je stao kako bi im pomogao.

- Prvo pitanje policajaca koji su stigli na mesto nesreće bilo je jesmo li živi. Pravo je čudo da smo obojica još uvek disali - kaže Alen. Automobilom su probili zaštitnu ogradu na autocesti i prevrnuli se na bok. Alen je u tom trenutku doživio kliničku smrt.

- Dobio sam snažan udarac u glavu koji me odmah onesvestio. Jezik mi je upao u grlo i počeo sam da se gušim. Srećom, ostao sam živ, ali zadobio sam hematom na mozgu koji mi je dao privremenu amneziju zbog čega se ne sećam gotovo ničega prvih nekoliko dana bolnice. Osim toga, zadobio sam prelome na 15 mesta - priča Alen.

Zvala ga Maja Šuput

U nesreći je slomio osam rebara, karlicu na četiri mesta i tri pršljena. Kako bi mu se utvrdile sve povrede morao je da promeni tri bolnice u kojima je ukupno zadržan gotovo četiri nedelje.

- Sve mi je nekako u magli. Zadnje čega se sjećam je da smo probili ogradu, a onda buđenje u bolnici. Zvale su me Jelena Rozga i Maja Šuput, Hana Hadžiavdagić... Dosta kolega i izvođača mi je pisalo poruke, ali ja se ničega ne sećam. To su ljudi s kojima ja sarađujem i s njihove strane je bilo divno što su me zvali, čak i u bolnicu da me provere kako sam. Bili su mi potpora, ali hematom je napravio svoje - kaže.

Saznao da ne može hodati

S preko 20 godina na sceni, Alen je za sebe stvorio ime. Ples za njega nije samo karijera već i njegov život. Kada je nakon nekoliko dana u bolnici postao svestan da više ne može micati nogama, pao je u depresiju.

- To je bio strašan šok. Meni je ples sve. Čuti od doktora da se neću moći pomaknuti iz kreveta najmanje tri meseca bacilo me je u neku vrstu depresije. Nije to pad s primera klizanja nakon kojeg možeš ustati. Ovo su ozbiljne povrede po život i mogući kraj moje karijere. Prvih mesec dana nije se znalo hoću li se uopšte moći nastaviti profesionalno baviti plesom. Još uvek se to nažalost ne zna jer je meni u desnoj nozi oštećen živac zbog kojeg mi se noga trese. To je za moju karijeru hendikep - priča s knedlom u grlu. No nije se predao. Odlučio je u sebi pronaći snagu i stati na noge.

- Neko vreme držale su me tužne misli gde sam mislio da je moj dotadašnji život gotov. Ali prelomio sam, rekao sam sebi da od toga nema ništa i da ću se izboriti da ponovno stanem na štikle i plešem - kaže.

Alen je tako uz pomoć štaka uspio stati na noge nakon samo 25 dana.

- Nisam pristao na realnost u kojoj više ne mogu hodati. Tada me sve jako bolelo, i sada me boli. Ali snaga volje, pogotovo nas plesača je nešto neverovatno. Prvih šest dana trudio sam se pomaknuti prste, donji dio noge, ali bez ikakvog uspeha. No sedmi dan sam osjetio da mi polako uspeva i nastavio sam dalje. Iako mi je doktor striktno zabranio, uspeo sam se pokrenuti. Sada sam u procesu odlaska na fizikalne terapije i toplice gde ću ojačati mišiće i tetive. Zaista se nadam da ću već do kraja ove godine ući u plesnu dvoranu - kaže.

Od nesreće je izgubio 17 kilograma.

- Još uvek sam u teškom procesu oporavka. Da nisam na svoju odgovornost izašao iz bolnice na kućnu negu, ne znam bih li se ovako brzo oporavljao. Ko je prošao nesreću zna koliko ona ostavi i psihičke posledice. Strah, buđenje u znoju, nespavanje... Otišao sam doma iz bolnice i slušao svoje telo. Radio sam vežbe za plesače i lagano se krenuo oporavljati. Najvažnije je da mi mišići ne atrofiraju jer to je najteže vratiti - kaže. Iako ga svaka stanica u telu vuče prema plesnoj dvorani, sam je sebi zabranio ulazak.

- Imam želju čim pre ući u dvoranu, ali sam sebi branim da to napravim sada dok se još slabo krećem. Povukla bi me atmosfera da probam plesati, a sam bih sebi onda naškodio, tako da ću još pričekati. Ipak, moja očekivanja su da ću se na scenu vratiti za šest meseci. Znam da zvuči nemoguće, ali imam stvarno veliku snagu volje i želim dokazati sebi i drugima da ja to mogu - kaže hrabri Alen.

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.