BEŽI IZ TOKSIČNE VEZE, SAČUVAJ SVOJU LEPU GLAVU: "Zamalo" dečko ti je teški manipulator? Ima leka i za to!
Foto: Emilija Jovanović

milica opasnica

BEŽI IZ TOKSIČNE VEZE, SAČUVAJ SVOJU LEPU GLAVU: "Zamalo" dečko ti je teški manipulator? Ima leka i za to!

Ne pokušavaj da budeš fer prema njemu, budi fer prema sebi.

Objavljeno:

Liki izgleda kao avion. Baš kao avion. Duga kosa, noge još duže, prelepo lice i uvek doterana. Završila neke silne škole, ima dobar posao i obožava da putuje. Samostalna i ispunjena žena, donekle.

Ona ima jedan veliki problem, a to je da je zaljubljena u kretena. Da, dragi moji, kretena. I sigurna sam da je to najbolji opis ovakve osobe i da mu nijedno drugo ime ne pristaje.

U početku je bilo sve bajno i sjajno, dopisivali su se non-stop, bio je šarmantan, duhovit i poklanjao joj je pažnju (ta pažnja je bila u vidu poruka, ali verujem da svakoj ženi to odgovora u prvih nedelju dana „muvanja“ sa nekim). Viđali su se samo noću, obično po nekim ćumezima ili su se vozikali kolima, on je rekao da ne voli previše da bude na javnim mestima, npr. u kafiću i da mu je najlepše kada su sami. Ona je bila oduševljena što on želi da provodi vreme samo sa njom. Ali, to je zamka. On jednostavno nije želeo da ga iko vidi sa njom iz njemu poznatih razloga, ali moje mišljenje je da on ili sedi na više stolica ili ne planira sa Likicom ništa ozbiljno, već samo avanturu.

Polako je počeo da joj „ukida“ sve ono na šta je ona navikla. Sve manje su se čuli, to je bila jedna ili dve poruke i to samo onda kada su trebali uveče da se vide. Postao je hladan prema njoj, a ona je zbog svega toga ludela. Plakala je i zatvorila se u sebe. Nije izlazila i samo je pratila njegova kretanja po Instagramu i nadala se poruci. Kada bi počela da se hladi od njega, on bi se magično pojavio i vratio se na staro, duhoviti fazoni i lepe reči, da joj se ponovo uvuče pod kožu. I tako je i bilo. On je imao svu slobodu, radio je šta god je hteo, nikome nije polagao račune, a imao je i nju kad god to zatreba. Ali nije želeo da joj bude dečko.

Svakoj devojci koja je kao Liki imam da poručim par stvari. Biću poprilično iskrena i pomalo bezobrazna jer verujem da u ovakvim situacijama lepa reč teško da može da pomogne. Slušaj me sada, gusko jedna lepa:

Odgovara mu da ostaneš zaljubljena i da trčkaraš za njim, on manipuliše tvojim osećanjima, to mu ide baš dobro i lagano. Ti si za njega pouzdana i divna osoba, našla si mu se 100 puta u nekim lošim situacijama, dobro si rame za plakanje, a i odlično tešiš. Kada mu zatrebaš TU SI, kada te ne želi jednostavno ti se ne javlja i odlazi na drugu stranu jer mu je to OMOGUĆENO. I da mu je dosadno u tom novom odnosu uvek se vrati tebi jer zna da si ti tu.

Njemu ni na kraj pameti nije da nešto uloži u taj odnos i da ti pruži nešto zauzvrat. Na primer, da ti postane dečko, pravi dečko, a ne da te zove samo kada je on u minus fazi. I to je on, manipulator kome je jedino stalo da ima nekog u koga može imati poverenja, a ne mora ništa da daje. Baš to, on tebe ne voli i ne želi da mu budeš devojka. On želi samo da te uvek ima tu pored sebe kad njemu nešto treba. On je to što jeste, dakle, sve zavisi od tebe, draga moja gusko.

To što sinuje tvoje poruke i ne odgovara danima nije zbog toga jer je previše zauzet i ne stiže da se javi. To je zbog toga jer ga baš briga za tebe, ne zanimaš ga i želi da ludiš zbog njega jer se on oseća onda moćno. A kada se javi i bude sladak i šarmantan, jer ga to ne košta ništa – to ne znači da te voli, to znači da ne želi da se baš skroz ohladiš, jer onda možda odeš od njega. On već prepoznaje tvoje vrednosti, zato se i trudi da te zadrži uz sebe, zna koliko ga voliš i da bi sve učinila samo da on bude uz tebe. Bar na pola sata, ako uhvati slobodno vreme.

Sada će se neko pitati zašto sam baš ovu temu odabrala za kolumnu. Nije toliko duhovita kao ostale. Pomalo je i mračna, samo grdim devojke. E pa odabrala sam je jer je sve više devojaka i devojčica koje pristaju na mrvicu pažnje, gube samopouzdanje i padaju u kandže manipulatora. Danas veza ne počinju kao nekada, prvo prolaze kroz tzv. kombinaciju (veza bez obaveza). Dakle, samo seks u kasnim satima, kada se sretnemo u gradu ne poznajemo se, ti pati i plači svaki dan svojim drugaricama, a ja sam slobodan momak i nemam nikakve obaveze prema tebi.

ŽENE, NE PRISTAJTE NA OVAKAV ODNOS AKO NE MOŽETE DA SE NOSITE SA TIM. Lako možete da izgubite sebe u toksičnoj vezi i oporavak je jako dug i težak. Oni koji nisu ovo doživeli verovatno će se smejati svemu ovome, ali verujte, nema ništa gore nego pokušavati da pobegnete od manipulatora. Uvek na to gledate kao na izdaju i, naravno, krivite sebe za sve što se desilo. A niste ništa krivi.

Šta je najgore što može da se desi ako ostaneš u kontaktu sa kretenčinom? Da patiš neko vreme i da možda nikog više ne sretneš, da ostaneš sama, da ponižavaš sebe, da izgubiš samopouzdanje. A šta je najbolje? Ako počneš da ga izbegavaš i kuliraš, možda će se stvarno potruditi i shvatiti da si upravo ti obrnula igricu... On poznaje manipulaciju, lako je prepozna jerje to njegov teren, i uvek mu je primamljiva. Ako se udaljiš od njega i lošeg uticaja, počećeš da se vraćaš sebi, da pronalaziš svoje samopoštovanje i samopouzdanje i taj čovek će nestati iz tvog života, sve će biti mnogo bolje. Verujem da ti je teško da uopšte pomisliš na to da on neće biti u tvom životu, ljubav te čini živom, ali što duže ostaneš u tokičnim “vezama”, sve će biti gore po tebe.

Ne pokušavaj da budeš fer prema njemu, budi fer prema sebi. Vrediš mnogo više od onoga što ti je on pružio. Nisi ti za sat vremena, nisi ti za “noćni termin”, nisi ti za štekove, nisi ti za laganu vožnju kroz šljivike i livade, nisi ti za jednu poruku mesečno, nisi ti za stid, nisi ti jedna stolica u čitavom restoranu.

Liki, Biki, Šiki… koja god da si, možes SVE. Blokiraj broj ovog ZAMALO DEČKA, ne javljaj mu se ni na ulici. Prošetaj, idi u šoping, bioskop, pozorište, putuj… Doteraj se jer verujem da ćeš sasvim slučajno, kada se najmanje budeš nadala pronaći čoveka svog života. On će te poštovati, voleti i biće presrećan kada kaže svima: LIKI JE MOJA DEVOJKA. Ili Biki, ili Šiki… ne idu mi nadimci, al mi ide ljubav.

(Espreso/Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.