ODAKLE PRAVO VERI MATOVIĆ DA KOMENTARIŠE IZGLED ŽENA NAKON POROĐAJA? Srbija bruji o OVOME, a samo je JEDNO JASNO
Kolumna, Foto: Nikola Anđić, Privatna arhiva

MILICA OPASNICA

ODAKLE PRAVO VERI MATOVIĆ DA KOMENTARIŠE IZGLED ŽENA NAKON POROĐAJA? Srbija bruji o OVOME, a samo je JEDNO JASNO

Hajde malo da porazgovaramo i o ovome...

Objavljeno: 11:32h
Milica Stanimirović

Iza 7 brda, iza 7 gora, iza 7 jezera, iza 7 dolina, iza 7 šuma... živela je Vera Matović, odsečena od sveta.

To je bio moj zaključak kada sam čula njenu izjavu na nacionalnoj frekvenciji, a i kada sam videla face ostalih gostiju u emisiji koji nisu mogli jednoj Veri da kažu - "ajde ženo ućuti".

Vera u 21. veku gde se borimo sa ogromnom stopom femicida, ali i samoubistva, gde se trudimo da naučimo devojčice da je prelepo biti žena iako nam život govori suprotno, izgovara da muškarac ne voli kada njegova žena "ostane debela posle porođaja".

Citiraću:

Vera je zaista preterala
Vera je zaista preteralafoto: Amir Hamzagic/ATAImages

"Da l' sam lepa il' nisam lepa, ja vodim računa o sebi. A da mi niko ne zameri, da nekoga naljutim ili da me neko shvati možda pogrešno... Muškarci nikako ne vole da vide jedno 100 kila pored sebe, sigurno! Da legne sa njom...Ja imam dvoje dece! Niko ne može da mi kaže: "Ne može", ma, može! Evo, Luna ima još vremena da skine liniju... Ne sme to da radi sebi. Ima tu malo još da smrša...", lupi Vera i ostade živa.

Kada sam čula ovu izjavu umalo nisam pala kao kap. Kao neko ko je oduvek imao problem (kako pravi problem, tako i problem u glavi) sa viškom kilograma, te sam u jednom trenutku sa 60 kg došla do skoro 90, a onda uz suze skidala iste 2 godine da bih sad došla na neku normalu, nisam mogla ostati imuna.

Kada sam čula ovu izjavu umalo nisam pala kao kap
Kada sam čula ovu izjavu umalo nisam pala kao kapfoto: Petar Aleksić

Kao neko ko kad se ugoji 1 kilogram oprašta se sa svetom, a nisam ni tinejdžerka ni raspečena devojka, ovo me je jako pogodilo. Kao neko ko nije bio trudan, nema decu, ni višak od proođaja, ovo me je sastavilo sa crnom zemljom. Dokle više?

Gledam Luninu facu koja izgleda kao da će da zaplače iako i sama govori da treba još da skine. I ja bih zaplakala da mi neko kaže da treba da skinem još par kilograma, a tek sam se porodila. Pritom, Luna izgleda kao avion. Kao dva aviona!

Nažalost, Vera nije jedina žena koja ovako misli. Baš zbog toga vredi pričati o svemu ovome. Zamislite samo da ovako nešto kažete ženi koja se porodila, a pati od postporođajne depresije... Ne želim ipak ni da zamislim.

Luna Đogani
Luna Đoganifoto: RTV Pink printscreen

Ne bi ovo bilo toliko strašno da to nije izgovorila žena koja je u ozbiljnim godinama, koja je i sama imala famozni višak kilograma u trudnoći...

Neće me muž voleti ako imam 100 kilograma? Što moram da imam tog muža?

Mada, poznajem jako mnogo muškaraca koji svoje žene ne gledaju kroz broj kilograma i uživaju u ljubavi i braku. Da li zaista nekoga zanima broj kilograma ako ima pored sebe osobu koja je neverovatna u svakom smislu? Onda bi takvi muškarci trebalo da budu sami.

Devojčice još u osnovnoj školi počinju da trpe zbog 'lepote'
Devojčice još u osnovnoj školi počinju da trpe zbog "lepote"foto: Petar Aleksić

Volim da kažem za žene koje komentarišu druge žene posle porođaja da su ženturače. Prave, pravcate, ženturače. One mere koliko si se ugojila u toku trudnoće, kao i koliko si izgubila nakon iste. Vole da komentarišu pogrdno to što ne dojiš bebu, a isto tako i bolje znaju da gaje to isto dete. Te žene su sve prošle i sve znaju, a vaša je greška što nećete da ih poslušate.

To su iste one žene koje vire na balkonu čisto da vide ko je to dovezao kolima novu komšinicu, a sutradan da joj kažu "dobar dan, draga moja".

Još u osnovnoj školi deca počinju da trpe neki vid nasilja zbog lepote ili "ružnoće". Znam dosta devojčica koje su celu osnovnu trpele ružne komentare jer su visoke, neke jer su krupnije od dečaka, a imale su i one koje su nosile naočare pa su parale oči drugoj deci. Kasnije se taj virus proširi i u srednju školu, baš u periodu kada devojčice dobijaju obline, a ima i onih koje to ne dobiju pa ih zovu "daske".

Volite se međusobno
Volite se međusobnofoto: Nikola Anđić, Privatna arhiva

Hajde da se dogovorimo da su svi lepi dok ne pokažu suprotno. Nekako je tako lakše. Postoje lepi i ružni ljudi, ali u nekom drugom smislu. Postoje zli i dobri i uvek će ih biti. Žao mi je, Vera, što niste prelepi.

Živimo u svetu gde se lepim ljudima lakše opraštaju neke stvari. Baš iz tog razloga mnoge žene ne žele da napuste svoju kuću bez šminke. Mnoge lepe žene nisu samouverene kada je u pitanju njihov fizički izgled i lepota pa iako su su nama prelepe i bez šminke, one tako ne misle. I to je ok, pustite žene na miru!

Naučite se kulturi - nikada ne pitajte nikoga ZAŠTO SE UGOJIO ili ZAŠTO JE SMRŠAO!

Naučite se kulturi - nikada nemojte reći za nekoga da je PROPAO ili da se UBUCIO!

Naučite se kulturi - ne komentarišite IZGLED TRUDNICE, a ni PORODILJE!

Naučite se kulturi - ćutite ako nemate šta pametno da kažete.

Žene, volite se međusobno. Žene, volite to što ste žene jer nema ništa lepše od toga!

Vera, ja te ne mrzim. I ti si žena, baš kao i ja. Samo nisi prelepa žena... iznutra.

Bonus video:

02:08

KAKAV ČOVEK TREBA DA BUDEŠ DA NA SVADBI SVOG SINA PEVAŠ ZA PARE! Ivan Gajić i Milica opasnica preneli glas naroda o Đaniju

(Espreso / Milica Stanimirović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.