POSTIGLA OGROMAN USPEH, SRBIJU NIKADA NIJE HTELA DA NAPUSTI: Ostavila je NEIZBRISIV TRAG, žena vredna POŠTOVANJA
Harmonikašica, Foto: prentscreen/youtube/RTS Kolo - Zvanični kanal

sećanje

POSTIGLA OGROMAN USPEH, SRBIJU NIKADA NIJE HTELA DA NAPUSTI: Ostavila je NEIZBRISIV TRAG, žena vredna POŠTOVANJA

Njen trag u muzici je neizbrisiv

Objavljeno: 14:20h

Radojka Živković, umetnica koja je svojim kolima i pesmama nemerljivo obogatila nacionalnu muzičku kulturu, vanredni muzički talenat nasledila je od oca Tihomira Tomića, poznatog učitelja harmonike.

O njoj je napisano na hiljade tekstova, snimljeno bezbroj televizijskih emisija, preko talasa Radio Beograda bila je čest i drag gost u nebrojeno domova. Rodila se 24.avgusta 1923. godine u selu Globoderu kod Кruševca.

Od malih nogu pokazala je veliki muzički talenat i interesovanje za harmoniku, pa je otac nevoljno pristao da joj bude učitelj. Brzo se pročulo za Radojkino umeće, pa je u predratnom periodu nastupala i bila poznata kao čudo od deteta na harmonici. Prvi put je nastupila na Radio Beogradu 1932.godine.

O njoj je napisano na hiljade tekstova, snimljeno bezbroj televizijskih emisija, preko talasa Radio Beograda bila je čest i drag gost u nebrojeno domova
O njoj je napisano na hiljade tekstova, snimljeno bezbroj televizijskih emisija, preko talasa Radio Beograda bila je čest i drag gost u nebrojeno domovafoto: prentscreen/youtube/RTS Kolo - Zvanični kanal

Na prvom jugoslovenskom takmičenju harmonikaša, održanom 1935. godine, dvanaestogodišnja devojčica osvojila je sve simpatije publike i prvu nagradu stručnog žirija. Do početka Drugog svetskog rata imala je već brojne nastupe.

Od 1941. godine Radojki se pridružio njen budući suprug Milutin Živković. Njihova kuća u Lamartinovoj ulici u Beogradu bila je neka vrsta "narodne akademije" u kojoj su mnogi harmonikaši i pevači dobili prve muzičke lekcije. Odatle su potekle i ideje o osnivanju muzičkih festivala poput "Ilidže" i "Beogradskog sabora".

Prvi put je nastupila na Radio Beogradu 1932.godine
Prvi put je nastupila na Radio Beogradu 1932.godinefoto: prentscreen/youtube/RTS Kolo - Zvanični kanal

"Ona je bila romantik, imala je senzibilitet muziciranja koji je bio redak. Ona je pričala na harmonici. Ona je milovala dušu. Ona je pretočila te note u jednu priču i ta priča je trajala onoliko koliko je i ona živela. Bila je zaljubljenik, a to se ne može lako postići. To je božji dar. Na snimku sa hiljadu harmonikaša, svako će s lakoćom prepoznati harmoniku Radojke Živković, a to je u muzici i najteže. Ona je imala vrhunski stil. Bila je nešto što se rađa u stotinu godina", govorio je o njoj dugogodišnji umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS Ljubiša Pavković. U svojoj bogatoj karijeri sama, sa suprugom ili svojim renomiranim ansamblom, Radojka je održala preko 11500 koncerata od kojih 700 u inostranstvu, od Evrope do Amerike. Bilo joj je ponuđeno da ode u Australiju, ali je to odbila zbog ljubavi prema rodnoj zemlji. "Odbila je, jer je više volela Srbiju. Samo je rekla: "Kuća mi je prazna bez vas, ali sada vidim da niste pogrešili što ste došli u Australiju", i vratila se kući, rekao je njen sin, profesor klavira Slobodan Živković. Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda, kao profesionalni harmonikaš sa najdužim stažom na muzičkoj sceni na svetu. Umrla je 2002. godine.

Bonus video:

05:12

SASA MATIĆ PRIZNAO ŠTA MU LEŽI NA DUŠI: Espreso ispratio pevačev KONCERT u Budvi

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.