GIGU MORAVCA VOLELA JE CELA JUGA, ALI OVE PODATKE O NJEMU NISTE ZNALI: Evo gde je ROĐEN slavni glumac
Marko Nikolić, Foto: prentscreen/youtube/ Klasik Srbija

biografija

GIGU MORAVCA VOLELA JE CELA JUGA, ALI OVE PODATKE O NJEMU NISTE ZNALI: Evo gde je ROĐEN slavni glumac

Ostavio je značajan trag u domaćoj kinematografiji

Objavljeno:

Marko Nikolić bio je srpski filmski i pozorišni glumac. Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u TV seriji "Bolji život", kao i ulogom Karađorđa, u nekoliko TV drama i u seriji "Vuk Karadžić".

Dobitnik je više staleških nagrada za svoja glumačka ostvarenja, a izdvajaju se Nagrada „Pavle Vuisić” i Nagrada Car Konstantin.

Njegovi roditelji su živeli i radili u Tesliću, ali su ubrzo prinuđeni da napuste grad nakon dolaska ustaša i nasele se u Kraljevo, u tada okupiranoj Srbiji. Nikolić je odrastao u Kraljevu, a još odmalena posećivao je Kraljevačko pozorište.Njegova majka Leposava takođe je bila glumica, otac šumarski inženjer, a imao je i starijeg brata.

Bio je jedan od najboljih domaćih glumaca
Bio je jedan od najboljih domaćih glumacafoto: Damir Dervišagić

Glumac je rođen je u Kraljevu 20. oktobar 1946. godine.

Kao dečak trenirao je košarku u kraljevačkoj Slogi i u svojoj sedamnaestoj godini dospeo do seniorskog tima. Uprkos posvećenosti sportu, Nikolić je ubrzo zavoleo pozorište i rešio da se bavi glumom.

Nakon završetka osnovne škole „Svetozar Marković“ i srednje škole odslužio je vojni rok, a nakon toga je odlučio da upiše glumu.

Pao je na prijemnom ispitu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a student glume postao je iz trećeg pokušaja u Beogradu.

Serija 'Bolji život'
Serija "Bolji život"foto: prentscreen/youtube/Igor Popadic

Na akademiji studirao je zajedno sa Mikijem Manojlovićem, Predragom Ejdusom, Draganom Maksimovićem i Goranom Sultanovićem. Diplomirao je 1972. godine, a od 1970. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

U okviru 48. Filmskih susreta u Nišu u avgustu 2013. godine predstavljeni su dokumentarni film Marko Nikolić, Zmaj i Dunav i monografija o umetniku.

Marko Nikolić - uloga Karađorđa
Marko Nikolić - uloga Karađorđafoto: prentscreen/youtube/Zadrigo

Imao je tri braka iza sebe i troje dece, a ćerka Mina takođe je glumica.

Preminuo je 2. januara 2019. godine nakon duge i teške bolesti na KBC „Zvezdara” u Beograd.Komemoracija povodom smrti održana je u Narodnom pozorištu 5. januara, a sahranjen je istog dana u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Bonus video:

00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso/Vikipedija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.