KADA SU JOJ UBILI BRATA MORALA JE DA PREUZME CEO BIZNIS: U AMANET joj je ostavio OVO i postala je IKONA
Foto: Epa/Guiseppe_Farinacci

niste znali ove detalje

KADA SU JOJ UBILI BRATA MORALA JE DA PREUZME CEO BIZNIS: U AMANET joj je ostavio OVO i postala je IKONA

Ona je najmlađa od četvoro dece, rođena 2. maja 1955. godine, a ovo je njena biografija

Objavljeno:

Pošto je bila na čelu "Versače" imperije kao umetnički direktor od 1997. godine, Donatela Versače je nadgledala rast luksuznih linija odeće zajedno sa širenjem na dodatke, kućni nameštaj i hotele, stvarajući luksuzni brend stilom života.

Kao umetnički direktor i potpredsednik odbora, ona je odgovorna za celokupnu viziju kuće, od njenih kolekcija i imidža, ​​do njenog globalnog rasta i budućnosti u digitalnom svetu. Ona je trenutni glavni kreativni direktor kompanije "Versače", divizije "Capri Holdingsa".

"Versače" je osnovao njen brat Đani Versače, a nakon njegove smrti 1997. Donatela je nasledila 20 odsto kompanije i postala njen glavni izvršni direktor. Ne tako dugo nakon toga postala je legenda mode.

Donatela Versaće
foto: EPA / Pino_Farinacci

Donatelina porodica

Ona je najmlađa od četvoro dece, rođena 2. maja 1955. godine. Njen otac Antonio je bio prodavac.

Nakon Đanijeve smrti Donatela je predvodila viziju dizajna kompanije.
Nakon Đanijeve smrti Donatela je predvodila viziju dizajna kompanije.foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

Donatela Versače je odrasla uz dva velika modna uticaja: njena majka je bila krojačica, a njen stariji brat Đani Versače je bio dizajner u usponu. Versače je počela da razvija svoj zaštitni znak kao tinejdžerka - farbajući kosu u platinastoplavu boju i koristeći tamnu olovku za oči.

Bila je izuzetno bliska sa svojim starijim bratom Đanijem, koji bi je vodio sa sobom u izlaske i pravio joj odeću. Donatela je neko vreme pohađala univerzitet u Firenci, ali se na kraju ponovo udružila sa Đanijem da bi podržala njegov modni biznis.

Otišla je da radi za svog brata kasnih 1970-ih, služeći mu kao muza i savetnik. Đani je zaposlio svoju sestru Donatelu kao potpredsednika, nadgledajući kreativni nadzor, gde je ona delovala kao ključni konsultant za "Versače". Donatela Versače je postala dizajner za "Versus" liniju kompanije 1980-ih. Nakon što joj je brat ubijen 1997. godine, postala je umetnički direktor grupe "Versače".

Njen brat Đani
Njen brat Đanifoto: prentscreen/youtube/That's Entertainment

Versače ubijen 15. jula 1997. u 50. godini na stepenicama svoje vile u Majami Biču, dok se vraćao iz jutarnje šetnje Oušn drajvom. Nakon toga, većina porodice Versače, uključujući Donatelu, privremeno se preselila u osamljeno privatno odmaralište na Karibima. Tri dana nakon Đanijeve smrti, Donatela Versače je organizovala svoju prvu reviju visoke mode u hotelu Ric Pariz.

"Versače" pod Donatelinim vođstvom

Donateline vizionarske ideje lansirale su "Versače" u modna nebesa. Ona je predstavila koncept korišćenja dobro poznatih modela za revije brenda, shvatajući da će to generisati značajnu medijsku pokrivenost. Tokom 1990-ih, dobila je slobodu da dizajnira sopstvenu liniju "Versus", koja je pokazala njen oštar osećaj za kulturni duh vremena.

Donatela Versače je organizovala svoju prvu reviju visoke mode u hotelu Ric Pariz.
Donatela Versače je organizovala svoju prvu reviju visoke mode u hotelu Ric Pariz.foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Nakon Đanijeve smrti Donatela je predvodila viziju dizajna kompanije.

Prihvatila je svoju novopronađenu ulogu - njena inauguralna kolekcija je dobila priznanje, a prisustvovale su joj brojne poznate ličnosti. Ali, na svoj tipičan skroman način, Donatela je uspeh pripisala posvećenosti krojačica i modela, posvetivši reviju "Đanijevoj ljubavi prema poslu i celom našem osoblju, čija je neverovatna ljubav i odanost bila tako dragocena našem bratu i toliko nam znači".

Njena popularnost je eskarilara kada je dizajnirala "zelenu liniju". Čuvenu toaletu sa Gremi nagrada 2000. godine nosila je Dženifer Lopez.

Donateli i njenom pokojnom bratu Đaniju dodeljena je nagrada Beverli Hils za doprinos svetu mode i zabave 2007.

Magazin ju je takođe proglasio za Ženu godine 2010. godine.
Magazin ju je takođe proglasio za Ženu godine 2010. godine.foto: EPA/ALBA VIGARAY

Godine 2009. dovela je Kristofera Kejna da dizajnira za "Versus" i reinventira brend, a 2012. je usledio Džonatan Anderson, koji je dizajnirao kapsula kolekciju. Godine 2013. Versače je najavila da će Entoni Vakarelo biti najnoviji dizajner koji će proizvesti kapsula kolekciju.

Zbog tog uspeha došlo je do toga da je Vakarelo angažovan kao stalni kreativni direktor "Versus Versače", a linija je više nego udvostručila svoje godišnje prihode u 2014. Dve godine kasnije on napušta poziciju, ali Donatelin izbor je poslužio svrsi.

Internet magazin za žene "Glamur" proglasio ju je za modnog dizajnera godine 2012. i 2016. Magazin ju je takođe proglasio za Ženu godine 2010. godine.

Lejdi Gaga i Donatela
Lejdi Gaga i Donatelafoto: EPA/MATTEO BAZZI

Godine 2018. postala je prva žena koja je proglašena dizajnerom godine na "GQ Men of the Year Awards" u Velikoj Britaniji i Kini. Iste godine je dobila "Međunarodnu nagradu CFDA" i nagrađena je na „The Green Carpet Fashion Awards".

Donatela je dizajnirala reklamne kampanje za "Versače" koje su uključivale Dženifer Lopez, Madonu, Kortni Lav, Kristinu Agileru, Džonatana Risa Majersa, Demi Mur, Niki Minaž i Lejdi Gagu i učinila Bijonse i Dženueri Džons ličnostima i zaštitnim licima "Versačea".

Donatela u mladosti
Donatela u mladostifoto: EPA PHOTO EPA/GERRY PENNY

Donatela je donela svež senzibilitet u kuću "Versače". Danas, brend rezonuje sa modernom ženom, karijerno ostvarenom, jer Donatela crpi inspiraciju iz života svojih uticajnih prijateljica kao što su Madona, Trudi Stajler, Naomi Kembel i Kortni Lav.

Zadržavajući originalni etos svog brata, ona unosi u kolekcije veću raznolikost i prilagodljivost.

Nadgledajući proizvodnju "Versače" kolekcija svake godine, Donatela je uspela da proširi kompaniju sa velikim uspehom. Sa portfoliom koji sada sadrži modu, modne dodatke, kućni nameštaj i hotele, "Versače" se sada pretvorio u brend koji predstavlja stil života.

Zadržavajući originalni etos svog brata, ona unosi u kolekcije veću raznolikost i prilagodljivost.
Zadržavajući originalni etos svog brata, ona unosi u kolekcije veću raznolikost i prilagodljivost.foto: EPA-EFE/RINGO CHIU

Bonus video:

05:58

Dnevna doza pravopisa: Ljudi ne pridaju dovoljno značaja jeziku!

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.