SUNOVRAT LEGENDE NAŠE MUZIKE, OD MILIONA DO BEDE: Evo čime se danas BAVI Šeki Turković
Šeki Turković, Foto: Dragan Kadić

BOEM

SUNOVRAT LEGENDE NAŠE MUZIKE, OD MILIONA DO BEDE: Evo čime se danas BAVI Šeki Turković

Otišao preko bare gde se snalazi kako zna i ume

Objavljeno: 07:34h

Šeki Turković je tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka harao našom muzičkom scenom. U to vreme je bio jedan od najcenjenijih pevača i miljenika publike, a nadimak “Poslednji boem“ dobio zbog svog istoimenog hita.

Tokom svoje višedecenijske muzičke karijere snimio je veliki broj albuma, oko 25 albuma, a neki od najvećih hitova su: “Poslednji boem“; “Dotaknuću“; “Čovek sa dva srca“; “Da su meni 22“; “Poklanjam ti ostatak života“; “Spomenar“; “Ti u sebi imaš nešto“ i mnoge druge.

Iza sebe ima jedan brak, iz kog ima ćerku, a nikada se kasnije nije ženio.

Gde je danas i šta radi Šeki Turković?
Gde je danas i šta radi Šeki Turković?foto: Printscreen/Youtube/Grand Magazin Tv Grand

Gde je danas i šta radi Šeki Turković?foto: Printscreen/Youtube/Grand Magazin Tv Grand

Šućro Turković, poznatiji kao Šeki Turković je rođen 27. novembra 1953. godine, u Socijalistočko Federativnoj Republici Jugoslaviji, u mestu Kranja Jela od Sjenice.

Svoje detinjstvo i mladost proveo je u selu zajedno sa svojim rođenim bratom Huseinom Turkovićem i roditeljima.

Evo kako danas živi Šeki Turković
Evo kako danas živi Šeki Turkovićfoto: Kurir TV

Kako u to vreme nije imao predstavu da će vremenom postati velika pevačka zvezda, vredno je radio sa svojim ocem seoske poslove, a nešto kasnije je počeo da radi kao pomoćnik majstorima na građevini.

Kada je imao svega 20 godina, tačnije 1973. godine, zajedno sa svojom porodicom odlazi u Novi Pazar. Šeki se nije dugo zadržao u Novom Pazaru, već je zajedno sa bratom od strica otišao za Beograd kako bi našao dobar posao.

Munid, njegov brat od strica, i Šeki dobili su posao u firmi “Hidrotehnika“ 1976. godine, iste večeri počeli su da obilaze razne kafane, kako njegov brat obožava muziku, često ga je terao da se oproba u pevanju, s obzirom da je bio upoznat sa njegovim talentom, ali je Šeki to odbijao.

Detalji biografije Šekija Turkovića
Detalji biografije Šekija Turkovićafoto: Dragan Kadić

Jednom prilikom kada je sa svojim društvom sedeo u restoranu “Smederevo“ u kom je sa tadašnjim orkestrom otpevao par pesama. Nekoliko stolova od njih nalazio se sekretar udruženja “Melos“ koji su ga zapazili i veoma brzo pozvali na audiciju za pevača, na kojoj se odlično pokazao.

U prestoničkom restoranu “Tri golubice“ Šeki je počeo da nastupa tek kada je dobio člansku kartu pomenutog udruženja “Melos“, a sve na inicijativu harmonikaša Dobrivoja Tanasijevića.

Nije odustajao od svog prvog posla, s obzirom da mu muzička karijera nije bila zagarantovana, zbog čega je jedno vreme radio danju na građevini, a noću u kafani. Kako ga je umor savladavao, jednom prilikom je zapao u nepogodnu situaciju. Naime, Šeki se uspavao na građevini te umalo da ga zazidaju u temelje jedne radionice na kojoj su radili. Na svu sreću sve se dobro završilo.

Poreklo Šekija Turkovića
Poreklo Šekija Turkovićafoto: Printscreen/ YouTube/ Grand Production

Nakon ovog nemilog događaja, odlučio je da preseče i da napusti posao u “Hidrotehnici“ i da se potpuno posveti pevanju.

Počeo je da nastupa u restoranu “Šumatovac“ u kom upoznaje Mikija Mitrovića, poznatog kompozitora i harmonikaša, od kog je zatražio pomoć za snimanje svoje prve singl ploče, na kojoj su se našle pesme “Noćas smo oboje budni“ i “Ostani i posle mene“.

Svoj prvi album pod nazivom “Dok sam te voleo“ Šeki je izdao 1982. godine, a na njemu je sarađivao sa poznatim kompozitorom Radomirom Mitrovićem Barajevcem. Na ovom albumu se pored naslovne numere nalaze sledeće numere: “Zatvori prozor“; “Da li da se ženim“; “Sletela je jedna lasta“; “Ako sa mnom u kafani bekrijati znaš“; “Opraštam se od voljene žene“; “Daj mi je Efendija“; “Tajna nije tajna“; kao i “Jocino kolo“.

Naredne godine izdaje album “Ostanimo prijatelji“, koji je postigao veliki uspeh, a na kom se nalaze numere: “Ostanimo prijatelji“; “Sagorela je vatra“; “Kasno je kasno“; “Zore su tako mile“; “Ljubav u gori“; “Čekam Sunce“; “Što je bolnom plava zora“; kao i “Kad bih mogo“. Na ovom albumu je sarađivao sa Budimirom Jovanovićem Bucom, koji je od njega napravio zvezdu.

Album “Neobična“ snimio je 1985. godine, na njemu su se našle numere: “Neobična“; “Oj, ljepotice“; “Pevaću ti tužnu pesmu“; “Dala, ne dala“; “Spomenar“; “Daleko su snovi od istine“; “Krčmo stara, krčmo stara“; i “Ko beše kriv“.

Godinu dana kasnije izdaje album “Žao mi je“, koji u sebi sadrži sledeće numere: “Ne pitaj me, sejo rođena“; “Žao mi je“; “Brigu brinem“; “Sirotica“; “Zoro Rana“; “Ljubomora“; “Ti me voliš“; “Pevaj, ne tuguj“; kao i “Život sam sredio tako“.

1987.godine izdaje album “Srećo moja još neprežaljena“ na kom su svoje mesto našle numere: “Hoćemo li zapevati“; “Srećo moja, još neprežaljena“; “Davna žena“; “Rekli su mi da nisam za nju“; “Promašena mladost“; “Ako te nekada zaboli duša“; “Još te nisam odbolovao“; “Od tebe nema lepše žene“; i “Medaljon“.

Godinu dana kasnije izdaje album “Ko je krivac“ sa kog su se najviše proslavile numere: “Moj živote, ljutim se na tebe“; “Oženjeni ljude bolje od momaka“ i “Stigli su me greh i kazna“.

Naredna tri albuma izdaje za PGP RTS, a to su: “Čovek sa dva srca“ iz 1989. godine, sa kog su se izdvojile pesme: “Zbogom, i hvala na svemu“, “Ne mogu da odem“ i “Hoću da je sanjam“; “Stani čoveče stani“ iz 1989. godine, sa kog su se izdvojile: “Okreni jastuk ljubavi“, “Poklanjam ti ostatak života“, “Šta će meni ovaj život“; i “Ljubav je tvoje ime“ iz 1991. godine, sa kod se izdvajaju: “Mogli smo se voleti i duže“, “Ljubav je tvoje ime“ i “Živim za šaku želja“.

1992.godine izdaje album “Nisam ti rekao sve“, na kom su se našle numere: “Nisam ti rekao sve“; “Tačka“; “Živim kako hoću“; “Obična laž“; “Recite joj da bolujem“; “Samo da se vrati“; “Ko li mi te naljutio“; “Otišla je“; “Volela je“; “Javi mi se“.

U periodu od 1993. do 1996. godine izdao je sledeće albume: “U vinu je istina“; “Evo me, ljudi“; “Dolaze bolja vremena“; i “Ja sam momak za devojke sve“.

U periodu od 1997. do 2013. godine snimio je sledeće albume: “Proklela me, proklela“; “Čovek dobre duše“; “Molićeš me za oproštaj“; “Ništa nije slučajno“; “Uspori živote“; “Šeki Turković“; “Geni“; “Unikat“; “Šeki Turković“ i “Muške suze“.

Šeki je jednom bio oženjen sa svojom tada dugogodišnjoj devojkom Eminom. Nakon što su svoju vezu krunisali brakom dobili su ćerku Almu.

Veoma malo se zna o njegovom privatnom životu, u javnosti je poznato samo da se od prve supruge razveo, ali nije jasno zbog čega. Nakon razvoda, Emina je zajedno sa njihovom ćerkom živela u Srbiji.

Šeki ima unuka Admina, koji je na svet došao 2007. godine, a koji zajedno sa svojom majkom, Šekijevom ćerkom, Alminom i njenim suprugom Nerminom živi u Nemačkoj.

Šeki treutno živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama kao dostavljač, a vikendima kada ima poziv nastupa po brojnim kafanama ili restoranima.

Njegov brat Husein je jednom prilikom izjavio da je Šeki započeo zajednički život sa jednom ženom u Americi, nakon razvoda od svoje bivše supruge Emine.

- Snalazi se kako zna. On tamo živi valjda sa ženom s kojom je počeo život posle razvoda, a bivša supruga i ćerka su mu u Srbiji. Nadamo se da će doći za Bajram - izjavio je Husein Turković.

Bonus video:

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso/biografije/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.