SVETSKA LEPOTICA INSISTIRALA DA UPOZNA TITA, ZA NJU JE BIO NAJŠARMANTNIJI MUŠKARAC: Imali su ZAJEDNIČKU STRAST
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

SVETSKA LEPOTICA INSISTIRALA DA UPOZNA TITA, ZA NJU JE BIO NAJŠARMANTNIJI MUŠKARAC: Imali su ZAJEDNIČKU STRAST

Broz je preminuo na 4. maja 1980. godine

Objavljeno:

Dobro je poznato da je Josip Broz Tito bio veliki ljubitelj kinematografije.

Tako je legendarna glumica Đina Lolobriđida svojevremeno posetila Jugoslaviju, kada je i upoznala Tita, koga je izuzetno cenila.

Za italijansku glumicu Đinu Lolobriđidu Tito je bio najšarmantniji i najelegantniji muškarac koga je upoznala.

U neko doba Tršćanske krize, kad su međudržavni odnosi Jugoslavije sa Italijom bili izuzetno zaoštreni, jedan od italijanskih novinara upitao je Tita:

– Da li za Vas u Italiji uopšte ima prihvatljive ličnosti za razgovor? - pitao je novinar, misleći na političare.

– Ima, kako da ne! - rekao je Tito.

– I ko je to, ako se može znati? - pitao je novinar.

– Pa, Đina Lolobriđida.

Ova poznata filmska glumica, koja je široku popularnost stekla filmovima "Hleb, ljubav i mašta" , "Hleb, ljubav i ljubomora" i mnogim drugim, nije to zaboravila. Pre nego što će 21. januara 1973. doputovati u Beograd kao gost FEST-a, izrazila je želju da je Tito primi.

U belešci protokola koji je organizovan tim povodom između ostalog stoji:

- Njen prijatelj Branko Živković, jugoslovenski novinar iz Rima, kazao nam je da Lolobriđida smatra da je drug predsednik jedna od najznačajnijih ličnosti našeg vremena, te joj je davnašnja želja da može da ga pozdravi. Ona kaže da je njen sin polu Jugosloven (udata za Slovenca dr Milka Škofiča hirurga – prim. aut.) i da smatra Jugoslaviju svojom drugom domovinom. Lolobriđida se bavi i umetničkom fotografijom. Izdala je vanrednu knjigu fotografija pod nazivom "Italia mia", koju želi da pokloni drugu predsedniku. Ona priča da je spremna da dođe na mesec dana u Jugoslaviju, da objavi i knjigu svojih fotografija o Jugoslaviji. Seća se da je drug predsednik u jednom ranijem intervjuu italijanskoj štampi uzgred kazao da bi je rado video. Đina Lolobriđida zna da se drug Tito sada nalazi na Brionima, te ako bi mogao da je primi i na 15 minuta, ona je spremna da dođe na Brione.

Lolobriđidina molba je uslišena. Nakon prisustva prikazivanju njenog filma na Filmskom festivalu u Beogradu, otputovala je na Brione. Tito ju je ugostio u "Beloj vili" februara 1973. godine. Najlepša žena na svetu, tog doba, Titu je poklonila svoju prvu knjigu sa fotografijama koje su nastale tokom njenog, inkognito, putovanja Italijom. Dva zaljubljenika u fotografiju, razmenili su tada svoja amaterska iskustva. Đina je poželela da fotografiše maršala na njegovom egzotičnom ostrvu, a tom prilikom je i on fotografisao nju, a kako je pričala o Titu možete čuti u video snimku u okviru teksta.

Bonus video:

05:11

ĐUS ZA ESPRESO POSLE 100 GODINA: Reper o ESTRADI, evo kako komentariše SKANDALE

(Espreso/Kurir.rs/ Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.