EVO KO JE BIO TANASIJE DINIĆ KOJEG U SERIJI O VERI PEŠIĆ IGRA NIKOLA KOJO: Proglašen je KRIVIM za STRAŠNE STVARI!
Nikola Kojo, Foto: Dragana Udovičić

IZNENADIĆETE SE

EVO KO JE BIO TANASIJE DINIĆ KOJEG U SERIJI O VERI PEŠIĆ IGRA NIKOLA KOJO: Proglašen je KRIVIM za STRAŠNE STVARI!

U seriji "Vera" pojavljuju se brojne istorijske ličnosti

Objavljeno: 21:01h

Serija "Vera" privukla je veliku pažnju. U toj seriji glavnu junakinju glumi Jovana Stojiljković, ali ništa manju pažnju ne privlače i ostali glumci koji su oživeli rad tajnih službi u vreme Drugog svetskog rata.

Naime u seriji se pojavljuju se brojne istorijske ličnosti, a jedna od njih je Tanasije Dinić. Njega u ovom ostvarenju glumi Nikola Kojo.

Ko je bio Tanasije Dinić? Bio je rezervni pukovnik Jugoslovenske kraljevske vojske, političar, narodni poslanik na listi Jugoslovenske nacionalne stranke i kolaboracionista u Drugom svetskom ratu. Od 1939. stupio je u kontakt sa nemačkom obaveštajnom službom.

Nikola Kojo glumi Tanasija Dinića
Nikola Kojo glumi Tanasija Dinićafoto: Dragana Udovičić

Bio je generalštabni pukovnik u Aprilskom ratu. Kao obaveštajni oficir komandovao je 312. pukom i već 13. aprila izdao je naređenje puku da položi oružje pred Nemcima.

Posle povratka u Beograd stupio je vezu sa nemačkim okupacionim vlastima. Od 1942. do 1943. bio je ministar unutrašnjih poslova u Vladi narodnog spasa, a kasnije ga je Milan Nedić imenovao za ministra socijalne politike i narodnog zdravlja.

U septembru 1944. godine među prvima iz Nedićevog kabineta povukao se u Nemačku, gde je u Ostmarki sačekao dolazak ostatka kabineta.

Nakon internacije suđeno mu je na Beogradskom procesu i proglašen je krivim za kolaboraciju sa Nemcima i ratne zločine.

Bonus video:

02:49

ESPRESO NA LICU MESTA! MAKEDONSKA LEPOTICA DOŠLA U BEOGRAD POSLE GODINA: Karolina Gočeva pomenula Tošeta Proeskog i RASTUŽILA SVE

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.