TRAŽILA JE SAMO 1 STVAR PRE NEGO ŠTO SU JE STRELJALI: Ovo je prava istina o Veri iz serije KOJA JE ZALUDELA SRBIJU
Vera Pešić, Foto: Printscreen/Youtube/Art Vista

SRPSKA MATA HARI

TRAŽILA JE SAMO 1 STVAR PRE NEGO ŠTO SU JE STRELJALI: Ovo je prava istina o Veri iz serije KOJA JE ZALUDELA SRBIJU

Zbog bliskog odnosa sa četničkim komandantom Radoslavom Đurićem, izazvala je nezadovoljstvo među četnicima.

Objavljeno: 20:40h

Vera Pešić je rođena 1919. godine u Sijarinskoj Banji kod Leskovca, u kome je odrasla i završila školu, a brzo je dobila nadimak „Leskovačka lepotica“ zbog svoje nesvakidašnje lepote.

Uprkos tome što je bila iz dobrostojeće porodice, veruje da se sa samo 16 godina udala za policijskog pisara baš zato što je finansijska situacija u tom trenutku bila veoma loša.

Taj brak je nije dugo trajao i ona se nakon toga preselila u Beograd, a prethodno je pokazala izuzetne spisateljske sposobnosti tokom rada u lokalnim leskovačkim novinama.

Kada je došla u Beograd upoznala majora Slavka Radovića, oficira Obaveštajnog odeljenja Glavnog generalštaba Jugoslovenske vojske, zahvaljujući kome je brzo primljena u službu nakon završenog kursa.

Govorila je čak šest jezika i zato je dobila zadatak da se infiltrira u mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe, jer su se svi njihovi putevi ukrštali u Beogradu.

Zahvaljujući svojoj lepoti, ali i dobrom igranju valcera, Vera „je na raskošnim zabavama i u najekskluzivnijim hotelima upoznavala brojne mete kojima je plasirala priču da radi u Generalštabu Vojske, tako da su oni mislili da imaju doušnika u njoj.

Serija 'Vera'
Serija "Vera"foto: Printscreen/Youtube/Art Vista

Saveznica u tome bila joj je Elizabeta fon Maltzan, poznao kao Lepa Lili, koja je bila supruga nemačkog ambasadora i takođe špijun. Sa njom je Vera imala i ljubavnu vezu, zahvaljujući kojoj je naučila razne veštine zavođenja.

Ključno poznanstvo bilo je sa nemačkim obaveštajcem Karlom Krausom, zbog kog je uvučena u dvostruku špijunažu i proterana u Lebane da leži u zatvoru, ali je uspela da to izbegne. U jednom trenutku našla se i u Beču, gde je čak upoznala Adolfa Hitlera.

Kasnije se vratila u Beograd i dobila zadatak da suzbije komuniste i prati rad četnika, zbog čega su od nje informacije tražili i partizani i četnici i Nemci. Izbegla je streljački vod 1943. godine zahvaljujući vezama.

Zbog bliskog odnosa sa četničkim komandantom Radoslavom Đurićem, izazvala je nezadovoljstvo među četnicima. Četnici su potom opkolili Sijarinsku Banju, a Vera je streljana sa 25 godina i poslednja želja joj je bila da joj meci „ne nagrde lice“.

Bonus video:

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović
00:24

ESPRESO NA LICU MESTA! ACO PEJOVIĆ DOŠAO NA MAC: Evo šta kaže o Emini Jahović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media