KAD SU JE STRELJALI TRAŽILA JE SAMO DA JOJ NE NAGRDE LICE: Ovo je TRAGIČNA SUDBINA srpske špijunke VERE PEŠIĆ!
Jovana Stojiljković kao Vera Pešić, Foto: Printscreen/Youtube/Art Vista

srpska mata hari

KAD SU JE STRELJALI TRAŽILA JE SAMO DA JOJ NE NAGRDE LICE: Ovo je TRAGIČNA SUDBINA srpske špijunke VERE PEŠIĆ!

Govorila je čak šest jezika

Objavljeno:

Za priču o srpskoj Mata Hari, špijunki čiji život su obeležile brojne avanture, verovatno ste čuli na osnovu filma Vera Nedeljka Kovačića, a sada nam stiže i istoimena serija od 10 epizoda, koja će proširiti priču.

Vera Pešić je rođena 1919. godine u Sijarinskoj Banji kod Leskovca, u kome je odrasla i završila školu, a brzo je dobila nadimak „Leskovačka lepotica“ zbog svoje nesvakidašnje lepote.

Uprkos tome što je bila iz dobrostojeće porodice, veruje da se sa samo 16 godina udala za policijskog pisara baš zato što je finansijska situacija u tom trenutku bila veoma loša.

Taj brak je trajao nepune tri godine i ona se nakon toga preselila u Beograd, a prethodno je pokazala izuzetne spisateljske sposobnosti tokom rada u lokalnim leskovačkim novinama.

U Beogradu je upoznala majora Slavka Radovića, oficira Obaveštajnog odeljenja Glavnog generalštaba Jugoslovenske vojske, zahvaljujući kome je brzo primljena u službu nakon završenog kursa.

Govorila je čak šest jezika i zato je dobila zadatak da se infiltrira u mrežu špijuna britanske, francuske i nemačke obaveštajne službe, jer su se svi njihovi putevi ukrštali u Beogradu.

Zahvaljujući svojoj lepoti, ali i dobrom igranju valcera, Vera „je na raskošnim zabavama i u najekskluzivnijim hotelima upoznavala brojne mete kojima je plasirala priču da radi u Generalštabu Vojske, tako da su oni mislili da imaju doušnika u njoj.

Saveznica u tome bila joj je Elizabeta fon Maltzan, poznao kao Lepa Lili, koja je bila supruga nemačkog ambasadora i takođe špijun. Sa njom je Vera imala i ljubavnu vezu, zahvaljujući kojoj je naučila razne veštine zavođenja.

Ključno poznanstvo bilo je sa nemačkim obaveštajcem Karlom Krausom, zbog kog je uvučena u dvostruku špijunažu i proterana u Lebane da leži u zatvoru, ali je uspela da to izbegne. U jednom trenutku našla se i u Beču, gde je čak upoznala Adolfa Hitlera.

Kasnije se vratila u Beograd i dobila zadatak da suzbije komuniste i prati rad četnika, zbog čega su od nje informacije tražili i partizani i četnici i Nemci. Izbegla je streljački vod 1943. godine zahvaljujući vezama.

Zbog bliskog odnosa sa četničkim komandantom Radoslavom Đurićem, izazvala je nezadovoljstvo među četnicima. Četnici su potom opkolili Sijarinsku Banju, a Vera je streljana sa 25 godina i poslednja želja joj je bila da joj meci „ne nagrde lice“.

(Espreso / Lepote Srbije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.