SVI ZABRINUTI ZA OLIVERU BALAŠEVIĆ! Šta se ovo dešava, ALARMANTNO JE?!
Foto: Stefan Stojanović, Youtube

UČESTALI NAPADI

SVI ZABRINUTI ZA OLIVERU BALAŠEVIĆ! Šta se ovo dešava, ALARMANTNO JE?!

Đole je pod njenim prozorom često pevao, a veliku ljubav nisu krili.

Objavljeno: 14:34h
  • 1

Udovica Đorđa Balaševića je poslednjih godina više puta bila na meti kritika.

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u februaru 2021. godine, a iza sebe je ostavio voljenu suprugu Oliveru, kao i troje dece – sina Aleksu i ćerke Jovanu i Jelenu.

Ljubav Olivere i panonskog mornara trajala je pune četiri decenije. Njihova romansa počela je davne 1979. godine, dok je Olivera studirala i živela u studentskom domu u Novom Sadu. Đole je pod njenim prozorom često pevao, a veliku ljubav nisu krili.

Olivera Balašević
foto: Marina Lopičić

Nakon njegove smrti, Olivera je nekoliko puta bila na meti kritika javnosti.

U novembru 2021. godine sociolog i književnik Stefan Simić napisao je na Fejsbuku podužu poruku kojom se obratio porodici Balašević, nakon što je saznao da je sa Jutjuba skinuta epizoda „Državnog posla“ posvećena kantautoru, ali i da porodica pokušava da sankcioniše sve koji pokušavaju da na neki način koriste delo pokojnog umetnika.

"Žale se prijatelji da je sa Jutjuba skinuta epizoda 'Državnog posla', posvećena Balaševiću. Pominju mi i kako su prošle Frajle i njihova predivna posveta Đoletu. I sam sam svedok da je sa Jutjuba skinuto stotine i stotine sjajnih delova njegovih koncerata, i time, najverovatnije, mnogo šta od toga zauvek izgubljeno", napisao je Simić tada i dodao:

"Negde i razumem potrebu porodice da naplati gde može i koliko može, ali ne razumem tu vrstu rigidnosti, zastrašivanja, bahatosti. I to ne prema ljudima koji su naneli zlo Balaševiću, nego prema dušama koji su od njega i napravili kult, dolazili redovno na koncerte, kupovali ulaznice i šta je već sve bilo potrebno u tom trenutku. Prvi bih, za potrebe njegovog dela, uradio šta god, bez ikakve nadoknade, u Balaševićevu čast."

Kako je preneo portal Ns Hronika, Olivera je navodno u to vreme zabranila i rad grupe “Balašević Tribute Banda” koji je godinama nastupao uz prećutno odobrenje slavnog umetnika. Isti medij je tada pisao i da je Balaševićeva udovica obrisala sve fotografije sa njim sa svog zvaničnog Instagram naloga.

Krajem prošle godine je opet iznenadila javnost kada je odlučila da vrati svoje devojačko prezime.

Ipak, Olivera je tvrdila da tu nema "skandala".

„Na omotu knjige koja je povod mog oglašavanja, pojavljuje se i prezime Savić, moje devojačko, a životno prezime moje majke, koje me je čuvalo u godinama prepričanim na stranicama koje slede… Stavila sam ga tu iz poštovanja, umesto posvete, a pomalo i iz sujeverja, ne baš kao zečiju šapu, pre kao krilo anđelka koji je tako savesno bdio nad jednim kućerkom kraj Begej“, napisala je Olivera i dodala:

„Nema dakle nikakvog skandala, čak ni misterije oko toga, niti ičega što bi moglo da konkuriše „zadrugarima“ i koroni u medijima, u retkim preostalim novinama, i na takozvanim portalima. Kad te zadesi da iz nekog razlog postaneš takozvana „javna ličnost“, najčešće te poistovete sa „javnom svojinom“, pa te tako i tretiraju. Prosto mi lakne kad vidim da nigde niko ništa nije objavio o mojoj deci, mojoj porodici, pa samim tim ni o meni, ili u krajnjem nedostatku tema i ovoj knjizi. Istina je da se objavljivanje vesti svelo uglavnom na prenošenje sa nečijih ličnih objava na društvenim mrežama, ali i tu dolazi do silnih slučajnih i namernih grešaka, malo iz aljkavosti, malo više iz zlobe.“

Krajem maja ove godine, Olivera je boravila u Osijeku, gde je predstavila svoju knjigu "Planeta dvorište", koju je izdala još u decembru 2019. godine. Bilo je to prvo predstavljanje njene knjige u Hrvatskoj, međutim, ona nije dozvolila video i foto snimanje scenskog dela programa.

U svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta u Osijeku okupilo se nešto više od stotinu zainteresovanih građana, ali medijima nije bilo dozvoljeno da snimaju scensko predstavljanje knjige, tako da ne postoje video i foto zapisi sa promocije.

Organizatori su objasnili kako autorka ne dopušta snimanje tog scenskog dela programa, koji je u stvari njen monolog, koji navodno traje 40-45 minuta.

1 / 6 Foto: Youtube

Pevačica Marija Šerifović u martu ove godine govorila je o zabrani da se u "Zvezdama Granda" izvode pesme pokojnog muzičara Đorđa Balaševića.

"Ima problema, to se kod Đoleta dešavalo. Meni se dešavalo kad je Mahir izvodio pesmu Đorđa Balaševića. Bilo je problema i pre, ali se, iz nekog razloga, supruga njegova javila i tražila da snimci budu obrisani, insistirala. Nisam imala kontakt sa gospođom, ali je bio problem, ja to poštujem, ne znam koji je tačan razlog. Tad sam ja jedino imala problem tog tipa", kazala je Marija za Blic.

Poslednja u nizu priča u vezi sa porodicom Balašević desila se nedavno. Problem između grupe Frajle i Jelene Bebe Balašević izbio je nakon što su počele da kruže glasine da porodica Balašević navodno ima veze s uklanjanjem Jutjub kanala benda, zbog kog su morale da pokrenu novi, kao i da im je porodica zabranila da izvode Đoletove pesme.

Javnost je njihovu raspravu imala prilike da prati, ni manje ni više, nego na Fejsbuku.

Beba je u prethodnoj objavi na Fejbuku istakla da njena porodica nikada nije branila Frajlama da izvode pesme njenog oca, kao da nemaju nikakve veze s kanalom na Jutjubu, te da očekuje da grupa to demantuje.

Nevena Buča, jedna od osnivačica grupe Frajle, odgovorila je Jeleni Bebi Balašević.

"Draga Bebo, čitamo tvoje statuse te evo nekoliko informacija. Nikada nismo izjavile da naš Jutjub kanal ima bilo kakve veze s tobom niti nas je ikad iko pozvao da komentarišemo tu temu. Nijedne novine, niti jedan portal, novinar, niti bilo ko osim tebe u ovim statusima", započela je ona na Fejsbuku i dodala:

"Iskreno ne znamo ko je to uopšte rekao i povezao naš Jutjub kanal s tobom (vama) i za to smo prvi put čule ovim putem pa evo i lepe prilike da pozovemo sve da 'zaprate' naš kanal. Mi smo veliki ljubitelji Đoletove muzike, lika i dela i to smo uvek pričale, javno i privatno".

"Takođe poštujemo tvoju porodicu, s vama smo uvek imale korektnu saradnju i to je takođe javno poznato. Zvale smo te i pisale ti (ostale bez odgovora), a evo sada i ovako... Imaš poziv od nas za kafu jer novosadski je ljubav, Frajle", poručila je Nevena u ime benda.

Zatim je usledio i Bebin odgovor:

"Draga Nevena, odgovor ste dobile prošle godine od ljudi koje ste kontaktirale. Niste ga ispoštovale. Ja stvarno nisam bila raspoložena za razgovor u to vreme, sigurna sam da razumeš i zašto. Nešto mi je teško da poverujem da prvi put čujete da se nestanak vašeg kanala pripisao nama. Možda ne čitaš šta pišu fanovi i na vašoj stranici, i šta pišu novine već skoro godinu dana i u koji se kontekst stavlja moja porodica. Možda. Nismo vam nikad ništa branili. Iako neki autori i to rade, pa čak i napismeno, sa sve svojom izjavom i potpisom... Možda ste se sretale s tim. Ali ne od nas. Novosadski je mnogo toga lepog, ali nažalost novosadski je i malko praviti se blesav ponekad", poručila je Beba.

Olivera Balašević
foto: Nemanja Nikolić

Bonus video:

Znate li šta je pogruženj: Aleksa Balašević u poseti manastiru, setio se oca i poslao važnu poruku
00:14

Znate li šta je pogruženj: Aleksa Balašević u poseti manastiru, setio se oca i poslao važnu poruku

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media