KONAČNO OTKRIVENO! OVE NAMIRNICE KRALJEVSKA PORODICA NIKAKO NE JEDE: Spadaju u CRNU LISTU, a KRALJICA I DALJE CVETA
Foto: Profimedia

otkrivamo!

KONAČNO OTKRIVENO! OVE NAMIRNICE KRALJEVSKA PORODICA NIKAKO NE JEDE: Spadaju u CRNU LISTU, a KRALJICA I DALJE CVETA

Ovih šest namirnica kraljevska porodica nikada ne jede.

Objavljeno: 21:00h

Da li je dobar izbor hrane jedan od recepata za dugovečnost? To je pitanje koje bismo mogli da postavimo kraljici Elizabeti, najstarijem monarhu današnjice, koja je nedavno proslavila 95. rođendan.

Šef „bakingemske kuhinje“ jednom prilikom otkrio je da kraljica dan počinje čajem i biskvitima, posle čega doručkuje žitarice i voće uz tost i marmeladu, nekad i kajganu sa dimljenim lososom i tartufima. Pre ručka obavezna je čaša džina, a posle večere – malo šampanjca. Glavni obroci zavise od dogovora sa kuvarom. Uglavnom su jednostavni i zdravlje je na prvom mestu. Upravo zbog prvog na spisku prioriteta postoje i namirnice koje izbegava i nikada ih nećete videti na njenoj trpezi. Pre svega one bogate skrobom, kao što su krompir, pirinač ili testenine. I ostali članovi kraljevske porodice imaju „crnu listu“, pa da vidimo šta se ne jede na britanskom dvoru...

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

BELI LUK

Nijedna vrsta povrća nema toliko lekovitih svojstava kao beli luk, to priznaju i zvanična i alternativna medicina. Daje poseban ukus jelima, ali i poseban miris. Koji nije baš prijatan, pa samim tim nije dobrodošao na dvor.

Kamila, vojvotkinja od Kornvola, rekla je da se pred susrete na najvišem nivou „u kući“ nikad ne služe jela sa belim lukom. Bivši šef kraljevske kuhinje Daren Mekgrejdi, u razgovoru za „Australian MasterChef“ otkrio je da kuvari imaju naređenje da koriste što manje luka i da beli izbegavaju kad god je moguće.

LJUSKARI

Sa kraljevskog menija skinute su i dagnje, škampi, krabe, jastozi, sve što ima tvrđi omotač. Mnogi ljudi imaju alergiju na ove morske plodove, pa na dvoru ne žele da rizikuju. Bivši batler palate Grant Hold izjavio je za magazin „Woman & Home“ da članovi porodice svakog dana imaju obaveze – uglavnom je reč o javnim dešavanjima i posetama raznim ustanovama, te ne bi bilo baš zgodno da usred sastanka ili tokom putovanja „proradi“ reakcija na neko jelo poreklom iz vode.

Kraljica se, naravno, drži ovog protokola, ali ne i njen sin Čarls i unuk Vilijam, koji obožavaju suši, ne mareći za opasnost od eventualnog trovanja, budući da živa riba termički nije dovoljno obrađena.

GUŠČJA PAŠTETA

Jetra guske ili „foie gras“, kako stoji u kulinarskom rečniku, sa dvora je „proterana“ 2008. godine, kada je princ Čarls pokrenuo program zaštite ovih pernatih životinja. Naime, ovaj luksuzni francuski delikates dobija se ‒ mučenjem. Guske se tove na silu ogromnom količinom hrane kako bi im jetra obolela i postala što masnija. Primorane su da jedu čak i kada ne žele, zbog čega im se guraju metalne cevi kroz grlo do stomaka. Zatvorene su u malim kavezima kako ne bi mogle da se kreću. Zbog toga je za „foie gras“ ulaz u Bakingemsku palatu zvanično zabranjen.

SIROVO MESO

Kraljica nije fan bifteka i sličnog „krvavog“ mesa. Voli kada je stejk pečen, jer uvek igra na sigurno. Kuvari su bar pošteđeni pitanja „meko, srednje ili dobro pečeno“ i ne moraju da brinu da li marinadi za tartar nedostaje neki začin. Ni za ostale članove porodice meso se ne priprema na ovaj način pred važne susrete i sastanke, najviše zbog straha od trovanja.

PASTA

Već smo pomenuli da u Elizabetinoj kuhinji nema mesta za namirnice sa skrobom. Daren Mekgrejdi kaže da kraljica nikad nije preferirala testenine, čak ni svima omiljene špagete. Radije ih je menjala za lagana jela od ribe i mesa sa dinstanim povrćem.

Ne preporučuju se ni obroci sa previše ljutih začina, voda iz česme, „brza hrana“ i sendviči sa koricom, zbog čega mlađi članovi kuće Vindzor verovatno ponekad negoduju. Ni ostrige nisu među favoritima, iako važe za delikates i često se služe na banketima. Kako tvrdi bivši šef kuhinje, Elizabeta „ne može da ih smisli“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.