OVA BOLEST RAZARA POZNATE: Pevač zbog nje ima OŽILJKE PO LICU, a ako imate ove SIMPTOME pravac kod DOKTORA!
Selena, Foto: Profimedia

TUGA!

OVA BOLEST RAZARA POZNATE: Pevač zbog nje ima OŽILJKE PO LICU, a ako imate ove SIMPTOME pravac kod DOKTORA!

Selena se dugo bori sa ovom bolešću!

Objavljeno:

Lupus je autoimuna bolest koja utiče na imuni sistem i tera ga da napada sopstveno tkivo, izazivajući upalu i promene u funkciji nekih organa.

Postoji nekoliko poznatih ličnosti koje su otvoreno govorile o svom iskustvu sa retkom bolešću.

Nik Kenon - U januaru 2012. reper i TV voditelj je hospitalizovan zbog otkazivanja bubrega, a nekoliko nedelja kasnije lečen je od krvnih ugrušaka koji su mu oštetili pluća. Tada je Niku Kenonu dijagnostikovan lupus.

Nik Kenon
foto: Profimedia

Selena Gomez je otkrila svoju dijagnozu lupusa 2015. godine i od tada je jedno od najpoznatijih lica ove bolesti. Zvezda je morala da pravi pauze u karijeri da bi se podvrgla lečenju i u nekoliko navrata se teško razbolela. U intervjuu za Vogue, prisetila se poteškoća u borbi sa svojom bolešću, problema sa mentalnim zdravljem i gadnih medijskih priča koje kruže o njoj. Tokom jednog perioda Gomez je čak bila podvrgnuta hemoterapiji za lečenje bolesti. Utvrđeno je da određeni lekovi za hemoterapiju u malim dozama pomažu u borbi protiv lupusa.

1 / 6 Foto: EPA

Lejdi Gaga je 2010. rekla da je bila pozitivna na lupus. U to vreme, međutim, pevačica nije pokazivala znake bilo kakvog stanja.

Lejdi Gaga
foto: Profimedia

Pevač Sil, koji je i bivši muž Hajdi Klum, ima ožiljke na licu koji potiču od vrste lupusa zvanog diskoidni eritematozni lupus, koji je zahvatio njegovu kožu.

SIL
foto: Print Screen Youtube/CBS

Lupus je autoimuna bolest koja pogađa vezivno tkivo u telu. Njegovi uzroci su nepoznati. Poremećaj uzrokuje da imuni sistem napada sopstvene ćelije i telesno tkivo, izazivajući upalu i oštećenje tkiva. Osoba sa lupusom obično ima aktivne faze, gde simptomi postaju očigledni, i periode remisije, kada simptomi nisu vidljivi.

Lupus je hronična autoimuna bolest koju je teško dijagnostikovati jer oponaša mnoge druge bolesti. Opšta slabost i povišena temperatura prisutne su kod gotovo svih osoba kod kojih je otkriven lupus.

Bonus video:

05:06

DŽIDŽA? PA, TO JE NEKI RANG KEBINE ĆERKE... Aleksandra Stojković u rubrici ESPRESO TVITER!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.