ESPRESO ANALIZA: Bobi moćan u napadu, Jokara kao u NBA, Beli profesorski, živnuo Gudura, treba nam bolji Milutinov!
Boban Marjanović je bio igrač utakmice protiv Portorika, Foto: Dado Đilas

Odjeci pobede nad portorikom

ESPRESO ANALIZA: Bobi moćan u napadu, Jokara kao u NBA, Beli profesorski, živnuo Gudura, treba nam bolji Milutinov!

Kako su igrali srpski reprezentativci u meču protiv Portorika

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Znalo se da je Srbija za tri klase jača od Portorikanaca, ali trebalo je to pokazati na terenu, posebno što su nam tradicionalno zadavali problema u prošlosti bez obzira na snagu naše ekipe.

Ipak, ovog puta nismo ništa prepustili slučaju i dominantno smo ih zgazili, zahvaljujući pre svega trenerskom znanju i odličnoj taktici našeg selektora Saše Đorđevića koji je znao da pod košem i na centarskim pozicijama smo u debeloj prednosti.

Sa ovim trijumfom od 43 razlike naša reprezentacija je maltene u četvrtfinalu, jer postoji ludi i takoreći nemogući scenario koji bi nas izbacio, koji će može da se dogodi samo u najluđem košmaru.

Slavlje na klupi srpskih košarkaša
Slavlje na klupi srpskih košarkašafoto: Dado Đilas

Elem, bilo kako bilo, da vidimo šta su to naši košarkaši prikazali danas.

Boban Marjanović je bio prvo ime našeg tima uz Nemanju Bjelicu, ali na kraju je on taj koji je dobio trofej za igrača utakmice i potpuno ga je zaslužio.

Ubacio ga je Sale u startnu petorku očekujući da mu donese poene iz reketa i prednost u skoku nad nedovoljno jakim i visokim igračima Portorika, a ovaj je upravo sve to uradio.

Vladimir Lučić i Boban Marjanović
Vladimir Lučić i Boban Marjanovićfoto: Dado Đilas

Izdominirao je u prvih pet minuta sa 10 poena što su naši iskoristili kao odskok da se odmah u prvoj četvrtini odlepe, naprave razliku i sve je kasnije išlo kao po loju.

Stigao je Bobi i da oduševi navijače, posebno Kineze u hali koji ga obožavaju, i malim poigravanjima u nastavku utakmice. Te možemo reći da se odlično zagrejao za ono što ga čeka u narednom meču, a to su okršaji sa jednim od najboljih defanzivaca i centara na prvenstvu - Markom Gasolom.

Nemanja Bjelica je podesio nišanske sprave
Nemanja Bjelica je podesio nišanske spravefoto: Dado Đilas

Odmah njemu uz rame je bio Nemanja Bjelica koga recimo nije služio šut protiv Italijana u prethodnom meču, ali je podesio nišanske sprave sada, iako mu ni na ovom meču prva dva dalekometna hica nisu prošla kroz obruč.

Ono što jako raduje u vezi sa njim jeste što je pokazao i upornost i da ne gubi samopouzdanje ako ne pogodi, pošto je u četiri napada zaredom uzimao šut van linije 6,75 metara, prva dva je promašio, druga dva pogodio i onda nastavio da rešeta.

Upravo nam je takav "Profesor" važan za mečeve koji slede, jer osim njegovog učinka u odbrani i u drugim segmentima igre (i danas je imao 7 skokova), važno je i da poenterski bude raspoložen.

Stefan Birčević je iskoristio nešto veću minutažu koju je dobio pošto je protiv Italije odigrao tek nešto više od dva minuta, ali sada je na parketu proveo 13 i za to vreme ubacio 12 koševa, uz sjajan procenat puta. Nije promašio za dva (2/2), a za tri je pogodio 2 od pet pokušaja.

I Marko Gudurić se podigao nakon izuzetno slabog izdanja protiv Italije, iako i dalje ima problema s realizacijom (opet promašio nekoliko otvorenih trojki), odnosno nikako da stabilizuje svoj šut iz daljine i postane konstantan.

Ipak, od izuzetnog je značaja ovih 10 postignutih poena, pre svega zbog njegovog ličnog samopouzdanja, i sticanja sigurnosti i u sebe, ali i u svoj šut, posebno one dve zaredom pogođene trojke u prvom poluvremenu.

Nikola Jokić je bio na NBA nivou
Nikola Jokić je bio na NBA nivoufoto: Dado Đilas

Nikola Jokić je radio ono što je navikao da radi u NBA. Dabl-dabl učinak srpskog centra, imao je nekoliko njegovih karakterističnih koševa i poteza na meču, a svakako najupečatljivija je bila ona asistencija jednom rukom preko glave za Bjelicu.

Svakako dobra utakmica za njega, nije se mnogo potrošio, a opet se odlično zagrejao za okršaje sa već pominjanim Gasolom u nedelju.

Selektor je po pola maltene rasporedio minutažu plejmejkerima Stefanu Joviću i Vasi Miciću.

Stefan Jović igra timski i sa puno zrelosti i mirnoće
Stefan Jović igra timski i sa puno zrelosti i mirnoćefoto: Dado Đilas

Jovke je jednostavno čovek koji igra za ekipu, a u njegovoj igri je primetno koliko je puno sazreo u prethodne dve sezone, njegove asistencije su pravovremene, čak je dobio i na kreativnosti, organizacija napada onako kako treba da bude.

Što se tiče Vase Micića deluje kao da se i dalje traži na prvenstvu. Nije mu ista uloga kao ona koju ima u klubu, gde je češće šuter nego organizator napada, ali ipak čini se da i dalje nije pronašao pravi ritam.

Vasa Micić može mnogo bolje i potrebno nam je da bude mnogo bolji
Vasa Micić može mnogo bolje i potrebno nam je da bude mnogo boljifoto: Dado Đilas

Ume da bude brzoplet, ponekad jurne bez baš prave ideje šta želi da uradi, pa upadne u problem, a potreban nam je i njegov šut za koga znamo da ga poseduje, samo ga još ne koristi u dovoljnoj meri na prvenstvu.

Vladimir Lučić je na Eurobasketu u Turskoj bio drugi ili treći igrač reprezentacije po učinku, ali sada se i njegova uloga razlikuje i nije od tolikog značaja da nam donese poene, već neke druge stvari, koje se možda ne primećuju.

Njegove sjajne kretnje u napadu, fenomenalna odbrana, skokovi pod oba koša i naravno poeni iz drugog napada, odnosno, plana su njegovi zadaci i specijalnost, a to odlično je radio i na ovom susretu.

Vladimir Lučić doprinosi ekipi, iako njegov učinak možda nije vidljiv
Vladimir Lučić doprinosi ekipi, iako njegov učinak možda nije vidljivfoto: Dado Đilas

Marko Simonović je dobio nešto veću minutažu u odnosu na prethodne mečeve i bio je solidan, ali nekako je utisak da čekamo Simona da upali onaj njegov "mod" u odbrani kada direktnom rivalu ne dozvoljava ni da da diše, a kamoli da pogleda ka košu.

Miroslav Raduljica je bio ključni igrač protiv Italije, a na ovom meču je igrao samo u prvom poluvremenu. Svega nešto više od četiri minuta, i u tom periodu je samo nastavio da radi ono što je Marjanović radio pre njega sa portorikanskim centrima.

Biće od značaja kapitenovo iskustvo i znanje u nastavku turnira i Sale zna zašto ga sada možda "štedi" skraćenom minutažom.

Raduljica je svoj deo posla odradio
Raduljica je svoj deo posla odradiofoto: Dado Đilas

Nikola Milutinov je pomalo pao u poslednje dve utakmice i to je evidentno. Bez poena za 12 i po minuta, iako je u odbrani bio vrlo dobar sa atraktivnim blokadama i defanzivnim skokom.

Stiče se utisak da mu ofanzivno malo nedostaje samopouzdanja i to će morati on i selektor razgovorom da reše. Jer poznate su njegove mogućnostio, uostalom po mnogima je uz Veselog bio najbolji centar Evrolige prošle sezone i itekako ume da doprinese i ofanzivno i defanzivno.

Bogdan Bogdanović je rešio da malo odmori na ovom meču
Bogdan Bogdanović je rešio da malo odmori na ovom mečufoto: Dado Đilas

Za kraj smo ostavili Bogdana Bogdanovića, koji je na ovom meču "odmarao", kako po minutaži iako je odigrao 20 minuta, tako i svoju ruku, pogotovo kada je video da ga ne ide šut toliko dobro kao u prva tri meča (1/8 iz igre).

Međutim, on je takav igrač da mu jedan meč ne može doneti bilo kakvu nesigurnost ili problem sa sumnjom u sebe. Dovoljno je iskusan da nema problem sa samopouzdanjem, kao što je i inteligentan da zna šta da radi i u situacijama kada mu ne ide ili da samo treba da nastavi da pokušava i uvek sve dođe na svoje mesto, jer je prosto toliko kvalitetan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.