SVI SASTAVI PLAVIH I ORLOVA OD RASPADA JUGE: Preko zvezda do trnja i nazad - može li ko da nabroji tim iz 2006?
Sećate li se sastaca naših reprezentacija na Svetskim prvenstvima?!, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Starsport©, Ilustracija

DA SE PRISETIMO...

SVI SASTAVI PLAVIH I ORLOVA OD RASPADA JUGE: Preko zvezda do trnja i nazad - može li ko da nabroji tim iz 2006?

Sami igrači i stručni štab se nadaju da ekipa može da ode korak dalje imajući u vidu da je sastav Srbije jedan od retkih koji je kompletan

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbije 31. avgusta počinje takmičenje na Mundobasketu u Kini.

Orlovi Aleksandra Đorđevića brane srebro osvojeno 2014. godine u Španiji, a javnost kao i sami igrači i stručni štab se nadaju da ekipa može da ode korak dalje imajući u vidu da je sastav Srbije jedan od retkih koji je kompletan iako su se tokom priprema povredili Miloš Teodosić i Dragan Milosavljević, a put Dalekog Istoka je otišao roviti Vladimir Lučić.

Sada ćemo se podsetiti svih sastava Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije počevši od 1998. do 2014. godine.

Jugoslavija (1998. godina, Atina, zlato)

Prvo Svetsko prvenstvo Jugoslavije posle sankcija ostalo je upisano zlatnim slovima u istoriju košarke. Jugoslavija je osvojila zlatnu medalju, četvrtu titulu šampiona sveta ukupno pobedom nad Rusijom u finalu.

Selektor Željko Obradović je u Atinu poveo sastav sačinjen od igrača koji su nastupali u domaćem prvenstvu i u inostranstvu.

Prvo svetsko zlato posle sankcija u Jugoslaviju su doneli: Dejan Bodiroga (Real Madrid), Vlado Šćepanović (Budućnost), Saša Obradović (Pompea Roma), Nikola Lončar (PSŽ Rasing), Dragan Lukovski (Partizan), Miroslav Berić (Taukeramika), Aleksandar Đorđević (Barselona), Željko Rebrača (Beneton), Predrag Drobnjak (Partizan), Nikola Bulatović (FMP Železnik), Dejan Tomašević (Partizan) i Milenko Topić (Crvena zvezda).

Jugoslavija (2002. godina, Indijanapolis, zlato)

Jugoslavija je u SAD otišla kao branilac titule. Svi su očekivali da će SAD da se prošeta do zlata kao domaćin, ali su se nešto pitale i druge reprezentacije, pre svih jugoslovenska i argentinska koje su igrale u finalu.

Jugoslavija je u četvrtfinalu pobedila američku repreezntaciju sa 81:78 zahvaljujući trojkama Milana Gurovića, u polufinalu je savladan Novi Zeland, a zatim je u finalu pala i Argentina posle produžetka - 84:77 za petu titulu šampiona sveta.

Možda i glavno oružje selektora Svetislava Pešića bili su igrači koji su nastupali u NBA ligi: Predrag Stojaković i Vlade Divac (Sakramento Kings), Igor Rakočević (Minesota Timbervulvs), Vladimir Radmanović koji imao i incident sa tadašnjim strategom reprezentacije i Predrag Drobnjak (Sijetl Supersoniks) i Marko Jarić (Los Anđeles Klipers) kojima su društvo pravili Dejan Bodiroga (Panatinaikos), Dejan Koturović (Bolonja), Žarko Čabarkapa (Budućnost), Miloš Vujanić (Partizan), Dejan Tomašević (Taukeramika) i Milan Gurović (Unikaha).

Srbija i Crna Gora (2006. godina, Japan, 15. mesto)

Eh, ta kriza u koju je upala srpska košarka posle one konferencije Željka Obradovića iz 2005. godine i debakla na Evropskom prvenstvu u Srbiji.

Pod zastavom već nepostojeće Srbije i Crne Gore (referendum za otcepljenje Crne Gore održan je u maju 2006. godine, a takmičenje je počelo sredinom avgusta), srpski košarkaši su zabeležili jedan od najvećih debakala na velikim takmičenjima.

Nisu pomogli ni mlađi igrači kojima je tadašnji selektor Dragan Šakota dao šansu da se odbrani titula: Bojan Popović (Dinamo Moskva), Mile Ilić (Nju Džerzi), Uroš Tripković (Partizan), Darko Miličić (Orlando), Marko Marinović (Đirona) i Kosta Perović (Partizan) predvođeni iskusnijim Brankom Jorovićem (Đirona), Vuletom Avdalovićem (Valensija), Miroslavom Raičevićem (Dinamo Moskva), Igorom Rakočevićem (Taukeramika), Goranom Nikolićem (Estudijantes) i Ognjenom Aškrabićem (Dinamo Sankt Petersburg).

Srbija (2010. godina, Turska, 4. mesto)

Prvi put je Srbija kao samostalna država učestvovala na Svetskom prvenstvu 2010. godine.

Srpska košarka je počela da se budi osvajanjem srebra 2009. Godine na Evropskom prvenstvu koje je iskovao selektor Dušan Ivković. Očekivalo se da će se Srbija pod njegovim vođstvom vratiti na pobedničko postolje i na Svetskim prvenstvima. Mrvica je nedostajala da se to i dogodi. Srbija je došla do polufinala u kome ju je, pre svega, zahvaljujući sramnom suđenju u poslednjim trenucima meča, savladala Turska sa 83:82.

U borbi za treće mesto, Srbija je izgubila od Litvanije sa 99:88, a povratak među najbolje selekcije sveta obezbedili su: Miloš Teodosić (Olimpijakos), Milenko Tepić (Panatinaikos), Aleksandar Rašić (Partizan), Ivan Paunić (Aris), Nemanja Bjelica (Kaha Laboral), Stefan Marković (Beneton), Duško Savanović (Valensija), Marko Kešelj (Olimpijakos), Nenad Krstić (Oklahoma), Kosta Perović (Barselona), Novica Veličković (Real Madrid) i Milan Mačvan (Partizan).

Srbija (2014. godina, Španija, 2. mesto)

Ono što nije pošlo za rukom košarkašima četiri godine ranije, uspeli su da urade u Španiji 2014. godine. Prošlo je dugih 12 godina od poslednjeg finala Srbije na Svetskim prvenstvima i podrazumevana je nada da će se pokazati zubi Amerikancima.

Pre objavljivanja konačnog sastava čak pet igrača se povredilo tokom priprema (Lučić, Micić, Kuzmić, Dangubić i Nedović), a sa spiska je otpao Micov. Selektor Aleksandar Đorđević je rešio da šansu da igračima iz domaćih klubova. Rizik se isplatio pošto su se košarkaši iz Španije vratili sa srebrnom medaljom pošto su u finalu izgubili od SAD sa 129:92.

Srebro su u Srbiju doneli: Miloš Teodosić (CSKA Moskva), Marko Simonović (Crvena zvezda), Stefan Jović (Radnički Kragujevac), Bogdan Bogdanović (Partizan), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Stefan Marković (Banvit), Nikola Kalinić (Radnički Kragujevac), Stefan Birčević (Radnički Kragujevac), Nenad Krstić (CSKA Moskva), Miroslav Raduljica (Milvoki Baks), Raško Katić (Crvena zvezda) i Vladimir Štimac (Unikaha).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.