SELEKTOR IZBACIO NBA IGRAČA USRED UTAKMICE S NOVIM ZELANDOM: Nije poštovao dres, morao je da pakuje kofere!
Detalj sa meča protiv Novog Zelanda, Foto: Youtube / Printscreen

KARIJEVE USPEŠNE METODE

SELEKTOR IZBACIO NBA IGRAČA USRED UTAKMICE S NOVIM ZELANDOM: Nije poštovao dres, morao je da pakuje kofere!

Zanimljiva situacija...

Objavljeno:

17 godina je prošlo otkako je reprezentacija naše zemlje, tada još uvek Jugoslavije (zajednica Srbije i Crne Gore), osvojila zlato na Svetskom prvenstvu.

BIlo je to 2002. godine u Indijanapolisu, kada su za nacionalni tim koji je sa klupe predvodio legendarni Svetislav Pešić nastupali: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević, Milan Gurović.

Košarkaška reprezentacija Srbije
Košarkaška reprezentacija Srbije foto: Profimedia

U četvrtfinalu, Plavi su slavili nad domaćinom SAD, predvođenim NBA zvezdama poput Redžija Milera, doduše rovitog od povrede, a onda je došao red na polufinale sa senzacijom prvenstva, Novim Zelandom.

Tim čiji glavni igrač je bio Pero Kameron, ne samo da je plasmanom u polufinale ostvario istorijski uspeh, već je i protiv favorizovane Jugoslavije na poluvremenu imao prednost od devet poena.

Tada je Svetislav Pešić održao njemu svojstven govor svojim košarkašima, koji su pomno pratili kako ih motiviše za jedno od najvažnijih poluvremena u njihovim karijerama. Tačnije, svi osim Vladimira Radmanovića, tadašnjeg igrača Sijetl Supersoniksa, koji je okrenuo glavu na drugu stranu kako bi pojeo bananu. Da, bananu, dobro ste pročitali.

Taj problem legendarni Kari rešio je više nego radikalno. Krilni košarkaš je zbog toga ostao u svlačionici.

Njegovo mesto u finalu zauzeo je Aleksandar Smiljanić, a kada je posle svega osvojeno zlato, Karijev potez se još više potvrdio kao ispravan.

U borbi za zlato Plavi su slavili nad Argentinom posle jedne od najluđih završnica u istoriji Svetskih prvenstava, ali to je neka sasvim druga tema. Ovom pričom želeli smo da vas podsetimo na to koliko je značajno da selektor ima integritet i autoritet kod svojih košarkaša.

Još kada se ovoj priči doda da je Radmanović narednih deset godina nastupao u NBA ligi, za ekipe poput Klipersa, Lejkersa (...), jasno vam je koliko je za ovaj Pešićev potez trebalo imati hrabrosti.

(A.R.)

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.