RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Ovih 6 RAZLOGA će vas UBEDITI da pustite DECU da obavljaju KUĆNE POSLOVE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEĆE IM TO POKVARITI DETINJSTVO

RODITELJI OBRATITE PAŽNJU: Ovih 6 RAZLOGA će vas UBEDITI da pustite DECU da obavljaju KUĆNE POSLOVE!

Ovo se najviše odnosi na tinejdžere i adolescente kojima je potrebno da se na vreme nauče odgovornosti

Objavljeno: 23:44h

Roditelji često decu previše štite, ne dozvoljavajući im da obavljaju kućne poslove.

Uglavnom se vode mišljenjem da takva praksa samo kvari detinjstvo dece.

Međutim, postoji više razloga zašto je dobro da pustite dete da, barem povremeno, učestvuje u obavljanju kućnih zadataka ili sređivanju životnog prostora.

1. Poslovi u kući decu uče životnim veštinama

Jednog dana, deca će porasti i moraće da napuste dom spremni za suočavanje sa mašinom za pranje sudova, kuhinjom i, što je najvažnije, trošenjem budžeta. Ove stvari se ne uče u školi, pa je važno da ih steknu kod kuće. Dete koje nikada nije prisustvovalo ili učestovalo u pripremi obroka, najverovatnije će razviti nezdrave prehrambene navike.

2. Deca se uče timskom radu

Biti deo tima i poštovati pravila ključna je lekcija koju će dete lako naučiti kada svi zajedno čistite kuću.

U početku možda nećete uspeti, ali budite uvereni da će se dete osećati krivim ako samo sedi dok svi ostali rade.

1 / 4 Foto: Profimedia

3. Učite decu da budu odgovorna

Ako dete ima isti zadatak, na primer, da pospremi svoju sobu ili igračke, ono će postepeno steći odgovornost i nikada vam neće dozvoliti da umesto njega sakupljate igračke. S druge strane, to će ga osvestiti da se može osloniti na sebe, a to će poboljšati njegovo samopouzdanje.

4. Kućni poslovi uče decu da vas poštuju

Konkretno, da poštuju svoj rad. Kada ste shvatili koliko je bilo teško vašim roditeljima, kada ste postali roditelj? Pa, ubrzajte proces – kada deca moraju da srede ono što su rasturili, šanse da se sledeći put toliko da rasture su male.

Međutim, budite oprezni, ako je vaše dete lenjo po prirodi, može odbiti da se igra igračkama samo da ne bi moralo da ih sakuplja. I to je pogrešno, zato nudite svoju pomoć dok on ne stekne naviku da radi.

5. Angažovanost u kućnim poslovima uči decu da planiraju svoje vreme

Dan donosi milion odgovornosti koje treba obaviti u određenom vremenskom okviru. Ako postavite decu, posebno tinejdžere, u položaj žongliranja u školi, kursevima, društvenom životu, domaćim zadacima, ona će uskoro steći ključnu veštinu poznatu kao upravljanje vremenom i poštovanje rokova. I u ovom delu treba da budete posebno oprezni, ne dozvolite da dete bude zatrpano odgovornostima i da pogreši u najvažnijim.

6. Kućni poslovi povezuju porodicu

Ako samo mama treba da čisti, onda će se osećati krivom što propušta neprocenjive trenutke sa svojom decom. Ali ako se svi uključe, tada će se čišćenje pretvoriti u zabavnu aktivnost koja će pojačati detetovo samopoštovanje, učiniti da se oseća važnim, pa čak i podstaći ga da razgovara o temi koju izbegava.

(Espreso / porodicaizdravlje.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.