KONAČNO OTKRIVEN ORIGINALNI RECEPT ZA ITALIJANSKU PICU: 1 vrsta BRAŠNA ČINI ČUDA, OBJAŠNJENO SVE DO DETALJA
PICA, Foto: Profimedia

UŽIVAJTE U TOME

KONAČNO OTKRIVEN ORIGINALNI RECEPT ZA ITALIJANSKU PICU: 1 vrsta BRAŠNA ČINI ČUDA, OBJAŠNJENO SVE DO DETALJA

Origanalni recept za picu kao iz Italije

Objavljeno: 22:43h

Evo kako se pravi najbolja originalna italijanska pica.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/alex & ninja cooking

Sastojci

Za koru:

600 g brašna (tip-400)

1/2 kocke svežeg kvasca

150-200 ml ulja

1 kašika šećera

1 mala kašičica soli

oko 250- 300 ml mlake vode

Testo
foto: Profimedia

Pizza-sos:

200 ml tečnog paradajz sosa

(iz konzerve ili tetrapaka)

1/2 kašičice soli

1 kašika ulja

po potrebi vode

prstohvat origana (ili pizza začina, ako volite)

Za fil:

250-300 g mozzarella pizza sira

svež bosiiljak

I još:

500 g belog brašna

500 g krupnijeg kukuruznog brašna

1 / 4 Foto: Profimedia

Priprema

Priprema testa: Rastopite kvasac sa šećerom i malo mlake vode, dodajte ostalim sastojcima i zamesite glatko testo. Odmah ga izručite na radnu površinu i prekrite providnom folijom.

Foliju morate dobro zategnuti preko testa i umetnuti krajeve folije ispod ivica testa, da vazduh ne dopire unutra. Ostavite da stoji oko 45 minuta. Od 600 g brašna možete umesiti 2 pice za odrasle (280-300 g) ili 3 dečije (200 g), a ako niste sigurni da izmerite od oka, koristite kuhinjsku vagu. Kad je testo nadošlo isečite ga u 3 lopte, (ako pravite male pice) i svaku lopticu testa premesite rukama, kružnim pokretima po radnoj površini, (da bi izbegli vazdušne balončiće koji vam mogu pri razvijanju pocepati koru).

Sve tri formirane jufkice stavite na jedan poslužavnik, neka budu nekih 3 cm udaljene jedna od druge. Ponovo uzmite providnu foliju. Isecite makazama parče koje je 3 cm otprilike duže od poslužavnika sa obe strane, (ako vam je folija po širini uža od poslužavnika, isečite dva jednaka parčeta). Pokvasite foliju i dobro je ocedite. Zategnite je preko jufki. Krajeve folije utisnite dobro prstima oko samih jufki po obodima poslužavnika. Ovo je veoma važno!!! Ostavite poslužavnik u frižideru najmanje dva sata, ali testo je najukusnije kad odleži celu noć, piše recepti.com.

Priprema pizza- sosa: Znamo da je kečap jako ukusan, ali nije praktičan za pečenje prave pice, jer u njemu ima dosta šećera, pa gori na visokim temperaturama. Zato morate koristiti paradajz-sos iz konzerve ili tetrapaka. Uzmite dublju činiju istresite sve sastojke za sos, osim vode i dobro izgnječite mikserom ili nekim blenderom. Kad završite miksanje videćete malo penicu na površini, pa možete pažljivo dodati malo vode i umešati je. Sos treba da bude gust kao neka čorba.

Priprema fila: Sir narendajte.

Pripreme pred pečenje: Na 20 minuta pre pečenja, izvadite testo, da se ugreje, jer se sa hladnim jufkama teško može pica razviti. Rerna neka vam bude na maksimumu (300 C).

Za pečenje pripremite i jedan veliki crni pleh što obično dođe uz šporet. U jednoj činiji pomešajte kukuruzno i belo brašno i pripremite sito. (Kukuruzno brašno igra veliku ulogu u procesu razvijanja i pečenja pice, jer ne samo da se lakše razvije, nego se i ne zalepi na pleh, a i kora bude hrskava!).

Formiranje i punjenje pice: Prvo prosejte pomešano brašno na radnu površinu i malo na pleh, okrenut naopačke. Na plehu ne sme da bude sloj brašna već samo trag da se pica ne ulepi, tako da istresite višak. Na prosejano, mešano brašno stavite jednu jufku testa, okrenutu naopačke. Pospite dosta pomešanog brašna po njoj. Nemojte previše pritiskati testo niti prelaziti preko tog cm sa strana zbog fila.

Ili jednostavno razvijte oklagijom, ali opet oprezno sa ivicama. Kad ste picu formirali, uzmite je u ruke i premestite sa jedne ruke u drugu, da bi spalo nepotrebno brašno. Postavite je odmah na pleh, jer kasnije nećete uspeti kad je nafilujete. Kutlačom (jedna kutlača po pici) zahvatite pizza-sos, sipajte ga u sredinu pice i lagano razmažite do ivica kore. Pospite sav sir (jer ovo je margarita).

Pečenje: Ukoliko vam šporet baš dobro peče, stavite temperaturu na pola između 300 i 250 C, ali nikako niže, jer će vam se testo skameniti. Nadgledajte je stalno. Treba joj oko 7 minuta, ali opet zavisi od šporeta. Ne čekajte da skroz porumeni, jer čim se malo ohladi stvrdnuće se. Morate je izvaditi jedno 2 minuta, pre nego što biste to inače uradili.

Prijatno!

(Espreso / Recepti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.