OVA HRANA JE GLAVNI KRIVAC ŠTO VAM TELO "SMRDI": Odbićete je svaki naredni put
Mahunarke, Foto: Profimedia

jeste li znali?

OVA HRANA JE GLAVNI KRIVAC ŠTO VAM TELO "SMRDI": Odbićete je svaki naredni put

Rešenje nije izbaciti paradajz iz ishrane, ali alternativa je jesti ih umereno ili skuvati, jer se time gubi i efekat pojačanog lučenja mirisa, piše "Bright Side"

Objavljeno: 12:14h

Naše čulo mirisa jedno je od glavnih čula kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo - bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili za uočavanje opasnosti

Takođe, očigledno je kako su ljudi posvećeni sopstvenom mirisu, a na tome kozmetička industrija svake godine obrće milijarde. Međutim, nije važno samo kako i koliko se često kupamo i koji dezodorans ili parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za "smrad".

1. Paradajz

1 / 15 Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/PALEOHACKS

Britanski naučnik Čarls Stjuart otkrio je da se neprijatan miris tela može povezati s jedenjem paradajza. Naime, on je primetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza, analizirao je tu "slučajnost" i zaključio da na miris znoja utiču terpen i karotenoid u tom povrću.

Rešenje nije izbaciti paradajz iz ishrane, ali alternativa je jesti ih umereno ili skuvati, jer se time gubi i efekat pojačanog lučenja mirisa, piše "Bright Side".

2. Mlečni proizvodi

Velik broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mlečnih proizvoda kod ljudi s ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja mirisa koji podseća na miris kelja.

3. Riba

1 / 11 Foto: Profimedia

Ribe i morski plodovi sadrže visok nivo vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podseća na ribu. Ljudi koji inače imaju visok nivo B4 vitamina u organizmu osetljivi su na taj, naučno potvrđen "Trimethylaminuria sindrom", koji se i leči.

4. Kupusnjače

Brokoli, karfiol i kelj bogati su antioksidansima i generalno jedan od najzdravijih dodataka u ishrani. Međutim, oni sadrže i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrdljive supstance i može rezultovati neugodnim mirisom tela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umerenih količina tih namirnica i kombinovanjem s drugom hranom koja će pospešiti brže izbacivanje mirisa iz tela.

5. Žitne pahuljice i orašasti plodovi

Iako su vrlo dobri za varenje i odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimulišu proizvodnju gasova (metana, vodonika i ugljen-dioksida). Najbolji način da eliminišete miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.

6. Beli i crni luk

Beli luk, Devojka, Luk
foto: Profimedia

Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža od njih ima neprijatan miris. Krivac je opet sumpor, a rešenje je pijenje kafe, dodavanje peršuna u jelo ili pijenje nezaslađene limunade - to pomaže da se miris brže razgradi.

7. Špargla

Izrazito zdrava, špargla menja miris urina i znoja. Otprilike 15 minuta nakon ulaska špargle u naše telo počinje njihova razgradnja tokom koje nastaju hemijski spojevi koji sadrže sumpor. Naime, špargla sadrži specifičnu kiselinu koja počinje da se razgrađuje u više spojeva čiji molekuli sadrže sumpor.

8. Crveno meso

Obiluje vitaminima, gvožđem, fosforom i kreatinom, ali predstavlja težak zadatak za našu probavu. Dok stoji u mestu u telu, ono počinje da truli, zbog čega znoju daje neugodan miris. Rešenje? Ne jesti ga više od dva puta nedeljno.

Grašak
foto: YouTube Printscreen

9. Grašak

Ovo povrće je uverljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne gasove zbog proteina koji sadrže, a teško se vari. Da bi neutralisali taj efekat, samo potopite grašak u vodu na devet sati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.