DA LI ZNATE KOJA KONZERVISANA RIBA JE NAJBOLJA? Garantujemo da ćete je od sad jesti kao LUDI
Riba, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

DA LI ZNATE KOJA KONZERVISANA RIBA JE NAJBOLJA? Garantujemo da ćete je od sad jesti kao LUDI

Nalaze se u velikoj količini nekim namirnicama, između ostalog, i u sardinama i lososu

Objavljeno:

Omega-3 nezasićene masne kiseline imaju važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Nalaze se u velikoj količini nekim namirnicama, između ostalog, i u sardinama i lososu.

Da bi ove namirnice imale efekta na vaše oči, 2-3 puta nedeljno treba da pojedete po 120 grama ove ribe, može i iz konzerve.

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervisana riba i da s njom ne možemo da pogrešimo.

1 / 13 Foto: Profimedia

U 100 grama sardine ima čak 25 grama proteina, važnog gradivnog materijala za mišiće i lepu kožu, kao i EPA i DHA, masnih kiselina koje blagotvorno deluju na upale. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti, pa se preporučuju svima koji pate od osteoporoze.

Upravo ovaj štetan sastojak je razlog što mnogi stručnjaci za ishranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija. Nije osnov samo područje na kojem se riba lovi, mada je dobro proveriti poreklo sadržaja konzerve kad god je to moguće.

Ipak, suština leži u mestu ribe u lancu ishrane - sitnija riba se hrani samo planktonima, pa je zdravija za ljudsku ishranu. Krupna duže akumulira nezdrave sastojke. Ako vam se čini da je krupnija - tuna - ukusnija, probajte da sardinu poprskate sa malo limunovog soka i pospete peršunom, sigurni smo da ćete promeniti mišljenje.

Na kraju, vodite računa i o količinama. Nutricionisti preporučuju maksimalno dve konzerve tunjevine nedeljno, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih služite uz neslane namirnice.

A da li znate koje vrste ribe su najzdravije?

Losos
foto: printscreen/youtube

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čoveka, što znači da može da uspori naše starenje.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čoveka.

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice - Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao.

6. Skuša - ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka - Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina - Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

9. Tuna - ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

Nikad ne štedite na kvalitetu ribe. Ako hoćete da obradujete sebe i svoju porodicu ribljim obrokom, izaberite pametno, jer nije svaka riba zdrava. Postoje one koje se masovno proizvode i pune su otrovne žive.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.