PALENTA KAO INSPIRACIJA: Može i za doručak i za ručak i za dezert! (RECEPTI)
Ilustracija, Foto: Profimedia

UŽIVAĆETE

PALENTA KAO INSPIRACIJA: Može i za doručak i za ručak i za dezert! (RECEPTI)

Može biti odlična osnovna hrana za pripremu raznih ukusnih jela

Objavljeno:

Ljubav prema palenti mnogi neguju od detinjstva. Osim što je jednostavna, pristupačna i lako dostupna namirnica, palenta se odlično uklapa u slatkim i slanim varijantama. Nekada je palenta bila hrana sirotinju širom Evrope, a danas je otkrivaju i otmeni restorani i redovno se služi kao prilog glavnom jelu. Može biti odlična osnovna hrana za pripremu raznih ukusnih jela.

Palenta
foto: Profimedia

U kombinaciji sa svežim sirom i parmezanom, dobićete pravu energetsku bombu, bogatog i aromatičnog ukusa i hrskave teksture. Iako je uglavnom jedemo u slanim kombinacijama, palenta je odlična i u slatkim jelima. U nastavku vam donosimo predloge za doručak, ručak i desert.

Ukusan i zdrav doručak: kremasta palenta obogaćena sirom

Palenta ili kaša se priprema tako što se kukuruzno brašno kuva na vodi. Mnoge generacije su odrasle na ovoj hrani, koja je zbog svoje bogate energetske vrednosti odličan izbor za doručak. Kremasta palenta je obogaćena svežim sirom, a možete je poslužiti uz čašu mleka ili jogurta. Takođe, ovo jelo je odlična opcija za obrok nakon treninga jer će vas opremiti velikom količinom energije.

Sastojci: 200 grama palente

3/4 kašičice soli 25 grama putera

50 grama svežeg krem sira

500 mililitara vode

jogurt

1 / 4 Foto: Profimedia

Aromatična palenta sa belim lukom i ruzmarinom

Kremasti prilog ili glavno jelo sa aromom belog luka i ruzmarina odličan je izbor kada vam ponestane vremena. Iako vrlo jednostavna namirnica, palenta zbog raznih dodataka može postati odličan topli obrok za svako doba dana. Začini ga čine aromatičnim, a dodatak sira i putera kremastim. Trebaće vam samo pet sastojaka da spremite recept i nešto više od 20 minuta.

Sastojci: 900 ml vode sa kockom za supu

4 mlevena čena belog luka

1 kašika sušenog ruzmarina

150 g palente

1 kašičica soli

Palenta
foto: Profimedia

Džejmi Oliver vam donosi recept za sočnu tortu od palente Za sve ljubitelje pomorandže i ukusnog keksa, torta od palente je savršen izbor!

Poznati kuvar Džejmi Oliver, autor ovog recepta, dobro zna kako ne može pogrešiti sa pomorandžama. Upravo zbog citrusnog ukusa i sočnosti, kolač će se dopasti svim generacijama. Ovu tortu možete ukrasiti voćem, a sjajno bi došla i kugla sladoleda!

Sastojci: 200 g putera sobne temperature

200 g šećera

3 velika jaja

1 kašičica ekstrakta vanile

200 g mlevenih badema

100 g palente

2 pomorandže

1 kašičica praška za pecivo

Sastojci za sirup:

1/4 kašičice mlevenog kardamona

250 ml narandže vode

125 g (braon) šećera

(Espreso / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.