OVA VRSTA LUKA OBARA ŠEĆER U KRVI I JAČA IMUNITET: Više nećete jesti NI JEDAN DRUGI
Crni luk, Foto: Printscreen

jeste li znali?

OVA VRSTA LUKA OBARA ŠEĆER U KRVI I JAČA IMUNITET: Više nećete jesti NI JEDAN DRUGI

Ljuska crnog luka je bogata antioksidansima i brojnih drugih zdravih materija. Nju bi trebalo koristiti u pripremi supe ili čorbe

Objavljeno:

Crni luk je neizostavni deo naše kulinarske tradicije, a takva je situacija i u većem delu evropskih zemalja.

Luk je gotovo neizostavan u salati i kao začin, a njegova svojstva povoljna po ljudsko zdravlje, odavno su poznata.

Ono što se uglavnom radi pogrešno, kada je u pitanju konzumiranje crnog luka, jeste njegovo čišćenje, odnosno, bacanje njegove ljuske, koja takođe sadrži brojne hranjive materije.

Ljuska crnog luka je bogata antioksidansima i brojnih drugih zdravih materija. Nju bi trebalo koristiti u pripremi supe ili čorbe.

Jednostavno, u toku kuvanja, ubacite jednu ili dve cele glavice u šerpu.

Crni luk se pokazao kao fantastično sredstvo u snižavanju nivoa šećera u krvi. Takođe, primećeno je da zaustavlja krvarenje iz nosa, i jača imuni sistem, pomoću vitamina C.

Sprovedena istraživanja su dokazala i da luk sprečava i kontroliše formiranje polipa, da se bori protiv virusa, leči psorijazu i zaustavlja pojavu herpesa.

Pokazalo se i da luk ima pozitivna dejstva u borbi protiv malignih ćelija, kao i da smanjuje rizik od njihovog nastajanja.

A da li ste znali zašto plačemo kada seckamo luk?

Za mnoge, seckanje luka nije tako jednostavno. Sigurno ste primetili da vas oči peku i počinju da suze. Ovo je uobičajen problem.

Zašto nas ovo korenasto povrće tera da plačemo i kako to da izbegnemo?

Luk sadrži jedinjenja sumpora. Kada se iseče oslobađa jedno od ovih jedinjenja kao gas, nazvan propil sulfoksid, koji je iritant.

Ova hemikalija deluje kao odbrambeni mehanizam u prirodi kako bi sprečio životinje da jedu luk. Ali kada ga iseckamo za kuvanje, reaguje suzama u našim očima, a onda dolazu doi odbrambenog procesa očiju, pa krećemo da plačemo kako bismo isprali hemikaliju. Neki ljudi imaju osetljivije suzne kanale u očima od drugih, zbog čega seckanje luka ne utiče na sve na isti način.

Kako da iseckamo luk a da ne pustimo suzu?

Postoji nekoliko saveta i trikova pomoću kojih možete da sprečite da zaplačete dok sečete luk. Jedna opcija je da ohladite luk 30 minuta pre nego što ga isečete, jer hladnoća sprečava da se sumpor tako lako ispusti u vazduhu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.