KADA SE PRAVILNO SOLI HRANA? Za MESO i POVRĆE ne važi isto PRAVILO, a obratite pažnju za CRNI LUK i PRAZILUK
So, Foto: Profimedia

TRIKOVI

KADA SE PRAVILNO SOLI HRANA? Za MESO i POVRĆE ne važi isto PRAVILO, a obratite pažnju za CRNI LUK i PRAZILUK

Iako je slanost jela stvar ličnog ukusa, ipak postoje neka pravila kako treba soliti određenu hranu da bi so imala svoju svrhu

Objavljeno:

Saznajte da li pogrešno solite hranu prilikom kuvanja.

Možda niste znali, ali prstohvat soli koji dodajete u jelo kada je gotovo ne doprinosi poboljšanju ukusa. To je kao da ste po jelu posuli imaginarnu so i očekivali da će se ukus promeniti.

Mnogi ljudi greše kada je soljenje jela u pitanju. Iako je slanost jela stvar ličnog ukusa, ipak postoje neka pravila kako treba soliti određenu hranu da bi so imala svoju svrhu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Na primer, ako pripremate nešto što uključuje crni luk ili praziluk, trebalo bi dodati so dok se oni prže jer to pomaže bržem izvlačenju vlage.

Ponovo probajte i prilagodite ukuse jela nakon dodavanja vina ili paradajza (kada pripremate jelo s tim sastojcima). Nakon što dodate sve sastojke, povremeno probajte i začinite jelo jer se ukus jela menja s vremenom.

Kada kuvate testeninu treba koristiti skoro pa punu šoljicu kuhinjske soli da začinite vodu. Slana voda za testeninu, njoke, krompire i druge žitarice omogućuje začinjavanje ugljenih hidrata iznutra prema spolja jer oni upijaju vodu od kuvanja.

Poslednje što treba imati na umu je da so utieče na sadržaj vode u hrani, što može imati posledice na teksturu.

Najbolji način da to vidite je da stavite meso da odmara u velikoj hrpi soli (može i u kombinaciji s nekim biljem i začinima) pre nego što ga ispečete. Ovaj proces, "suvo sušenje", izvlači površinsku vodu, ali zadržava unutrašnju vlagu, što rezultira savršeno hrskavom korom i dobro začinjenom, vlažnom sredinom. Čak i dodavanje pozamašne količine soli na meso pola sata pre nego što ga stavite u rernu učiniće razliku.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.