OVO POVRĆE JEDITE SAMO KUVANO I NIKAKO DRUGAČIJE! Inače ste u opasnosti
Povrće, Foto: Zorana Jevtić

vaŽno

OVO POVRĆE JEDITE SAMO KUVANO I NIKAKO DRUGAČIJE! Inače ste u opasnosti

Radi zdravlja i forme, što više treba jesti sveže voće i povrće, međutim postoje neke namirnice koje su mnogo zdravije ukoliko se termički obrade, savetuju stručnjaci

Objavljeno:

Australijski nutricionista Li Holms objašnjava kako je sam način pripreme hrane veoma važan, jer kuvanjem mnogi plodovi gube hranljive sastojke, a opet neke ovakvom obradom oslobađaju više određenih vitamina. Ako želite da se hranite zdravo, pogledajte kako treba da spremate svoje omiljene obroke.

Cvekla

Salata, Cvekla
foto: Printscreen/Youtube/ Вика-Простые Рецепты

Bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, odnosno folatima - hranljivim supstancama koje jačaju imunitet, podižu energiju i deluju protiv upala. Salata od cvekle zdravija je ako je ne kuvate, jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) čak za četvrtinu. Folati su deo kompleksa B vitamina i potrebni su za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži.

Brokoli

Brokoli
foto: Printscreen/Youtube/DOORS OF HEALTH

Ukusan je kada se kuva na pari, ali je mnogo zdravije jesti ga u sirovom stanju. Bogat vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i prirodnim biljnim jedinjenjem koje usporava starenje. Rezultati jedne studije pokazali su da je koža osoba koje jedu ovu namirnicu u sirovom obliku blistavija i s manje izraženim borama.

Crvena paprika

Paprika
foto: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja

Sadrži vitamine C, B6 i E kao i magnezijum, čija se koncentracija odmah smanjuje ako je skuvate. Ako paprike ipak više volite termički obrađene, kratko ih pržite ili zapecite, jer će tako sačuvati vitamine.

Beli luk

Beli luk
foto: Print Screen Youtube

Poznat je kao prirodni antibiotik sa antigljivičnim i antivirusnim svojstvima zahvaljujući alicinu, koji se nalazi jedino u sirovom belom luku.

Paradajz

Ishrana, Kreme, Detoks, Zdravlje, Lešnik, Paradajz, Zeleni čaj, Sunčanje, Suncokret
foto: Profimedia

Najčešće ga jedemo sirovog u salatama, ali je mnogo zdraviji kuvan. Sadrži prirodno jedinjenje likopen, antioksidans koji se nalazi u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen se lakše apsorbuje kada se paradajz izloži visokoj temperaturi, odnosno kada se kuva, a štiti od kardiovaskularnih oboljenja i dobar je za srce.

Patlidžan

Patlidžan
foto: Printscreen

Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži i štiti je. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, čija se uloga višestruko poveća na višoj temperaturi.

Šargarepa

Šargarepa
foto: Pritnscreen

Odličan izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranljivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunološki sistem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.