NUTRICIONISTA OTKRILA VAŽNU STVAR O ČVARCIMA I SLANINI: Uopšte vam se neće svideti!
Milka Raičević, Foto: Printscreen/RTS

OBRATITE PAŽNJU

NUTRICIONISTA OTKRILA VAŽNU STVAR O ČVARCIMA I SLANINI: Uopšte vam se neće svideti!

Raičevićeva je istakla da su gojazne osobe tokom pandemije najgore prošle. Statistika je pokazala da su gojazne osobe najčešće oboljevale a samim tim komplikacije su bile najduže i to je bilo vezano za nepravilnu ishranu

Objavljeno: 15:19h

Svi smo zdravi onoliko koliko nam je zdrav želudac i koliko imamo zdravih bakterija, tako da smo tokom kovida 19 malo više počeli da razmišljamo o probioticma, da žvaćemo hranu, jedemo smireno zato što je pljuvačka ništa drugo nego probiotik. Naučili smo da nam je pijaca najbitnija, odnosno vitamini i minerali, da vodimo računa o unosu drugih nutrijenata i ono što je najbitnije naučili smo da treba da unosimo vodu koja u sebi ima magnezijum i selen, kaže nutricionistkinja Milka Raičević.

Raičevićeva je istakla da su gojazne osobe tokom pandemije najgore prošle. Statistika je pokazala da su gojazne osobe najčešće oboljevale a samim tim komplikacije su bile najduže i to je bilo vezano za nepravilnu ishranu.

"Ono što je jako bitno u kovidu je da smo se uobročili, ali su neki su preterali pa su dobili višak telesne težine. Ono što moramo da naznačimo da mi sa ovog podneblja, jedemo i čvarke i slaninu ali u dozvoljenoj količini. Naučili smo da čvarci sadrže u sebi oleinsku kiselinu koja nam je potrebna. Naučili smo da nam je potreban smeh, san, supa sirova hrana, fizička aktivnost, da više poštujemo ribu", rekla je Milka Raičević.

Prema njenim rečima osobe koje se leče od kovida moraju da poštuju simptome.

"Kada imate visoku temperaturu sigurno nećete da jedete meso, gubite i ona osnovna čula, malaksali ste. Ono što je najbitnije je tečnost. Nećete mnogo izgubiti što ćete gladovati, unosite tečnost, limunade, smuti. Stalno prčam o pilećoj supi, zato što u njoj imamo imunoglobuline pa još ako se doda peršun, celer, paškanat, biće dovoljno da se to unese u organizam", poručuje nutricionistkinja.

Dodaje da tokom zatvaranja nismo mnogo vodili računa o suncu i fizičkoj aktivnosti. Ono što je jako bitno i što je dokazano, kada je u pitanju De vitamin, neophodno je unositi namirnice koje u sebi sadrže taj vitamin - maslinovo ulje, ribu.

1 / 9 Foto: Printscreen/RTS

"De vitamin je zaista potreba organizma. Ono što smo videli unoseći vitamine, kada pričamo koja je to količina, ona koja piše na kutiji gde tačno piše koliko puta treba nešto da unesete. Sve zavisi od toga kolike su vaše potrebe. Jako je bitno da se uradi vitaminsko mineralni sastav organizma da bi tačno znali koliko treba nečega da se preporuči tako da bi i unos De vitamina trebalo svesti na ograničenu količinu", poručuje nutricionistkinja Milka Raičević.

Prema njenim rečima što se tiče Ce vitamina dokazano je da sve što se unese, a što je višak, to se i izbaci putem znoja i mokraće.

"Hrana je sve, što se tiče suplementacije koristiti je isključivo po preporuci lekara i nutricioniste. Nemojte preterivati i misliti da je sve zdravo što se kaže jer to vama možda nije ni potrebno", savetuje nutricionistkinja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.