SUTRA PRAVOSLAVNI VERNICI PRAVE VASILICU! Pogledajte originalan recept za ovaj KOLAČ
Vasilica, Foto: Printscreen Youtube

probajte

SUTRA PRAVOSLAVNI VERNICI PRAVE VASILICU! Pogledajte originalan recept za ovaj KOLAČ

Po narodnom verovanju, na ovaj dan, 14. januara se ne treba svađati jer će vas terati baksuz tokom cele godine

Objavljeno:

Vasilica se pravi na različite načine i od raznih sastojaka: kukuruza, pšenice, oraha…Mnogi je pripremaju po starom receptu za domaći hleb, kao i božićnu česnicu. Mogu biti i slane i slatke.

Kolači vasilice se pripremaju od lisnatog ili kiselog testa i prelivaju medom. Slatke se šaraju tako što se čačkalicom, na primer, bocka testo i od tih rupica se formira oblik krsta. Za proju vasilicu postoji stari običaj kako bi zdrava i napredna bila cele godina. Domaćica šuplje grančice zove u snop veže i bocka po testu, a zatim te kružiće testa koje izvadi da stoci.

Zajedničko im je da se jedu tople na mali Božić i da se pripremaju sa mnogo ljubavi.

Verovanja

Badnjak se čuva do srpske Nove godine. Kako bi godina bila rodna, tada se napravljeni krstići stavljaju na voće ili na rodno drvo.

Po narodnom verovanju, na ovaj dan, 14. januara se ne treba svađati jer će vas terati baksuz tokom cele godine. Ako na ovaj dan pada sneg, godina će biti rodna.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci

3 šoljice pšeničnog brašna 3 šoljice projinog brašna 2 šoljice ulja 3 jaja 3 šoljice kisele vode 1 prašak za pecivo kašičica soli

Priprema

Umutite jaja i dodajte ulje i vodu. Izmešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte polako. Podmažite pleh, sipajte smesu i pecite na oko 200 C. Kolač se peče dok ne dobije lepu zlatnu koricu i ne porumeni.

Vasilice sa medom

Sastojci

800 gr brašna 200 g masti 40 g svežeg kvasca mlaka voda 1 kašičica soli 1 kašika šećera Med

Priprema

Izmešajte brašno i mast. Dodajte polako kvasac i so. umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da naraste testo i nakon toga u manje lepinje oklagijom razvite. Na trake isecite jedan deo testa koji će vam služiti za ukrašavanje. Ostale lepinje na sredini preklopite, oblikujte u hlepčiće i ukrasite uvijenom trakom. Podmažite pleh, pospite ga brašnom i poređajte i ostavite vasilice da tu narastu još 10 minuta. Podesite rernu na 200 stepeni i pecite ih. Služe se tople, prelivene medom. Možete staviti preko i mlevene orahe.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci

600 g brašna 25 g svežeg kvasca 1 kašičica soli 1 jaje 3 dl mleka 250 g margarina med

Priprema

Izmešajte brašno, so, kvasac i jaje. Dodajte mlako mleko i zamesite testo. Razvite testo i premažite sa trećinom margarina. Nakon toga to testo preklopite kao za lisnato testo i ostavite 15 minuta na hladnom mestu. Ceo proces ponovite još 2 puta dok ne utrošite margarin. Testo razvite oklagijom da bude debljine prste. Isecite ga na kocke i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Jedu se tople i prelivene medom.

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.