STARI ORIGINALNI RECEPT ZA ĆUŠPAJZ: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje
Ćušpajz, Foto: Printscreen/Youtube/Bakina kuhinja

ODUŠEVIĆE VAS

STARI ORIGINALNI RECEPT ZA ĆUŠPAJZ: Jelo koje vraća sećanje na mirise iz bakine kuhinje

Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola

Objavljeno:

Ćušpajz jedno je od najstarijih jela koja su spremale naše bake, a koje se jede "na kašiku". Sama reč ćušpajz je nemačkog porekla i znači prilog ili dodatak jelu. Ali, pošto je ovo varivo kompletan obrok, po receptu kako su ga pravili naši stari, tako se i služilo.

Jelo je posebno tipično za Vojvodinu, tačnije za Banat, ali su ga i u drugim krajevima Srbije rado servirali, naročito u jesenjem i zimskom periodu kada je i vreme kiselog kupusa, koji je najbolja salata uz ćušpajz.

Ovo je osnovna, starinska verzija, ali u ovo jelo možete da dodate i drugo povrće po izboru poput kukuruza šećerca, paprike ili karfiola.

Ako do sada niste probali, usudite se da se ukusom i mirisima vratite u detinjstvo i kuhinju vaših baka uz ovo jeftino, jednostavno, a veoma ukusno jelo.

Sastojci:

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 šargarepe

200 g graška

250 g boranije

3 krompira

1/2 kašike brašna

1/2 kašike slatke začinske paprike

1 kašika suvog biljnog začina

malo bibera

100 ml kuvanog soka od paradajza

peršun

Priprema:

Iseckajte crni i beli luk sitno pa ih propržite na ulju. Dodajte im oljuštenu i iseckanu šargarepu i krompir, a onda i grašak i boraniju.

Sve nalijte vodom tako da ogrezne i dodajte sok od paradajza. Dodajte biljni začin, biber i so po ukusu. Kuvajte dok povrće potpuno ne omekša.

Na ulju propržite brašno i začinsku papriku na laganoj vatri, pa ovom zaprškom prelijte ćušpajz i ostavite na blagoj temperaturi da još jednom provri. Na kraju ga pospite sitno seckanim peršunom.

Varivo služite toplo, uz salatu od kiselog kupusa.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.