ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SODA BIKARBONE I PRAŠKA ZA PECIVO? Imaju drugačije namene!
Soda, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SODA BIKARBONE I PRAŠKA ZA PECIVO? Imaju drugačije namene!

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje

Objavljeno:

Korisno je znati da su soda bikarbona i prašak za pecivo različiti po hemijskom sastavu i da ne mogu zameniti jedno drugo jer imaju drugačije namene.

Šta je soda bikarbona?

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. U stranim receptima možete je pronaći pod imenom "baking soda", a mnogi misle da je ista stvar kao i prašak za pecivo, odnosno "baking powder".

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen dioksid, pa se koristi za kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše "The Sun".

Šta je prašak za pecivo?

Iako je sličan, prašak za pecivo se sastoji od brojnih elemenata - jedan od njih je natrijum bikarbonat. Za razliku od natrijum bikarbonata koji zahteva aktiviranje kiseline i tečnosti, prašku za pecivo je potrebna samo tečnost.

Kao što i samo ime govori, prašak za pecivo koristi se u kuhinji za razne recepte. Koristi se za povećanje zapremine i olakšavanje teksture pečenih proizvoda, a sastoji se od dodataka poput kukuruznog brašna ili pirinčanog brašna koje upija vlagu.

Budući da prašak za pecivo već sadrži kiselinu, u velikoj meri je prethodno upakovana verzija natrijum bikarbonata - tako da mu generalno treba dodati vodu samo za istu reakciju.

Iako se koristi za sličnu hranu kao natrijum bikarbonat, neki ljudi imaju i drugu upotrebu za njega. Može se koristiti i u nezi, a može da se koristi i za pravljenje suvog šampona.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.